Site icon A3 Haber

İşletmelerden içki zammı isyanı: “İşlerimiz yüzde 75 düştü”

Alkollü içeceklerden alınan ÖTV’deki yüzde 47’lik artış esnafı isyan ettirdi. Elektrik ve doğalgaz zamları ile birlikte maliyetlerinin iyice arttığını ve bunu mecburen fiyatlara yansıttıklarını söyleyen İzmir’deki esnaf, “Zammın miktarı yıkıcı boyutta oldu. Zam yapıldığı günden sonra işlerimiz yüzde 75 düştü. Alkoldeki yüksek verginin etkisi kaçak veya sahte alkol tüketimini ciddi oranda artıracak” dedi.

Alkollü içeceklere getirilen zamlar, kafe-bar esnafını da vurdu. İzmir’de eğlence sektörünün en önemli merkezlerinden Alsancak’ta işletmecileri sıkıntılı günler geçiriyor. Pandemi sürecinde uzun süre mekanları kapalı olan esnaf, şimdi de içki ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) yapılan yüzde 47’lik zamla bir kez daha darbe yedi.

Esnaf, elektrik ve doğalgaz zamları ile artan maliyetleri fiyatlara yansıttıkları için müşterilerinin büyük bölümünü kaybettiğini öne sürdü.

“Kaçak veya sahte içki tüketimini ciddi oranda artıracak”

Alsancak’ta 35 yıllık işletmeci olan Hami Torcu, ÖTV’ye gelen zammın alkol firmaları tarafından aynı oranda ürüne yansıtılmasına tepki göstererek şöyle konuştu:

“Yaşam şekline müdahale kokusu var bu zamda”

Yaklaşık 9 yıldır işletmecilik yaptığını belirten Levent Kalındamar ise şunları söyledi:

İşten çıkarmalar olabilir

17 yıllık esnaf Cihan Cesim, alkol zammı sonrası işlerin yüzde 75 oranında düştüğünü belirterek, “Halen de düşüş devam ediyor. Beklemediğimiz bir şekilde olan bu zamlar bizi ve çalışanları da etkilemeye başladı. Bu şekilde devam ederse biz de çalışan kısmında azaltma yapmayı düşünüyoruz” dedi.

“İşlerimiz yarı yarıya azaldı”

Bir diğer esnaf Caner Ünlüer de şöyle konuştu:

Exit mobile version