A3 Haber

Kamu-Ar: Açlık sınırı ocak ayında 5 bin liraya dayandı

Kamu-Ar: Açlık sınırı ocak ayında 5 bin liraya dayandı

Kamu-Ar: Açlık sınırı ocak ayında 5 bin liraya dayandı
Ocak 23
20:58 2022

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge Birimi’nin (Kamu-Ar) araştırmasına göre Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 5 bin liraya dayandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da yoksunluk duygusu çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Ocak 2022 sonuçları açıklandı.

Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının ocakta 272 lira artışla, 4 bin 924 liraya, gıda dışı harcaması 572 lira artışla 10 bin 89 liraya ve yoksulluk sınırı bin 415 lira artışla, 15 bin 13 liraya yükseldi.

“Yoksulluk riski giderek büyüyor”

Kamu-Ar açıklamasında “Türk lirasının değerinde geçen yılın son dört aylık döneminde yaşanan ve bu yılda devam eden değer kaybının yol açtığı fiyat artışları, dar ve sabit gelirli vatandaşların açlık ve yoksulluk riskini giderek büyütüyor” ifadeleri kullanıldı.

“Açlık sınırı asgari ücretin 670 lira üzerine çıktı”

Geçen yıl ocak ayına göre ise açlık sınırı bin 657 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise 2 bin 496 lira arttı.  Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını insan onuruna yaraşır bir şekilde yoksunluk hissi çekmeden karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da son bir yılda toplam 4 bin 126 liralık artışla 15 bin 13 lira oldu.

Açlık sınırı, yaşanan bu artışla birlikte bu ay 2022 yılı için belirlenen 4 bin 253 liralık asgari ücretin 670 lira üzerine çıktı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER