A3 Haber

TEİS: Çocuk şurupları ve antibiyotiklere ulaşmakta güçlük yaşanıyor

TEİS: Çocuk şurupları ve antibiyotiklere ulaşmakta güçlük yaşanıyor

TEİS: Çocuk şurupları ve antibiyotiklere ulaşmakta güçlük yaşanıyor
Ocak 24
12:13 2022

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, şubat ayında gerçekleşecek ilaç avro kuru güncellemesi öncesinde, piyasada bazı ilaçlara ulaşımın zorlaştığını açıkladı. Açıklamada özellikle antibiyotikler, çocuk şurupları, burun spreyleri gibi ilaçların bulunamadığı vurgulandı

Her yıl şubat ayında ilaç avro kuru belirleniyor. Bu sene kurda yaşanan artış nedeni ile ilaca ulaşımda sıkıntı yaşanıyor. Sputnik’ten Osman Nuri Cerit’in haberine göre, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, yaptığı açıklama ile bu durumun hem vatandaşı hem de eczacıları mağdur ettiğini belirtti.

Saydan “Fiyat artışı öncesinde özellikle ocak ayında birçok ilaç, firmalar ve ecza depoları tarafından eczanelere tevzi olarak, yani kısıtlı sayıda gönderiliyor ve bu durum eczanelerdeki talebi karşılamıyor. 3-5 adet gibi kotalarla eczanelere verilen ya da yok denilen ilaçlar hasta mağduriyeti oluşturuyor” dedi.

“Zamdan sonra ilaçlar piyasaya çıkacak”

Son zamanlarda özellikle antibiyotikler, çocuk şurupları, burun spreyleri, grip ilaçları, bazı tansiyon ve onkoloji ilaçlarının bulunamadığından bahseden Saydan “Her yıl olduğu gibi bu yıl da ilaç avro kuru artışı öncesinde piyasada ilaç yokluğu yaşanıyor. İlaçlar, firmalar ve ecza depoları tarafından tevzi uygulaması kapsamında günlük hiçbir eczanenin talebine tam karşılık vermeyecek oranda 3-5 adet gibi kotalarla eczanelere veriliyor ya da yok denilerek gönderilmiyor. Ancak, şubat ayındaki fiyat değişikliği geçerli olduktan hemen sonra söz konusu ilaçlar bir anda piyasaya çıkarak tedarik edilebiliyor. Bu da bazı firma veya dağıtım kuruluşlarının söz konusu ilaçları stok yaparak eczaneleri ve dolayısıyla vatandaşı mağdur ettikleri yönünde kanaat oluşmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

“Sağlık Bakanlığı’na başvurduk”

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını da belirten Saydan, “TEİS olarak vatandaşın mağdur olmaması ve eczacıların töhmet altında bırakılmaması için, Sağlık Bakanlığı’nın İTS üzerinden aylık ortalama ilaç akışına bakarak yapacağı inceleme ile ilaç akışını kesen ya da azaltan firma ve dağıtım kuruluşlarının tespit etmesini ve bu duruma müdahale etmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER