Site icon A3 Haber

Yılbaşı kutlamalarının etkisi: “Her beş testten biri pozitif çıkıyor”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Mustafa Necmi İlhan, kalabalık yılbaşı kutlamalarının bu hafta içinde vakalara yansıyabileceğini söyledi. İlhan, “Biraz daha vakalar yukarı doğru yol alabilir. PCR testi için başvuru sayısı neredeyse iki kat arttı. Neredeyse her 5-6 testten biri pozitif çıkmaya başladı” dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Mustafa Necmi İlhan, vaka sayılarındaki artışa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prof. İlhan, vaka sayılarının 50 binin üzerine çıktığını, yakın zamanda bu rakamın 18 binlere kadar düştüğü hatırlattı.

“Omicron” varyantının dünya ile birlikte Türkiye’yi de etkilemeye başladığını belirten İlhan şöyle konuştu:

“Kurallara riayet etmemiz gerek”

Prof. İlhan, kimilerinin hızlı bulaş olduğu için öldürücülüğünün daha az olduğunu düşünerek “Çok da etki yapmayabilir” diye düşündüğünü vurgulayıp, “Evet böyle olabilir; ama bir yandan da bir anda bu kadar çok kişinin enfekte olması, enfekte olan kişilerin sayısını arttırdığı için kimde ne hastalık yapacağı konusunda da koronavirüs ile ilgili halen daha bilinmezler söz konusu olduğu için ağır hastalık yapabilir. Topluma baktığımızda bir kısım vatandaşımız daha aşılı değil, bir kısım vatandaşımız da aşılı olsa da hatırlatma dozunu yaptırmadıkları için antikor düzeyi düşük olabilir ve herkes aynı düzeyde korunmuyor olabilir. Geldiğimiz aşamada ‘Omicron’ varyantının çok hızlı bulaştığını da düşündüğümüzde riskin ne kadar yüksek olduğuna şahit oluyoruz. İster aşılı olalım, ister aşısız olalım bu kadar hızlı bulaşan bir varyant söz konusuyken kurallara riayet etmemiz gerekiyor. Hazır ülkemizde üç ayrı aşı da söz konusuyken, aşı olmayanların bir an önce aşılarına başlamaları, aşı olanların da bir an önce hatırlatma dozlarını yaptırmaları en doğru yaklaşım olacaktır” diye konuştu.

“Yılbaşı sonrası PCR kuyruğu uzadı”

Prof. İlhan, yılbaşı öncesi bilim insanları ve devlet görevlilerinin “Bir araya gelmeyelim” ve “Kapalı ortamlara dikkat edelim” diye uyarıda bulunduğu dile getirerek, şöyle konuştu:

İlgili haberler:

Exit mobile version