A3 Haber

Hrant Dink’siz 15 yıl!

Hrant Dink’siz 15 yıl!

Hrant Dink’siz 15 yıl!
Ocak 19
12:34 2022

Agos Gazetesi önünde 19 Ocak 2007 yılında uğradığı saldırı sonucu öldürülen Hrant Dink, katledilişinin 15’inci yılında anılıyor. Cinayeti azmettirenlerin yargılandığı dava ise halen sonuçlanmış değil. Bu yılki anma “15 Eksik Yıl” sloganıyla gerçekleştirilecek.

A3 Haber Merkezi | Agos Gazetesi’nin kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 15’inci yıldönümünde ailesi, sevenleri, meslektaşları ve insan hakları savunucuları tarafından anılıyor. Dink,  vurulduğu yerde “15 Eksik Yıl” sloganıyla anılacak. Anmayı düzenleyen ‘Hrant’ın Arkadaşları’, bugün saat 15.00 için Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı önünde buluşma çağrısı yaptı.

Devlet görevlilerinin planlayıcısı olduğu ortaya çıkan ve 17 yaşındaki saldırganın gerçekleştirdiği cinayetin azmettiricileri ise cezasız kaldı.

İstanbul ve Trabzon’daki iki dava, 14 yıl sürdü. Mart 2021’de karar çıkan davada 2 sanığa müebbet, 2 sanığa ağırlaştırılmış müebbet olmak üzere 26 kişiye ceza verildi.

Ceza alanların arasında Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, gazeteci Ercan Gün vardı.

Fetullah Gülen, Savcı Zekeriya Öz ve Zaman Gazetesi Genel Yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın bulunduğu 13 sanığın dosyası ise ayrıldı.

Yargılanan, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ise ceza almadı.

Başına gelecek saldırıyı sezen Dink, cinayetten önce şu satırları kaleme almıştı: “Evet kendimi bir güvercinin ruh tedirginliği içinde görebilirim ama biliyorum ki bu ülkede insanlar güvercinlere dokunmaz. Güvercinler kentin ta içlerinde, insan kalabalıklarında dahi yaşamlarını sürdürürler. Evet biraz ürkekçe ama bir o kadar da özgürce.”

Hrant Dink nasıl hedef gösterildi?

Hrant Dink, Sabiha Gökçen’in aslında Ermeni asıllı olduğunu dair akrabalarıyla yaptığı görüşmeyi, haberleştirdi. Haber, o dönem Hürriyet’in manşetine de yansıdı.

Ülkü Ocakları ise haberi hedef gösteren açıklama yaparak Agos gazetesi önünde basın açıklaması yaptı.

Daha sonraki tarihlerde ise Dink’in İstanbul Valiliği’nde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu iki kişi tarafından uyarıldığı ortaya çıktı.

Genelkurmay, Dink’in haberi hakkında yaptığı açıklamada, “Türk milletinin birlik ve beraberliğine, layık olduğu toplumsal barışa, Atatürk’ün manevi varlığına ve düşünce sistemine, Türk milletine yakışır sağduyu içerisinde sahip çıkmanın ve savunmanın, TSK yanında, her Türk vatandaşına ve bütün kurumlarına düşen açık ve seçik bir görev olduğu ortadadır” diyerek tepki gösterdi.

Ardından Dink hakkında ‘Türklüğe hakaret ettiği’ gerekçesiyle yapılan şikayet dikkate alınarak TCK’nin 301’inci maddesinden dava açıldı ardından ceza verildi.

Katilin bayrakla fotoğrafı

Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Şişli’deki Agos gazetesinin önünde uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitirdi. Bölgedeki güvenlik kameralarında görüntülerine ulaşılan ve daha sonra kimliği belirlenen 17 yaşındaki Ogün Samast, 20 Ocak 2007’de Samsun Otogarı’nda yakalandı.

Dink’i öldüren Ogün Samast’ın, polislerle kol kola ve espriler eşliğinde, “Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez” sözünün yer aldığı Türk Bayrağı önünde fotoğraflarla videolarının çekilmesi büyük tepkiye neden oldu.

Suikaste uğrayan 62’nci gazeteci!

Hrant Dink 19 Ocak 2007’de Şişli’de Halâskârgazi Caddesi üzerindeki Agos Gazetesi’nin çıkışında, 14:54’de yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü. Katil zanlısı olarak, 19 yaşındaki Ogün Samast adlı bir kişi, güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerin yayınlanmasından sonra, kendi babası tarafından polise ihbar edilerek Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekipleri tarafından yakalandı.

Hrant Dink’in cenazesi, 23 Ocak 2007 Salı günü Şişli’de Agos Gazetesi önünde bir törenle yapıldı. Cenaze törenine kimi kaynaklara göre 40 bin, kimilerine göre ise 100 bin kişi katıldı. Dink, 1909 yılından bu yana Türkiye’de, suikast sonucu öldürülen 62. gazeteci oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER