Site icon A3 Haber

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Ortak aday fikrini benimseyebiliriz

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar bir ittifak arayışlarının olmadığını ancak ortak müzakere süreci ile mutabakat sağlanırsa ortak aday fikrini benimseyebileceklerini söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, muhalefet partileriyle bir ittifak arayışlarının olmadığını ancak ortak müzakere süreci yürütmek istediklerini söyledi. Sancar, “Biz muhalefet partileriyle, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini açık ve şeffaf şekilde müzakere etmek istiyoruz. Mutabakat oluşursa isim belirlemek zor olmayacaktır. Muhalefet partilerinin tümüyle müzakere, diyalog ve mutabakatı sağlayabilirsek ortak aday fikrini benimseriz ve buna göre hareket ederiz. Muhalefet ile belirttiğimiz çerçevede anlaşma olmazsa ne yapacağımızı o zaman konuşacağız” dedi.

ANKA’dan Şeyma Paşayiğit’e açıklamalar yapan HDP Eş Genel Başkanı Sancar’a yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi’ni ziyaret ettiniz. Meclis’e erken seçim ile önerge verme önerisinde bulundunuz. Yaklaşımları nasıldı? Ortaklaşma üzerinde tekrar temas ettiniz mi? Önerge verecek misiniz?

Önergede verme konusunda maksat hasıl oldu mu? Muhalefetin tümü erken seçim kararı için gereken 360 oyu yakalayamıyor. İYİ Parti’den de randevu talebinde bulunmadınız?

“Bir ittifak anlayışımız yok ve politikamız yok”

Bir önceki siyasi parti turunda ortak basın toplantısı yapmamıştınız, bu kez kameralar karşısına birlikte geçtiniz. Bu değişikliği nasıl yorumluyorsunuz? Bu ziyaretler sadece dayanışma amaçlı mı? Üstü örtülü ya da açıktan bir ittifaka döner mi?

“Ortak aday fikrini benimsersek buna göre hareket ederiz”

‘Tutum belgenizde’ de ittifak arayışında olmadığınızı vurguladınız. Ancak Kürt sorunu ve cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere sorunların çözümü için ortaklaşmaya hazır olduğunuzu beyan ettiniz. Muhalefetin cumhurbaşkanlığı adaylığında aranan kriterler belli. HDP için adaya destek vermek ya da kendi adayını çıkarmak… Eğiliminiz ne yönde? Son anda mı belli olacak?

“Demirtaş’ı önemsiyoruz fakat kararları demokratik mekanizmalarda alıyoruz”

Selahattin Demirtaş’ın, “Ben ortak aday olsam cezaevinden bile bu seçimi kazanırım” ve “Öyle tweet atarak olmaz bu iş. Meydanlarda, alanlarda, sahada olmak gerekir” ifadelerini parti nasıl değerlendirdi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Muhalefet sokaklara dökülecekmiş, 15 Temmuz’u görmediniz mi? Aynı dersi öyle alırsınız” sözlerini nasıl değerlendirirsiniz?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “HDP, demokrasinin yüz karasıdır” dedi ve daha öncesinde de pek çok kez “HDP’nin kapatılması” çağrısı yaptı. Bu tutumu ve partinize açılan kapatma davasını nasıl yorumluyorsunuz? Çıkacak sonuç için bir öngörünüz ve kapatılması durumunda planlamalarınız var mı?

“Hükûmet temsilcilerinin Öcalan’a övgüleri vardı”

Son İstanbul kongresinde Abdullah Öcalan bayrağı açıldı. “Bunun parti kapatma için yeni bir delil oluşturacağı” konuşuluyor…

Deniz Poyraz öldürüldü. Bahçelievler İlçe Örgütü’nüz saldırıya uğradı. Son olarak 28 milletvekiline de yine fezleke geldi. Hem örgütlerde hem Meclis’te yaşanan bu durumu nasıl değerlendirirsiniz?

Avrupa Konseyi’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş kararlarının uygulanmaması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulaması yönündeki kararı, gündemde. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “dışarıdan müdahaleyi doğru bulmadığını” söyledi. Sizin yorumunuz ne olur?

Kazakistan’da halk akaryakıt zammını protesto etmek için sokağa çıktı, hükümet istifa etti, OHAL ilan edildi. Nasıl yorumluyorsunuz?

Exit mobile version