A3 Haber

Covid-19 geçiren çocuklarda MIS-C hastalığına dikkat

Covid-19 geçiren çocuklarda MIS-C hastalığına dikkat

Covid-19 geçiren çocuklarda MIS-C hastalığına dikkat
Ocak 11
17:32 2022

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve çocuk acil öğretim üyesi Prof. Murat Duman, COVİD-19 vakalarına ilişkin olarak özellikle çocuklar söz konusu olduğunda karın ağrısı ve düşmeyen ateşin ciddiye alınması gerektiğine işaret etti. Duman, “MIS-C dediğimiz bu tablonun COVID-19 enfeksiyonu geçirildikten dört ilâ altı hafta sonra düşmeyen yüksek ateş, karın ağrısı, bulantı kusma ve ishal şikayetleri ile ortaya çıkıyor, başta kalp ve koroner damarları etkilemesi nedeniyle erken tanı konulup tedavi edilirse komplikasyon oranı düşüyor” dedi.

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Acil öğretim üyesi Prof. Murat Duman, hizmet verdiği Sağlıklı Nesiller Çocuk Sağlığı Kliniği’nde Covid-19 geçiren çocuklarda dikkat edilmesi gereken hususları anlattı. Prof. Murat Duman bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılan ilaçların kanıtlanmış net bir yararının olmadığının altını çizerekk, “Asıl önemli olan çocukların sağlıklı beslenmeleri” dedi.

“Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisi uygulanmamalı”

Çocukluk çağı enfeksiyonlarının, özellikle bu dönemde ateşli enfeksiyonların giderek arttığını ifade eden Prof. Murat Duman şunlrı söyledi:

Bunların büyük çoğunluğunu gribal enfeksiyonlar oluşturuyor. En önemlerinden biri son dönemde omikron varyantı ile birlikte koronavirüs enfeksiyonları. Geçtiğimiz sonbahar ve kış pandemi döneminden farklı olarak özellikle çocuklarda, koronavirüsün yanında diğer çocukluk çağı viral enfeksiyonları da belirgin şekilde artış gösterdi. Özellikle bir yaşın altındaki çocuklarda bronşit ve zatürreye neden olan RSV dediğimiz viral enfeksiyonlarda belirgin bir artış var. Bunun yanında özellikle yüksek ateşle gelen çocuklarda influenzaya bağlı grip enfeksiyonuda çok yaygın görülüyor. Daha da artmasını bekliyoruz. Bu enfeksiyonların ortak özelliği ateş ve öksürükle başlıyor oluşu. Üst solunum enfeksiyonlarıyla gelen çocuklarda, otit ve sinüzit bulguları yoksa sadece beta hemolitik streptokok enfeksiyonuna bağlı tonsillitlerde antibiyotik kullanım endikasyonun vardır. Bu tabloda, özellikle bu dönemde sadece on çocuktan birinde görülmektedir.  Bu nedenle her üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocukta gereksiz yere antibiyotik tedavisi başlanmaması gerekmektedir.

“Gereksiz antibiyotik kullanımı sağlıklı florayı bozuyor”

Gereksiz antibiyotik kullanımının, aslen var olan sağlıklı florayı bozduğu için viral enfeksiyonların uzamasına ve antibiyotiğe bağlı ishal tablolarına neden olduğunu ifade eden Duman, “Hem bağırsak florasında hem de ağız florasındaki yararlı olan mikroorganizmaları ortadan kaldırır. Bu da immun sistemin baskılanmasına neden olur” diye konuştu.

Beslenme önemli

Duman sözlerine şöyle devam etti:

Özellikle iki yaşın altındaki çocuklarda alt solunum yolu enfeksiyonu neden olan RSV enfeksiyonunu geç sonbahar ve kış döneminde sıklıkla görüyoruz.  Bu nedenle özellikle 2 yaş altı çocukları kalabalık ortamlardan ve enfeksiyonu olan büyüklerle  temastan uzak tutmak gerekiyor. İnfluenza enfeksiyonlarından korunmak içinse 6 ay’da büyük, özellikle 5 yaş altı sağlıklı çocuklar ve altta yatan kronik hastalığı ve immün sistemi bağışıklığı azalmış çocukların grip aşısı ile aşılanması bizim için çok önemli. Bu dönemde çocuklara immün sistemi güçlendirici çok sayıda ilaç kullandırılıyor. Bunların etkinliği net gösterilmiş durumda değil. Burada önemli olan nokta çocukların sağlıklı beslenmesi, beslenmelerinin idame ettirilmesi ve viral enfeksiyonlara karşı koruyucu tedbirlerin alınmasıdır.

Karın ağrısı ve düşmeyen ateşe dikkat!

Koronavirüsün, Omicron varyantı ile birlikte çok hızlı yayıldığını vurgulayan Duman, “Test yapılan her beş çocuktan birinde koronavirüs pozitif çıkıyor” dedi. Duman, koronavirüs enfeksiyonunun  çocuklarda çok daha hafif klinik bulgularla seyrettiğini, ağır vakaların çok nadir olduğunu ve bu çocuklarında malasef altta yatan kronik hastalığı olan çocuklarımız olduğunu ifade etti.

Covid-19 geçiren çocuklarda Multisistem Inflamatuvar Sendromu’na dikkat

Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği’nin, çocuk acil servislere gelen 9 bine yakın çocuk hastada yaptıkları çalışmada yoğun bakım yatışı gerektiren hastaların oranının yüzde bir olduğunu ve bu çocukların yarısında süregen bir hastalık olduğunu belirtten Duman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarda önemli olan nokta Covid-19 enfeksiyonu geçirdikten dört ilâ altı hafta sonrasında gelişen MIS-C dediğimiz Multisistem Inflamatuvar Sendromu denilen klinik tablodur. Bu tablo az görülmekle beraber bizim için önemlidir. Bu açıdan dikkatli değerlendirme gereklidir. Özellikle düşmeyen yüksek ateş, karın ağrısı, bulantı kuasma ve ishal şikayetleri ile getirilen çocuklarda enflamasyon markırları olan laboratuvar tetkikleri çok yüksek ve öncesinde Covid-19 enfeksiyonu geçirdiği klinik ve laboratuvar bulguları ile doğrulanırsa, MIS-C klinik tablosuda düşünülmelidir. Bu tablo özellikle kalbi ve koroner damarları etkilediği için, erken tanı konulup tedaviye başlanması, bu komplikasyonların gelişmesini önlediği için önemlidir.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER