A3 Haber

Tahliye edilen HDP’li Abdullah Zeydan: Adaletsiz bir şekilde beş yıl boyunca rehin tutulduk

Tahliye edilen HDP’li Abdullah Zeydan: Adaletsiz bir şekilde beş yıl boyunca rehin tutulduk

Tahliye edilen HDP’li Abdullah Zeydan: Adaletsiz bir şekilde beş yıl boyunca rehin tutulduk
Ocak 07
11:02 2022

Hakkındaki hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan ve yeniden yargılanmaya başlayan eski HDP milletvekili Abdullah Zeydan hakkında tahliye kararı verildi. Tahliye olan Zeydan “Bizler seçilmiş halk temsilcileriydik maalesef hukuksuz, adaletsiz bir şekilde beş yıllık bir süre boyunca rehin alındık” dedi.

Tahliye kararının ardından Abdullah Zeydan dün akşam saatlerinde Elazığ Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi. Artıgerçek’ten Remzi Budancir’in haberine göre Zeydan tahliye olduğu Elazığ Cezaevi önünde şunları söyledi:

  • Öncelikle beş yıl aynı hücrede kaldığım saygı değer eş genel başkanımız sayın Selahattin Demirtaş’a, onunla geçirdiğim o beş yıl için o beş yılın her anı bana büyük onur kattı, ondan çok şey öğrendim, onun için öncelikle kendisine teşekkür ediyorum.
  • Bu süreçte HDP genel merkezine, eş genel başkanlarımıza bütün milletvekillerimize, bütün avukat arkadaşlarımıza, bizimle büyük dayanışma gösteren dualarını, desteklerini bizden esirgemeyen değerli halkımıza, cezaevlerinde uzun süredir kalan siyasi tutsaklara ve Edirne il örgütüne, Hakkari il örgütüne bütün arkadaşlara bu dayanışmayı gösterdikleri için çok teşekkür ediyorum.
  • Bizler seçilmiş halk temsilcileriydik maalesef hukuksuz, adaletsiz bir şekilde beş yıllık bir süre boyunca rehin alındık. Dolayısıyla bize bahşedilen bir şey yok. Biz de aynı AKP milletvekilleri gibi CHP milletvekilleri gibi hatta onlardan daha fazla yüzde ile halkımızın teveccühüne layık olmuş ve halkın iradesiyle milletvekili seçilmiştik
  • Maalesef bu süreçte millet iradesine bir darbe yapıldı ve halkın seçtiği millet vekilleri, eş genel başkanları tutuklandı. Dolayısıyla biz elbetteki toplumsal barışı sağlamak adına, akan kanın durması adına, çoğulcu, özgürlükçü, eşitlikçi bir anayasa temelinde demokratik bir cumhuriyeti inşa etmek adına, yüreği sevgi dolu, iyilik dolu, umut dolu, merhamet dolu, barış dolu milyonlarla birlikte on milyonlarla birlikte bugün halen cezaevlerinde tutulan başta eş genel başkanlarımız sayın Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ olmak üzere bütün önceli dönem eş genel başkanlarımız ve bugün burada çıktığım cezaevinde bulunan sayın Hakkari milletvekilimiz Leyla Güven ve Yüksekova belediye eşbaşkanımız Remziye Yaşar ve bütün siyasi tutsakların serbest kalması için demokratik siyaset mücadelemize devam edeceğiz. Dolayısıyla Türkiye halklarına mutlaka onurlu, özgür yaşamı barış içerisinde huzur içersinde mutlaka armağan edeceğiz.

Davanın geçmişi: Ne olmuştu?

Hakkari Başsavcılığı, Zeydan hakkında 2015-2016 yılları arasında Hakkari, Yüksekova ve Şırnak’ta düzenlenen yedi ayrı toplantı, basın açıklaması, yürüyüş ve cenaze törenine katılması ile yaptığı konuşmalar nedeniyle soruşturma başlattı. Soruşturma sonucunda hakkında iddianame hazırlanan Zeydan’ın 20 yıla kadar hapsi istendi. İddianameyi kabul eden Hakkari 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine Yargıtay, dava dosyası güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır’a nakletti. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında esas hakkındaki mütalaasını hazırlayan savcı, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet suçundan beraatını talep ettiği Zeydan’ın örgüt üyeliği ve örgüt propagandası suçlarından 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, Zeydan’a örgüte yardım etmekten beş yıl hapis, basın yayın yoluyla örgüt propagandası yapmaktan üç yıl bir ay 15 gün hapis cezası verdi. Zeydan’ın avukatlarının verilen sekiz yıl bir ay 15 günlük hapis cezasına itiraz etmesi üzerinde dosya Antep Bölge Adliye Mahkemesi’ne gönderildi. İstinaf, savunma hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle Zeydan hakkındaki hapis cezasını bozdu. Yerel mahkemenin yeniden yapılan yargılamada daha önce verdiği hapis cezasında ısrar etmesi üzerinde dosyanın temyiz edildiği istinaf mahkemesi verilen önceki kararında direnmeyip, cezayı onadı. Bunun üzerine avukatlar itirazlarını Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay 16. Ceza Dairesi 26 Mayıs 2021 tarihinde aldığı kararla itirazı kabul edip dosyayı bozmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER