A3 Haber

Nâzım Hikmet 120 yaşında: Nebil Özgentürk imzalı belgesel bugün yayımlanacak

Nâzım Hikmet 120 yaşında: Nebil Özgentürk imzalı belgesel bugün yayımlanacak

Nâzım Hikmet 120 yaşında: Nebil Özgentürk imzalı belgesel bugün yayımlanacak
Ocak 15
13:38 2022

Bugün usta şair Nazım Hikmet’in 120’inci doğum günü… Cezaevi yıllarından kalan hastalıkların rahat bırakmadığı Nazım Hikmet’in kalbi 69 yıl önce durmuştu. Yönetmen koltuğunda Nebil Özgentürk’ün yer aldığı “Nâzım Hikmet 120 Yaşında” adlı belgesel bugün yayımlanacak.

Türk şiirini dünyaya tanıtan, şiirleri elliden fazla dile çevrilen, sevdayı, özlemi, direnci, özgürlüğü ve memleket sevgisini şiirleriyle buluşturan, usta komünist şair Nâzım Hikmet, 120. doğum gününde sevenleri tarafından, ülkenin dört bir yanında anılıyor.

‘Mavi Gözlü Dev’, özgün kişiliği, siyasi duruşu, sürgün yılları, yaşamın her alanına seslenen şiirleri ve aşkları ile unutulmaz izler bıraktı.

Komünist siyasi düşünceleri gerekçe gösterilerek defalarca tutuklandı ve yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirdi; Türkiye’de 11 ayrı davadan yargılanarak İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yattı. Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını kullandı.

Dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilen; Türkiye’de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerinden Nazım Hikmet’in 120. yaş gününde #NazımHikmet etiketi, Twitter’da Türkiye gündeminde ilk sıralarda yer aldı. Aralarına ünlü isimlerin de dahil olduğu pek çok sosyal medya kullanıcısı, ‘Mavi Gözlü Dev’i şiirleriyle, fotoğraflarıyla andı.

Etkinliklerle yaşatılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de, büyük şair Nâzım Hikmet’i 120. doğum gününde unutmadı. İBB Kültür Daire Başkanlığı’nın Nâzım Hikmet Sanat Vakfı işbirliği ile düzenlediği, 15 Ocak 2022 Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda gerçekleştirilecek “İyi ki Doğdun Nâzım Hikmet” etkinliğinde; yapımcılığını Nâzım Hikmet Sanat Vakfı ve Bir Yudum İnsan Film’in, yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün üstlendiği “Nâzım 120 Yaşında” belgeselinin ilk gösterimi yapılacak.

Nâzım Hikmet Vakfı ve Şişli Belediyesi işbirliğiyle 15 ve 16 Ocak’ta “Nâzım Hikmet 120 yaşında” başlığıyla etkinlikler düzenlenecek. Şairin doğum günü olan 15 Ocak’ta Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde Nâzım Hikmet’in eseri olan “Memleketimden İnsan Manzaraları” tiyatro gösterisi yapılacak. Rutkay Aziz’in kurgulayıp yönettiği oyun saat 20.00’de başlayacak.

İzmir’de de Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM), “Sevdalınız 120 Yaşında” etkinlikleri kapsamında ünlü şair Nazım Hikmet Ran’ı 120’nci doğum yıldönümünde iki etkinlikle anacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER