A3 Haber

Prof. Mehmet Ceyhan’dan test zorunluluğunun kaldırılmasına tepki: “Binlerce kişi ölsün demek”

Prof. Mehmet Ceyhan’dan test zorunluluğunun kaldırılmasına tepki: “Binlerce kişi ölsün demek”

Prof. Mehmet Ceyhan’dan test zorunluluğunun kaldırılmasına tepki: “Binlerce kişi ölsün demek”
Ocak 15
14:28 2022

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Mehmet Ceyhan, İçişleri Bakanlığı kararıyla aşısızlara PCR testi zorunluluğunun kaldırılmasına tepki göstererek, “Demek ki elimizde PCR testi kalmadı. Aylardır söylediğimiz hızlı tanı kitleri de alınamadı. Bu karar kesinlikler bilimsel değil. Omicron yayılsın binlerce kişi ölsün demek” dedi.

Aşısızlara getirilen PCR testi zorunluluğu tamamen kaldırıldı. Böylece, seyahat, etkinlik, işyeri ve okullara yönelik test zorunluluğu kalkmış oldu.

Çarşamba günü yapılan Bilim Kurulu toplantısında alınan kararlar Sağlık Bakanlığı tarafından İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Seyahat, okul ve iş yerlerinde aşısızlardan PCR testi istenmeyecek.

“Binlerce kişi ölsün demek”

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Mehmet Ceyhan kararın açıklanmasının ardından Habertürk TV’de yaptığı açıklamada, “Demek ki elimizde PCR testi kalmadı. Aylardır söylediğimiz hızlı tanı kitleri de alınamadı. Bu karar kesinlikler bilimsel değil. ‘Omicron yayılsın, binlerce kişi ölsün’ demek.”

Prof. Ceyhan’ın, açıklamaları şu şekilde:

  • Bir politika izlenerek veya bir hedef konarak alınmış bir karar değil. Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi. Vaka sayıları da (test) yaptıkça artıyor. Aylardır söylediğimiz hızlı tanı kitlerini de bir türlü uygulamaya sokmadığı için artık bu noktaya geldik. Artık PCR testi yapamıyoruz.
  • Normalde PCR uygulamayan ülkeler var, uçağa binerken, kalabalık etkinliklere giderken PCR istemiyor gelişmiş ülkelerin çoğu ama bir şart koşuyorlar o da aşı. Omicron’un hızla yayılmasıyla bu uygulama da yaygınlaştı. Daha kısıtlayıcı kurallar getirildi.
  • Dünyada bu kısıtlayıcı kuralları iyice gevşeterek, test sayısını azaltan tek ülkeyiz diyebilirim. Bunun sonuncuda olacaklar çok açıktır: Vaka sayılarımız artacak ama biz bunu tespit edemeyeceğiz.
  • Öyle bir karar açıklandı ki, bundan böyle temaslı taraması yapılmayacak, temaslılara test yapılmayacak. Bu şu demektir; çok nadir test yapacağız biz. Omicron’da vaka sayıları bütün ülkelerde hızla artarken, Türkiye’de 60-70 binlerde idare ediyor, anlaşılan bu şekilde olmaya da devam edecek.
  • Bu bilimsel olarak tartışılacak bir karar değil, Bu resmen ‘Omicron yayılsın, her gün şu kadar insan ölsün’ demek anlamına geliyor. PCR testinde her ülkenin belli kapasitesi var. Bunun için gelişmiş ülkelerde hızlı tanı testlerini uygulanıyor. Görüyoruz ABD’de 1 milyon vaka sayısı… Ama biz böyle devam edersek bizde vaka sayısının pek de artmadığını göreceğiz, peki bu gerçek durum mu? Test yapsak sayı kesinlikle 200 binlerin üstüne çıkar.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER