A3 Haber

SBK davasında yeni gelişme: Avusturya, ABD’nin iade talebini de kabul etti

SBK davasında yeni gelişme: Avusturya, ABD’nin iade talebini de kabul etti

SBK davasında yeni gelişme: Avusturya, ABD’nin iade talebini de kabul etti
Ocak 17
19:09 2022

Türkiye’nin, Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesine ilişkin talebini kabul eden mahkeme ABD’nin talebine de aynı yanıtı verdi. Korkmaz’ın hangi ülkeye iade edileceğine Avusturya Adalet Bakanlığı karar verecek.

Avusturya adli makamları, ABD’nin Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesine ilişkin talebini kabul etti. Gözler şimdi Avusturya Adalet Bakanlığı’na çevrildi. Bakanlık, Korkmaz’ın Türkiye’ye mi yoksa ABD’ye mi iade edileceği konusunda karar verecek.

SBK Holding’in sahibi Sezgin Baran Korkmaz, ABD ceza yasalarına göre “kara para aklamak için komplo kurmak ve resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak” suçlamasıyla ABD’nin talebi üzerine 19 Haziran’da Avusturya’da gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. ABD’nin iade talebinde bulunduğu Sezgin Baran Korkmaz hakkında Türkiye’de de “SBK Holding’e ait altı şirketin hesaplarında yapılan incelemelerde kara para aklandığı” şüphesiyle soruşturma başlatılmıştı. Türkiye de iade talebinde bulunurken Avusturya Wels Mahkemesi, talebin Avusturya Suçluların İadesi Kanunu’na uygun olduğu görüşüyle Sezgin Baran Korkmaz’ın Türkiye’ye iade edilmesine 25 Ağustos’ta karar verdi.

İade süreci nasıl işleyecek?

DW Türkçe’den Eray Görgülü’nün haberine göre bir yandan ABD’nin iade başvurusunu inceleyen Avusturya Wels Mahkemesi, ABD’nin gönderdiği ek dosyaları da dikkate alarak bu talebe ilişkin kararını verdi. Mahkeme, ABD’nin iade talebini de Avusturya Suçluların İadesi Kanunu’na uygun olduğu görüşüyle kabul etti. Bu durumda Sezgin Baran Korkmaz’ın hangi ülkeye iade edileceğine Avusturya Adalet Bakanlığı karar verecek. Bakanlığın kararını Şubat ayının ilk haftasında vermesi bekleniyor.

SBK’nin avukatından açıklama

Sezgin Baran Korkmaz’ın avukatı Murat Volkan Dülger sosyal medya hesabından, “Avusturya’daki avukat meslektaşlarım ile görüştüm ve kendilerine böyle bir kararın tebliğ edilmediğini bildirdiler” açıklamasını yaptı.

Sosyal medya hesabından paylaşımlarda bulunan Dülger, şunları söyledi:

  • Değerli Kamuoyu, bu haber gerçeği yansıtmamaktadır. Az önce Avusturya’daki avukat meslektaşlarım ile görüştüm ve kendilerine böyle bir kararın tebliğ edilmediğini bildirdiler.
  • 21 Ocak tarihine kadar bize ABD’nin taleplerine karşılık vermek üzere süre verildiği için bu süre dolmadan karar verilmesini beklemiyoruz. Kamuya kapalı bir yargılamada davanın tarafı olan bizlerden önce bu kararın basın tarafından öğrenilmesini de mümkün ve olağan görmüyoruz.
  • Yarın sabah Wels Mahkemesi ile görüştükten sonra kesin durum hakkında bilgilendirmede bulunacağız. Saygılarımla

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER