Site icon A3 Haber

Cezaevinde tutulan ÇHD Genel Başkanı Av. Kozağaçlı Covid-19’a yakalandı

ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ BAŞKANI KOZAĞAÇLI, SOMA DAVASINI DEĞERLENDİRDİ ÇAĞDAŞ HUKUKÇULAR DERNEĞİ BAŞKANI SELÇUK KOZAĞAÇLI: "BUGÜN TAHLİYE EDİLEN VARDİYA AMİRİ MADEN TEKNİKERİ MEHMET ALİ GÜNAY ÇELİK, BU 301 ÖLÜMDEN SORUMLUYDU, HALA DAHA SORUMLUDUR” “HÜKÜM ÇIKTIĞINDA BU SORUMLULUĞA UYGUN BİR CEZA ALMASINI SAĞLAMAK İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ" "MANİSA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI TARAFINDAN YÜRÜTÜLDÜĞÜ İDDİA EDİLEN SORUŞTURMA HER NE İSE AÇIKLANMALIDIR"

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi, Silivri Cezaevi’nde tutulan ÇHD Genel Başkan Selçuk Kozağaçlı’nın Covid-19’a yakalandığını duyurdu.

ÇHD Ankara Şubesi’nin Twitter hesabı üzerinden şunlar kaydedildi: “Genel Başkanımız Selçuk Kozağaçlı’nın Covid testi pozitif çıkmıştır. Hapishane koşulları tutsakların sağlıklarını tehdit etmeye devam ediyor. Sorumlusu Adalet Bakanlığı ve uzun tutukluluğa neden olan yargı mensuplarıdır.”

Kozağaçlı neden cezaevinde: Ne olmuştu?

ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatlar hakkındaki dava 2013’te başladı. Dosyayı darbe girişiminden sonra ihraç edilen ve tutuklanan savcı ve emniyet görevlileri hazırladı. Bu dava sürerken aynı delillerle dernek üyesi bazı avukatlara 2017 yılında bir operasyon daha düzenlendi. Bu operasyonun sonucunda İstanbul 37’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir dava daha açıldı. Bu davanın bazı sanıkları ilk davada da yargılanıyordu. 2017’de başlayan davanın ilk duruşması Eylül 2018’de yapıldı. Beş gün süren ilk duruşmadan sonra mahkeme tutuklu bütün avukatları tahliye etti. Aynı gece savcı karara itiraz etti ve tahliye edilen avukatlar hakkında aradan 24 saat geçmeden tekrar tutuklama kararı verildi. Tahliye veren hâkim de başka bir mahkemeye gönderildi. Mahkeme başkanlığına da hâkim Akın Gürlek getirildi. Gürlek, avukatlar hakkında iddialarda bulunarak tutuklanmalarını sağlayan tanık Berk Ercan’ı soruşturma aşamasında tutuklayıp yargılama aşamasında da tahliye etmişti. Mahkeme, bu davada Mart 2019’da avukatlara ceza yağdırdı. Avukatlar toplamda 159 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, Eylül 2020’de 14 avukat yönünden mahkûmiyet kararını onadı. Selçuk Kozağaçlı ve Barkın Timtik’in İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde örgüt yöneticiliği suçlamasıyla yargılandığını, 2017’deki dosyada ise örgüt üyeliği suçlamasıyla yargılandığını anımsatan Yargıtay, bu kişilerin mahkûmiyetini bozdu ve dosyaların birleştirilerek değerlendirilmesine hükmetti. Böylece yargılama sekiz yıl önce başlayan dosyada birleşti. Dava kapsamında tutuklu yargılanan avukat Ebru Timtik, adil yargılanma talebiyle 238 gün boyunca ölüm orucu tutmuş, 27 Ağustos 2020’de yaşamını yitirmişti. Toplam 22 avukatın yargılandığı davanın 5 Ocak’taki duruşmasında Kozağaçlı ve Timtik’in tutukluluk hallerinin devamına karar verilmişti.

Exit mobile version