A3 Haber

Sekiz parti temsilcisi sol seçenek için toplandı: Düzenli görüşmelere devam edeceğiz

Sekiz parti temsilcisi sol seçenek için toplandı: Düzenli görüşmelere devam edeceğiz

Sekiz parti temsilcisi sol seçenek için toplandı: Düzenli görüşmelere devam edeceğiz
Ocak 18
20:13 2022

HDP’nin hafta sonu yaptığı çağrıyla bugün Ankara’da bir araya gelen sosyalist parti ve siyasi çevreler bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantının ardından sekiz partiden ortak açıklama yapıldı.

HDP’nin çağrısı ile bir araya gelen EMEP, TKP, TİP, EHP, TÖP, SMF ve Halkevleri’nin temsilcileri, üçüncü yol ittifakına ilişkin toplantı yaptı. HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın başkanlığında, üçüncü yol ittifakı için Meclis’te grubu olmayan bazı siyasi parti ve çevrelerin temsilcileri Ankara’da bir araya geldi. Saat 14.00’te gerçekleştirilen toplantıya HDP, EMEP, TKP, TİP, EHP, TÖP, SMF ve Halkevleri’nin katıldığı öğrenildi. Ülke gündeminin konuşulduğu toplantıda ekonomi politikalarının yanı sıra ortak mücadele çalışmaları ele alındı. Toplantıda ayrıca 2023’te yapılacak seçimler için nasıl bir yol izleneceğine dair fikir alışverişinde bulunuldu.

HDP Grup Başkan Vekili Hakkı Saruhan Oluç, dün yaptığı açıklamada, “Meclis’te grubu olan partiler yok, Meclis dışından partiler. Esas itibarıyla adı kimi zaman Demokrasi İttifakı, kimi zaman Halk İttifakı olarak adlandırılan bir üçüncü yol ittifakının nasıl olabileceğine dair görüş alışverişinin yapılacağı bir toplantı olacak. Dolayısıyla Millet İttifakı’nın içindeki partiler yer almayacak” demişti.

Toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı

EMEP, EHP, Halkevleri, HDP, SMF, TİP, TÖP, TKP tarafından yapılan açıklama şöyle:

Türkiye’nin içinde bulunduğu toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunlar çığ gibi büyümektedir. İktidarın sömürü, talan ve ayrımcılık politikaları, toplumun ezilen bütün kesimlerinin her türlü insani haklarının ellerinden alınmasına, yoksullaşmaya neden olmakta ve doğanın talan edilmesine yol açmaktadır. Bu gidişattan çıkmak için umudu büyütecek, topluma güven verecek güçlü bir birliği kurabilir, mevcut baskı rejiminin önünü kesebilir, demokratik değişim ve dönüşümün önünü açabiliriz. Bu nedenle Türkiye’nin demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerinin geniş bir mücadele ortaklığı sağlaması gerektiğine inanıyoruz.

Bu çerçevede, HDP’nin yapmış olduğu çağrıyla 18 Ocak 2022 tarihinde aşağıda imzası bulunun siyasal yapılar olarak bir araya geldik. Bu toplantıda aldığımız kararları kamuoyuyla paylaşıyoruz:

• Ortak mücadeleyi sürdürmeyi, bu mücadele zeminlerini çoğaltmayı ve güçlendirmeyi,
• Ortak mücadele konularını belirlemek, bunları hayata geçirmeye yönelik içerik, yöntem ve takvimi oluşturmak için düzenli görüşmelere devam etmeyi,
• Mevcut katılımla kendini sınırlamayan, ortak mücadelenin Türkiye’nin bütün demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçlerini kapsayacak şekilde genişletilmesini hedeflemeyi karar altına aldık.

Türkiye’nin bütün ezilenleri, ötekileştirilenleri, mağdurları, emekçileri, kadınları, gençleri ve ekoloji mücadelesi verenleri ile en geniş demokrasi, eşit yurttaşlık ve mücadele ortaklığını kurmanın yol ve yönetmelerini konuşmaya devam edeceğiz. Demokratik, sol, sosyalist ve devrimci güçler olarak üzerimize düşen toplumsal sorumluluğu yerine getirmeye kararlıyız.

Dayanışma, mücadele ve umutla…

Ne olmuştu?

HDP geçen hafta EMEP, TKP, TİP, TÖP, SMF, Halkevleri, EHP ve SOL Parti’ye çağrı yapmıştı. SOL Parti dışında diğer parti ve oluşumların genel başkan ve MYK üyesi düzeyinde katılım gösterdiği öğrenildi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

  • Ankara’da bir toplantı gerçekleştirilecek. Bu toplantıda 8 siyasi parti ve HDP katılacak ve orada Türkiye’nin gündemi konuşulacak. Bu ekonomi politikalarının yarattığı sorunlar karşısındaki mücadelenin ve demokrasi eksikliğinin, demokrasisizliğin yarattığı sorunlara karşı mücadelenin nasıl verileceği tartışılacak. Elbette bu tartışmanın bir parçası da 2023’te yapılması gereken seçimler olacak. Seçimlerde nasıl bir tutum alınması gerektiği de konuşulacak. Yani Türkiye’nin bütün meseleleri konuşulacak. Ondan sonra katılan partilerle ortak bir açıklama yapılır herhalde. En azında sürecin nasıl devam edeceği bilgileri paylaşılır.
  • Liste yanımda yok bu toplantıya 8 parti katılacak, artı HDP. Bunlardan birini eksik söylersem yanlış olur diye açıklayayım listeyi. Mecliste grubu olan partiler yok. Bu esas itibariyle adı kimi demokrasi ittifakı kimi zaman halk ittifakı olarak adlandırılıyor. Üçüncü yol, üçüncü ittifak arayışının nasıl olabileceğine dair görüş alışverişi yapılacağına dair bir toplantı olacak. Millet İttifakı içinde yer alan partiler bu toplantıda olmayacaklar.

SOL Parti katılmayacağını duyurmuştu

SOL Parti, HDP’nin çağrısıyla yapılacak çalışmanın parçası olmadığını yazılı bir açıklama ile duyurmuştu. Bu aşamada hangi koşullarda yapılacağı belli olmayan seçime ilişkin bir ittifak tartışmasına girilmesinin doğru bulunmadığı belirtilen SOL Parti açıklamasında, “Partimiz tüm muhalefet güçleriyle dayanışma içinde mücadelesini sürdürecektir” denilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER