Site icon A3 Haber

TTB, “salgın kendi haline bırakıldı” sözleriyle bakanlığın kararına tepki gösterdi: Sorumlular istifa etmeli!

Türk Tabipleri Birliği, 12 Ocak’ta açıklanan Bilim Kurulu kararlarının ardından “Toplumun sağlığını riske atmaya devam eden sorumluları istifaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

12 Ocak günü yapılan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından Sağlık Bakanı Koca, hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesinin de dikkate alınarak tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunun kaldırıldığını duyurmuştu.

Türk Tabipleri Birliği, kararlar üzerine kapsamlı bir açıklama yaptı. Sağlık Bakanı ve İstanbul İl Sağlık Müdürü’nün yaklaşımlarının pandemi karşısında teslimiyeti işaret ettiği belirtilen açıklamada şu vurgular yapıldı:

“Salgın kendi haline bırakıldı”

“Bilimsel olarak kabul edilemez” 

“Daha fazla ölümle karşılaşılabilir”

Delta varyantı öncesi ve delta dönemindeki bilimsel yayınlarda, post-COVID sürecinin geçirilen hastalığın şiddeti ile paralellik göstermediği belirtilmişti. Bu anlamda, kişiler virüsle hastalandıktan sonra hayatta kalsalar bile sağlıkları olumsuz etkilenebilecektir.

“Önümüzde kısa süre olduğunun bilinci ile halk sağlığını koruma yükümlülüğü olan Sağlık Bakanlığı, olası pikin en hafif geçirilmesi için elinden geleni yapmalıdır” denilen açıklamada, Bakanlığa seslenilerek şu öneriler sıralandı:

İstifa çağrısı

Sıralanan önerilerin toplumun ve sağlık emek meslek örgütlerinin karar alma süreçlerinde olduğu aktif bir mekanizmayla, değişen koşullara göre güncellenmesi gerektiği belirtilen açıklamada “TTB’nin aralık ayında yaptığı erken uyarı ve ayrıntılı önlemler kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu uyarılar kamu kurumlarınca göz önünde bulundurulmalıdır. Sıraladığımız önlemler, hem salgın kontrol deneyimi olan bilim insanları hem de Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri tarafından da bilinmektedir. Olması gereken bilginin gereğini yerine getirecek iradeyi gösterebilmek ve yükümlülükleri yerine getirebilmektir” ifadeleri kullanıldı.

Yetkili mercilerin salgın kontrolünü yurttaşlarının aşı gönüllülüğüne, fiziksel mesafe ve maske önlemlerine daraltıp bırakıltığına işaret edilen açıklama “Bakanlığın ve müdürlüklerin halk sağlığı yükümlülükleri rafa kaldırılmıştır. Bu tercih ile ölümlere sessiz kalan popülist, bilimsellikten uzak iktidar, yaşam hakkı ihlali yapmaya ve insanlığa karşı suç işlemeye devam etmektedir. Halk sağlığı için gerekli adımları atmayan iktidar yönet(e)memektedir ve bu süreçte sorumluluğu olanlar istifa etmelidir” ifadeleriyle son buldu.

Exit mobile version