A3 Haber

Fransa, LGBTİQ+ bireylere yönelik “onarım terapisi”ni yasakladı: Ortada tedavi edilecek bir şey yok

Fransa, LGBTİQ+ bireylere yönelik “onarım terapisi”ni yasakladı: Ortada tedavi edilecek bir şey yok

Fransa, LGBTİQ+ bireylere yönelik “onarım terapisi”ni yasakladı: Ortada tedavi edilecek bir şey yok
Ocak 26
21:34 2022

Brezilya, Ekvador, Almanya ve Malta gibi ülkelerin yer aldığı ve giderek büyüyen onarım terapisini yasaklayan ülkeler listesine Fransa da dahil oldu.

Fransa parlamentosunda geçen Salı günü (14 Aralık) “onarım terapisi”ni yasaklamak için oylama yapıldı. Bir kişinin cinsel yönelimini ya da cinsiyet kimliğini değiştirme girişimi olan bu tehlikeli uygulamayı yasaklamak için atılan adımlara giderek daha fazla ülke dahil oluyor.

Oylama, uygulamanın Kanada’da yasaklanmasından sadece bir hafta sonra yapıldı.

Onarım terapisi, bir kişinin cinsel yönelimini ya da cinsiyet kimliğini değiştirmeye kalkışan zararlı ve güvenilmez bir uygulama. Bu uygulama Amerikan Tıp Derneği ve dünya çapında önde gelen bazı tıp ve akıl sağlığı grupları tarafından yasaklanmıştı.

Kaos GL’den Selma Koçak’ın haberine göre, Fransız sitesi The Connexion’un haberine göre ülkedeki yasak “bir kişinin gerçek ya da algılanan cinsel yönelimini ya da cinsiyet kimliğini değiştirmeye veya bastırmaya çalışan ve zihinsel veya fiziksel sağlığı üzerinde etki sahibi olmak amacıyla yapılan “eylemleri, davranışları ve tekrarlanan ifadeleri” kapsıyor.

Yasa Şubat’a kadar çıkabilir

Fransız yasalarına göre LGBTQ+’lar için onarım terapisi öneren biri, iki yıla kadar hapis ile cezalandırılacak. Ayrıca bu kişi, The Thomson Reuters Foundation’dan alınan bilgiye göre 33,810 dolar tutarında para cezasına çarptırılacak. Haber ajansı, suçun çocuklara ya da savunmasız yetişkinlere yönelmesi durumunda cezaların daha da sertleşeceğini bildiriyor.

Tasarı, parlamentonun alt meclisi Ulusal Meclis’te Ekim ayında oybirliğiyle kabul edilmiş ve 7 Aralık’ta Senato’da 305’e karşı 28 oyla onaylanmıştı. Salı günü yasa tasarısı Parlamento tarafından onaylandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yasayı imzalaması bekleniyor. The Connexion’un haberine göre Şubat ayına kadar yasanın çıkacağı düşünülüyor.

Fransız Eşitlik Bakanı Elisabeth Moreno Twitter hesabından “Bu anlaşma beni çok mutlu etti. Hayır, kendin olmak suç değil” ifadelerini paylaştı.

Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri eşcinsel Clement Beaune, Twitter aracılığıyla, yasa lehine oy kullanan parlamento üyelerine teşekkürlerini iletti ve “bu anlaşmadan” gurur duyduğunu ifade etti.

Brezilya, Ekvador, Almanya ve Malta gibi ülkelerin yer aldığı ve giderek büyüyen onarım terapisini yasaklayan ülkeler listesine Fransa da dahil oldu.

ABD’de yirmi eyalet bu uygulamayı 18 yaşından küçükler için yasakladı. Beş eyalette kısmi yasaklar var, üç eyalette ise federal karar nedeniyle yasak koyulamıyor.

Yasanın meclisten geçmesi için çalışmalar yürüten Laurence Vanceunebrock, söz konusu yasanın ‘kimliği veya cinsel yönelimi hastalıkla eş değer gören herkesi’ kapsayacağını söyledi. Laurence Vanceunebrock Ulusal Meclis’e yaptığı konuşmada, “Ortada tedavi edilecek bir hastalık yok” dedi.

“Onarım Terapisi” nedir?

Onarım terapisi bireyin cinsel yöneliminin, heteroseksüelliğe dönüştürme iddiasıyla uygulanan psikiyatrik terapidir.

“Terapi”, eşcinselliğin ve biseksüelliğin “tedavi edilebilir bir akıl hastalığı” olduğu sanısına dayanıyor.

Yöntemleri arasında psikoanaliz, “düzeltme terapisi”, lobotomi, seks terapisi, elektroşok, psikocerrahi, elektrik tedavileri, hormon tedavileri, davranışçı tedaviler bulunuyor.

Uygulayıcıları, “erkeklerde cinsel yönelimin daima heteroseksüel olduğunu, çocuklukta baba-oğul ilişkisinin uzak ve sorunlu olması nedeniyle erkek kimliğinin gelişemediğini, böylece erkeklerle cinsellik dışı sağlıklı ilişki kurulamadığını, erkeklerle tüm ilişkilerin cinselleştirildiğini ve patalojik olarak homoseksüelliğin geliştiğini” ileri sürüyor.

Bu terapi için uygun adayların, “eşcinsel hislerinden hoşnutsuzluk duyan genellikle genç ve deneyimsiz erkekler olduğunu” iddia ediyorlar.

Kadın eşcinselliğinden ise neredeyse hiç söz edilmez.

Dünyada “Onarım Terapisi”

Dünya Sağlık Örgütü 1982 yılında eşcinselliği “akıl hastalığı” sınıfından çıkartmıştı. Dünyadaki saygın sağlık kuruluşları ve tıp otoriteleri de eşcinselliğin akıl hastalığı olmadığı konusunda hemfikir.

ABD Sağlık Bakanı David Satcher, 2001 yılında cinsel yönelimin değişebileceğine dair geçerli bilimsel kanıt olmadığını belirten bir rapor yayınlamıştı.

“Sözde onarım terapilerinin” bilimsel bir dayanağı olmasa da Çin, Rusya, İran, Mısır, Uganda, Jamaika ve Endonezya gibi ülkelerde uygulanıyor.

“Gey onarım terapisi” Arjantin, Brezilya, Malta ve Tayvan’da tamamen yasak. Kanada, İspanya, Avustralya ve ABD’nin de 13 eyaletinde yasak.

Malezyada ise “terapiler” devlet destekli olarak uygulanıyor.

LGBTİ+ savunucuları bu terapilerin etik dışı ve zararlı olduğunu ifade ediyor.

Türkiye’de “Onarım Terapisi”

“Homoseksüelliği Araştırma ve Tedavi Orgaznizasyonu”nun kurulmasına önderlik eden ABD’li psikolog Joseph Nicolosi’nin yazdığı “Erkek Homoseksüeller İçin Onarım Terapisi” kitabının Türkiye’de satışı devam ediyor.

“Eşcinsellik Kader Değildir-Eşcinsel Yönelim Terapisi” kitabını yazan psikolog Dr. Cem Keçe, onarım terapisinin Türkiye’deki savunucularından.

Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) 2017 yılında, eşcinselliğe/biseksüelliğe yönelik “tedaviler” öneren kitapların basımının ve satışının durdurulmasını ayrıca “onarım terapisi” veya “eşcinselliği tedavi ettiğini” iddia eden tüm homofobik/ transfobik uygulamalardan ve terapilerden vazgeçilmesi gerektiğini belirten bir açıklama yapmıştı.

Türkiye’deki LGBTİ+ grupları “onarım terapisi” kitaplarına tepki gösterse de bu konuda herhangi bir yasaklama bulunmuyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER