A3 Haber

Kılıçdaroğlu: Önümüzdeki eylül ayında seçim bekliyorum

Kılıçdaroğlu: Önümüzdeki eylül ayında seçim bekliyorum

Kılıçdaroğlu: Önümüzdeki eylül ayında seçim bekliyorum
Ocak 08
21:28 2022

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Önümüzdeki eylül ayında seçim bekliyorum” dedi.

Habertürk’te Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtlayan CHP liderinin açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

  • (İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) açılan teftiş) Teftişe karşı değiliz. Belediye başkanlarına da söyledim itiraz etmeyin diye ama ortada bir terör bağlantısı varsa ve savcılık temiz kağıdı verdikten sonra İBB işe alırken ne yapsın? İBB’nin MİT’i mi var? Bir kumpas. İstanbul’u almamızı haz edemiyorlar.
  • Ekrem bey, yolsuzluk dosyalarını saptadı. Ne oldu bu yolsuzluk dosyalarına? Üstü kapatıldı. (Diken notu: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla AKP dönemine ilişkin soruşturma başlatılmış, 40’ın üzerinde yolsuzluk dosyası hazırlanmıştı. İçişleri Bakanlığı, müfettiş atayarak 35 dosyaya el koymuş, sadece 12 dosya inceleyebilen İBB Teftiş Kurulu’nu devreden çıkarmıştı. Dosyalarla ilgili bazı haberlere de erişim engeli getirilmişti.)
  • (İmamoğlu’nun görevden alınması ihtimali) Böyle bir ihtimal görmüyorum. AKP içerisindeki vicdan sahibi kişiler bile bunun olmaması gerektiğini söylüyor.
  • Müfettişlerin talimatla bu işi yapacağını sanmıyorum. İşin doğasına aykırı. Vicdanlı müfettişlere güveniyorum
  • (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan) Kendisini kendine şikayet ediyor. Terörist varsa bul kardeşim.
  • (Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) alınmaması) İçeri alınsaydım Merkez Bankası’nda ne yaptıysam aynısını yapacaktım. ENAG’ı, alışverişte karşılaşılan rakamları soracaktım, vatandaşın tepkilerini dile getirecektim.
  • Oraya işçinin, emekçinin, milyonlarca kişinin hakkını aramak için gittim.
  • Asgari ücretlilere hakları teslim edildi. Peki emekli?

“KPSS mağdurlarının hepsine hukuki destek vereceğiz”

  • (Milli Eğitim Bakanlığı’na alınmaması) Bir tweet gördüm. KPSS’de derece yapıp sözlü mülakatta elenen. MEB’e de bunu soracaktım. Randevu istedik, bekledik yanıt yok. 12 saat bekledik ben 15’inci saatte gittim. Oraya KPSS’de haksızlığa uğrayanlar için gittim.
  • Daha önce de yaşanmış bu. Danıştay, “Hayatın olağan akışına aykırı” diye iptal etmiş. Sonra tekrar mülakata girenler gene elenmiş.
  • MEB’e sadece kadın milletvekilleriyle gittim. Yani sadece anneler olsun…
  • KPSS mağdurları için açılan internet sitesine yoğun ilgi var. Hepsine hukuki destek vereceğiz.
  • Sözlü mülakat yapmamız gerektiğinde odaya kamera koyacağız.

“Ülkede demokrasi yok ki insanlar sokağa çıksın”

  • “Sokağa çıkmamı istiyorlar” derken kast ettiğim şu: ‘Sokağa çıkacağız, camı pencereyi kıracağız,’ Erdoğan bundan hoşlanacak. Polisleri üstümüze salacak, ondan sonra OHAL ilan edecek. “Oh ne güzel istediğim kararnamemi çıkaracağı ve memleketi güllük gülistanlık yöneteceğim.”
  • (Altaylı’nın demokrasilerde protestonun önemli olduğuna dair ifadesi) Bizim ülkede demokrasi yok ki. İnsanlar çıkıp bir bildiri okuyacaklar. Baskı, cop her şey var. Demokrasi olsa sorun olmaz ki yürüyüş yapabilirler, gösteri yapabilirler. Anayasa zaten bunu güvenceye almış ama ülkede Anayasa da askıda.
  • Önümüzdeki eylül ayında seçim bekliyorum.

Bakan’dan Kılıçdaroğlu’na suç duyurusu

Kılıçdaroğlu açıklamalarına devam ettiği sırada Fatih Altaylı, kendisine gelen bir mesajı okuyarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun, Kılıçdaroğlu’na kendisi hakkındaki açıklamaları nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Şentop bağlandı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kılıçdaroğlu’nun, kendisinin TÜİK’e alınmamasına ilişkin tepkisizliğine sitemde bulunmasına cevap vermek için canlı yayına bağlandı. Şentop, şunları söyledi:

  • “Ben siyasi parti temsilcileriyle, genel başkanlarla hiçbir zaman günlük siyasi polemiğe girmedim, girmem. Fakat bu ilk değil ve bunun devam edeceğini düşündüğüm için bu konuya mahsus olarak açıklama yapmak istiyorum. Ben TBMM başkanıyım. Ayrıca hukukçuyum. Anayasa’yla ilişkili muhtelif dersler verdim. Bir milletvekilinin anayasa ve iç tüzükten kaynaklanan haklarıyla ilgili olarak, bu haklarla ilgili bir sorun yaşandığını TBMM başkanının ne zaman, nasıl ve hangi enstrümanlarla müdahale edeceğini biliyorum. Ancak TBMM Başkanı milletvekillerinin her türlü isteğini karşılayacak bir pozisyonda değildir. Bu oyunlarda kendileri ve kendileriyle beraber gönüllü olarak oynayabilirler. Bu oyunun parçası olmadığı zaman TBMM Başkanı’nı ağır ve hukuku zorlayan bir şekilde itham etmek yanlıştır. Kamuoyuna yanıltıcı açıklamalar yapmasınlar. “

Kılıçdaroğlu’nun ise, Şentop’a “Bakanlığa giderken sizin önünüze kilit vurulmuş bir kapı çıkarılıyorsa, gerçek bir TBMM Başkanı’nın, “Beyler siz ne yapıyorsunuz?” diye sorması gerekirdi” diye yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, kendisine bakanlıktan randevu alınmasına ilişkin bir beklentisinin ise hiç olmadığını söyledi.

Şentop ise, Kılıçdaroğlu’na, “Ben gerçek meclis başkanı değilsem, Kılıçdaroğlu’nun da gerçek genel başkan olmadığı tartışılır” dedi.

Belediye başkanlarının Cumhurbaşkanlığı adayları

Fatih Altaylı’nın, büyükşehir belediye başkanlarının cumhurbaşkanı adayı olmasına ilişkin sorusuna Kılıçdaroğlu, adayları kendisinin değil Millet İttifakı’nın belirleyeceğini söyledi.

Karaismailoğlu canlı yayına bağlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, canlı yayına bağlandı. Karaismailoğlu, Kılıçdaroğlu’nun iddialarına yanıt verdi. İstanbul Havalimanı’nın 10 milyar euroya yapıldığını söyleyen Karaismailoğlu, havalimanı işletmesinin devlete devredilene kadar 22 milyar euro kira vereceğini açıkladı. Yap-işlet-devret modelini savunan Karaismailoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu’nu geçen cuma günü dava ettiğini belirtti.

Karaismailoğlu, Kılıçdaroğlu’nun gösterdiği tutanakları “uydurma” olarak niteledi.

Karaismailoğlu’nun Levazım Köprüsü’nün durdurulmasına yönelik tepkisine, Fatih Altaylı, “Levazım Köprüsü AKP döneminde durduruldu” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu’nun kendisine yönelttiği suçlamalara ilişkin iddia diyen Karaismailoğlu’na, Kılıçdaroğlu, “İddia değil belge” şeklinde yanıt verdi.

Kılıçdaroğlu: Saray da bağlansın

Kılıçdaroğlu, “Bizi Saray da dinliyor. Şimdi Saray’ın da bağlanmasını istiyorum” diyerek Erdoğan’a çağrıda bulundu.

İBB’nin AKP’de olduğu dönemlerde belediyenin araçlarının AKP’li isimlere tashih edildiğini açıklayan Kılıçdaroğlu, “Soygun düzenini dile getirince, iddia diyorlar. Nasıl iddia” dedi. “Bir tane aracı CHP’ye tashis ettiler desinler” diyerek iktidara meydan okudu.

Erdoğan’ı geçeceğiz

Altaylı’nın, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında yarışacak ismin, güçlü bir isim olması gerekip gerekmediği sorusuna, Kılıçdaroğlu, “İsim önemli değil. Biz sistemin karşısına aday koyuyoruz” dedi. Hiçbir varsayımın içine girmeyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı geçeceklerini söyledi.

HDP açıklaması

Altaylı’nın “HDP’yle bu ilişkiyi ne ölçüde götürebileceksiniz?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “HDP bir siyasi parti mi? Evet. TBMM’yi yönetiyor mu? Evet. Peki nasıl terör örgütü diyeceksiniz? Bir siyasi partinin teröre karşı mesafe koyması olmazsa olmaz.” diye yanıt verdi.

Kendisine PKK tarafından yapılan saldırıyı hatırlatan Kılıçdaroğlu, “PKK’nin saldırdığı liderler belli. Başka hiçbir lidere saldırmadılar” dedi.

Yerine kayyum atılan HDP’li belediye başkanlarının, mahkemede aklanmalarına rağmen görevlerine geri iade edilmemesine tepki gösteren Kılıçoğlu, bir siyasi partinin kriminalize etmenin yanlış olduğunu söyledi.

Dış politika açıklaması

Dış politikaya ilişkin de konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Dış politikada ilk yapacağımız ilk iş, rüşvet yediği belirlenip büyükelçilik yapan kişileri derhal çekeceğiz. İnşallah ona da iddia demezler.”

“Birinci sınıf demokrasiyi kendi ülkemize getireceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, iktidarın AB politikasını da eleştirdi.

İktidarın Dışişleri’ni kişiselleştirdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Dışişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı olmaktan çıktı” dedi. İktidarın Türkiye’yi ‘ortadoğu bataklığına’ soktuğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde Suriye’yle ve Mısır’la karşılıklı büyükelçilikler atayacaklarını belirtti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin’le görüşme öncesinde bekletildiğine ilişkin görüntülere yönelik, “Bizde böyle bir tablo yaşanmayacak” açıklamasında bulundu.

Ekonomi için tarih verdi

Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı’nın iktidara gelmesinin ardından 6 ay içerisinde ekonominin düzeleceğini söyledi.

Güncellenecek

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER