A3 Haber

“Deizm ve ateizm artmadı” diyen Ali Erbaş’ı Diyanet yalanladı

“Deizm ve ateizm artmadı” diyen Ali Erbaş’ı Diyanet yalanladı

“Deizm ve ateizm artmadı” diyen Ali Erbaş’ı Diyanet yalanladı
Ocak 08
11:15 2022

Fetvalarıyla tartışma yaratan Diyanet, Ali Erbaş’ın sözlerini yalanladı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, hem deizmin hem de ateizmin Türkiye’de arttığına yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunmuştu. Diyanet İlmi Dergi’de yer alan “Ülkemizde ateizme yönelme sebepleri” adlı makale dikkat çekti.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, önceki gün gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, deizm ve ateizm de gündeme geldi. Erbaş, her iki görüşün de Türkiye’de arttığına yönelik iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Ateizm ve deizm yaptığımız araştırmalarda oranlara bile girmiyor” dedi.

Ciddi oranda arttı 

Erbaş’ın sözleri gözleri, Diyanet’in fikir dergisi İlmi Dergi’ye çevirdi. İdarenin üç ayda bir yayımlanan dergisinin Ekim-Kasım-Aralık 2019 sayısında deizm ve ateizme geniş yer ayrıldığı ortaya çıktı. Bir ilahiyat profesörünün kaleminden çıkan, “Ülkemizde Ateizme Yönelme Sebepleri” başlıklı yazıda paylaşılan verilen, Erbaş’ın iddiasını da boşa çıkardı. Makalede, deizm ve ateizmin, “Ciddi oranda” arttığı kaydedildi.

Diyanet İlmi Dergi’de yayımlanan makalede, araştırmada ortaya konulan şu bazı veriler paylaşıldı:

2017 yılında yapılan bir araştırmada deneklere, ‘Allah’ın varlığına ve birliğine, bizi yaratıp yaşattığına inanıyor musunuz’ şeklinde bir soru yöneltilmiş, yüzde 86 oranında, ‘Evet’, yüzde 4 oranında, ‘Hayır’, yüzde 4 oranında, ‘Cevapsız veya kararsız’ yanıtı alınmıştır. Aynı soruya, ‘Evet, Allah’ın bizi yarattığına inanıyorum ama her şeye karıştığını, karışacağını düşünmüyorum’ şeklinde deist bir yaklaşımla cevap verenlerin oranı ise yüzde 6 olmuştur. Uzun zamandır ülkemizde yaşayan Müslümanların Türkiye nüfusuna oranının yüzde 99 olduğu bilindiğine göre son araştırmanın sonuçları ateizmin ve diğer din karşıtı akımlara yönelimin arttığını göstermektedir. Ateist ve deist olduğunu söyleyenlerin büyük çoğunluğunun büyük şehirlerde olduğu da araştırmada vurgulanmıştır.

İmam hatipliler deizme kaydı 

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, Bazı araştırmalar, deizme olan ilginin imam hatip liseleri öğrencileri arasında da yükseldiğini ortaya koyuyor. Deizmi seçen öğrenciler ise tercihlerinde günümüzde dini temsil eden şahısların tutum ve davranışlarının etkili olduğunu kaydediyor. Sakarya Üniversitesi bünyesinde görev yapan bir akademisyenin araştırma kapsamında görüştüğü öğretmen, “Ben 15 senelik bir öğretmen olarak deizmin özellikle son 5 yılda baya popüler olduğunu gördüm. Buradaki artışı da gördüm. Deist var mı? Evet, var. Artıyor mu? Ben arttığını gözlüyorum” diyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi için yapılan bir araştırma da ise imam hatip öğrencilerinin deizme kayma nedeni, “Müslümanların dini yaşama biçimlerinin kendilerini bu yola ittiğini söylemişlerdir” şeklinde açıklanıyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER