Site icon A3 Haber

Bilirkişi raporu: HPV aşısı tıbben gerekli

HPV aşısının ulusal bağışıklama programına alınması talepli davada bilirkişi heyeti, rahim ağzı kanserlerine karşı HPV aşısının tıbben gerekli olduğunu bildirdi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına alınması talepli davasında ilk bilirkişi raporu geldi. Bilirkişi heyeti, rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaatini bildirdi.

Kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan HPV’den aşıyla korunmak mümkün olsa da aşı Türkiye’de sigorta kapsamında değil.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği tarafından HPV aşısının ulusal bağışıklama programına alınmasına ilişkin açılan davada bilirkişi raporu geldi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hidayet Yazar, SGK Uzmanı Cüneyd Kökten ve Eczacı Pınar Aydın tarafından oluşan bilirkişi heyeti, “rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaati oluşmaktadır” dedi.

Bilirkişi heyetinin raporunda şu ifadeler yer aldı:

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nden yapılan açıklamada, “Derneğimizin, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına alınması talepli davasında ilk bilirkişi raporu geldi. Raporda, HPV aşısının tıbben gerekli olduğu konusunda kanaat belirtildi” denildi.

HPV nedir?

Human Papilloma Virüs (HPV), cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri. 200 civarında tipi mevcut olan HPV’nin bilinen yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmakta. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri bulunmakta. Yüksek riskli HPV tipleri ise kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserlerine neden oluyor.

 

Exit mobile version