A3 Haber

Tarım Bakanlığı GDO’lu iki gene izin verdi

Tarım Bakanlığı GDO’lu iki gene izin verdi

Tarım Bakanlığı GDO’lu iki gene izin verdi
Ocak 07
10:49 2022

Genetiği Değiştirilmiş (GDO) bir mısır ve bir soya geninin hayvan yemi amaçlı kullanılmasına 10 yıl süreyle izin verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Genetiği Değiştirilmiş (GDO) 1 mısır ve 1 soya geninin hayvan yemi amaçlı kullanılmasına 10 yıl süreyle izin verdi. Ayrıca, 10 yıllık kullanım süresi dolan genetiği değiştirilmiş (GDO) iki mısır geninin hayvan yemi amaçlı kullanım izni iptal edildi. Bakanlık, bir çeşit enzimin de 10 yıl süreyle üretimine izni verdi.

Resmi Gazete’nin 7 Ocak 2022 tarihli bugünkü sayısında Biyogüvenlik Kararları yayınlandı. Tarım ve Orman Bakanlığının 20 numaralı Biyogüvenlik Kararı ile, Livzym Biyoteknoloji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin başvursu ile modern biyoteknolojik yöntemlerle enzim kapasitesi geliştirilmiş Aspergillus Oryzae LİVZ-105 ile endüstriyel Proteaz/ Mukorpepsin (EC3.4.23.23) enziminin üretimine 10 yıl süreyle izin veriliyor.

GDO’lu iki mısırın kullanım izni iptal edildi

Bakanlığın 21 ve 22 numaralı Biyogüvenlik Kararı ile 24 aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi(BESD-BİR) ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği(YUM-BİR)’nin başvurusu ile yem amaçlı kullanılmasına izin verilen genetiği değiştirilmiş( GDO) Bt11xGA21 ve 1507×59122 mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına ilişkin izin, süresi dolduğu için iptal edildi.

Bir soya ve bir mısır genine izin verildi

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi’nin (BESD-BİR) başvurusu üzerine Bakanlığın 23 numaralı Biyogüvenlik Kararı ile genetiği değiştirilmiş GDO’lu “4114” mısır çeşidine, 24 numaralı kararı ile genetiği değiştirilmiş SYHT0H2 soya çeşidinin hayvan yemlerinde 10 yıl süre ile kullanılmasına izin verildi.

Dünya Gazetesi’nin haberine göre, böylece kullanımda olan, izin verilen genetiği değiştirilmiş 13 soya çeşidi, üç enzim ve 23 mısır çeşidi var.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER