A3 Haber

Metin Lokumcu davasında ikinci duruşma: Emniyet Müdürü emri vereni açıkladı

Metin Lokumcu davasında ikinci duruşma: Emniyet Müdürü emri vereni açıkladı

Metin Lokumcu davasında ikinci duruşma: Emniyet Müdürü emri vereni açıkladı
Ocak 06
10:47 2022

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de polis saldırısı sonucu yaşamını yitiren emek ve doğa savuncusu emekli öğretmen Metin Lokumcu’nun katledilmesine ilişki davanın duruşması Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Dokuz polisin sanık olarak yargılandığı duruşma öncesinde, Lokumcu’nun adalet arayışına destek veren çok sayıda siyasetçi ve yurttaş basın açıklaması yaptı.

A3 Haber Merkezi | AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, başbakanlığı döneminde Artvin’in Hopa ilçesinde seçim mitingi düzenlediği gün protesto gösterileri sırasında polis saldırısı sonucu kalp krizi geçirerek yaşamını yitiren Metin Lokumcu ve ailesinin adalet arayışı sürüyor. Lokumcu’nun, polisin sıktığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybettiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Adli Tıp Kurumu tarafından raporlanmıştı. Biber gazı kullanımının ölüme neden olduğunu belirten raporlara dayalı ilk dava olma özelliği taşıyan Lokumcu davasından çıkacak kararın emsal teşkil etmesi bekleniyor. Bugün Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak duruşmaya çok sayıda hukukçu, siyasetçi ve yurttaş katıldı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Artvin Baro Başkanı Ayla Varan, Ankara Baro Başkanı Kemal Koraner, Trabzon Barosu Başkanı Sibel Suiçmez ve çok sayıda baro temsilcisi, CHP milletvekilleri Orhan Sarıbal, Gülizar Biçer Karaca, Ahmet Kaya, Sezgin Tanrıkulu ve Zeynep Altıok ile HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy ve Murat Çepni duruşma öncesi adliyeye geldi.

TBB Başkanı Sağkan: Yaşanan olay, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan birisinin davasıdır

Dosyaya katılma talebinde bulunan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan şöyle konuştu:

Davayı önemsiyoruz. Müştekilerin ve avukatların uzun yıllarıdır verdikleri mücadelenin sonunda 10 yıl sonra açılabilmiş bir mücadeleden bahsediyoruz. Bu ortamın adil yargılanma, savunamama ve müştekilerin hakları bakımından sağlıklı bir ortam sunmadığı, bundan sonraki duruşmalarda teknik alt yapı ve fiziki hususlarda konforlu salonunun kullanılmasına öncelik verilmeli. TBB üzerine düşen bir konu varsa yardımcı olmaya hazırız.

Geçen celse talepte bulunulmuştu. Ara karardan rücu talebi. Baroların ve TBB’nin insan haklarını korumak ve işlerlik kazanmak vazifesi var. Yargılamalara bakınca bir temel hak ve hür ihlali olup olmadığının değerlendirmesinde heyetlerle farklı düşünceler olabiliyor. Yaşanan olay sadece bir iki kişinin kasten veya taksirle öldürülmesinden ibaret değil. Yaşanan olay, herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunan birisinin davasıdır. Çevre ve yaşam hakkı kapsamında kaynaklanan yükümlülüklerimiz vardır. Dosyada katılma talebimizin kabul edilmesini istiyoruz

Türkiye Barolar Birliği’nin, baroların, siyasi partilerin, dernek ve vakıfların suçtan doğrudan zarar görmemesi gerekçesi ile davaya katılma talepleri reddedildi.

“Biber gazı sıkıldı, orantısız güç kullanıldı”

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Trabzon’da görülen Metin Lokumcu davasını izledi. Tanrıkulu duruşma öncesi yaptığı açıklamada, “Metin Lokumcu Hocamız 2011 yılında doğa ve çevre hakkı için mücadele ederken yaşamını yitirdi. Hopa’da bu mücadeleyi veriyordu. Kendisi sadece Hopa için değil, ama bütün Türkiye’deki çevreye hakkı ve doğaya müdahale bakımından önemli bir mücadele insanıydı. Biber gazı sıkıldı, orantısız güç kullanıldı ve yaşamını yitirdi. Avukat arkadaşlarımız inanılmaz bir mücadele ile sanıkları bugün Trabzon’da yargı karşısına çıkardılar. Yaşam hakkına müdahale eden, kötü muamele ve işkence yapan memurlar bakımından, kamu görevlileri bakımından çok önemli bir dava ve unutulmasın, bir gün mutlaka yargı önüne çıkıyorlar. O nedenle buradayız milletvekillerimizle beraber, birçok Baro Başkanı burada, Türkiye Barolar Birliği Başkanı burada. Bu davada adaletin gerçekleşmesi açısından burada olmaya devam edeceğiz” dedi.

İlçe Emniyet Müdürü: Talimatı kaymakamdan aldım

Savunması alınan dönemin Hopa İlçe Emniyet Müdürü Fatih Ünlü, yaşanan olayını üzücü olduğunu ve Lokumcu ailesine başsağlığı dilediğini söyleyince Metin Lokumcu’nun oğlu Ulaş Lokumcu, “10 yıl önce niye başsağlığı dilemedin?” diyerek tepki gösterdi.

Ünlü, Başbakanın miting alanı ile basın açıklamasının yapıldığı alanın farklı olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Olayın meydana geldiği Cumhuriyet meydanında bir grubun toplandığını öğrendik. Orda toplananları ikna ve ikaz etme talimatını kaymakamdan aldım. Yaklaşık 45 dakika müzakere ve ikna çabasında bulundum. Anons geçtik. Hasta olanların alanı terk etmesini istedik. Ama, grup oradan ayrılmadı. Benim oradaki sorumluluğum grubu ikna ve ikazdı. Böyle bir emir verme yetkim de yoktu. Benim görevli olduğum dönemde Hopa’da çevik kuvvet birimi yoktu. Olmadığı için de envanterim de yok. Bu müdahalede idare amiri değildim. Miting alanında görevli olduğum için hiçbir yetkimin olmadığı için toplumsal olaylara müdahale mülki idare amiri tarafından verilir. Hal böyleyken yetkim yokken, yetki aşımı olduğu söylemek mümkün değil. Heyetiniz karşısında bulunan arkadaşların sorumlu olmadığını gerçek sorumluların da burada olmadığını belirtmek isterim.

Mahkeme başkanı Ünlü’ye gerçek sorumlunun kim olduğunu ve müdahale emrinin kim tarafından verildiğini sordu. Fatih Ünlü de “Dönemin Hopa Kaymakamı vermiştir” cevabını verdi.

Yarın devam edecek

Av. Meriç Eyüboğlu, Metin Lokumcu’nun kimyasal gazdan dolayı yüzünün kızardığı, sesinin kısıldığı ve boğazlarının şiştiği görüntüleri mahkeme heyetine sunduktan sonra duruşmaya yarın sabah saat 09.00’da devam edilmek üzere ara verildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER