A3 Haber

Elektrik zamları Kemeraltı esnafını da “çarptı”: Küçük esnaf, büyük tekelci şirketlere karşı ezdirilmesin!

Elektrik zamları Kemeraltı esnafını da “çarptı”: Küçük esnaf, büyük tekelci şirketlere karşı ezdirilmesin!

Elektrik zamları Kemeraltı esnafını da “çarptı”: Küçük esnaf, büyük tekelci şirketlere karşı ezdirilmesin!
Ocak 28
15:29 2022

Dünyanın sayılı açık hava çarşılarından Kemeraltı’nda esnaf zor günler geçiriyor. Elektrik zammı başta olmak üzere artan maliyetlere karşı tepki gösteren esnaf, zamların geri alınması çağrısında bulundu.

İzmir’de yaklaşık 10 bin esnafın çalıştığı Kemeraltı Çarşı esnafı, fahiş zamlar ve artan maliyetlerden şikâyetçi. Birçok esnafın dükkânları kapatmaya başlamasının ardından esnaf, elektrik zammı başta olmak üzere artan maliyetlere karşı tepki göstererek Konak Meydanı’ndan YKM önünde eylem gerçekleştirdi.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın aktardığına göre, Esnaflar adına açıklamayı Kemeraltı Hayat Platformu adına Cem Ceylan okudu. Esnafın borç batağında olduğunu söyleyen Ceylan, “Gelinen noktada artık tüm küçük esnaf nefes alamaz hale gelmiş, birçok köklü işletme kepenk kapatma noktasına gelmiştir. Yüksek enflasyon, işletme girdilerinin karşılanmayacak oranda artması artan kira, artan stopaj, artan vergiler, fahiş oranda artan elektrik, gaz, su faturaları ile esnafa bir darbe daha vuruldu” diye konuştu.

“Esnafı elektrik çarptı”

Küçük esnafın özelleştirilen elektrik şirketlerine çalışmasını kabul etmediklerini dile getiren Ceylan, şunları ifade etti:

  • “Bu haksız ve orantısız elektrik zammının geri çekilmesini istiyoruz. Esnafı elektrik çarpmıştır. Elektrik faturaları kiralarımız ile aynı seviyeye hatta daha da yüksek seviyelere ulaşmıştır. Devletimizden üç kuruşa aldıkları birim fiyatı bizlere 13 kuruşa satmaları kabul edilemez. Bu şirketler de fahiş fiyatlarla mal satan marketler gibi denetlenmelidir. Yapılan son zamlarda küçük esnafa adeta çalışma kapat git denmektedir. Biz küçük esnaf dövizle krediye borçlanmış büyük elektrik şirketlerinin kredi faizlerini ödemek istemiyoruz. Sosyal devlet ilkesi olarak halkın temel ihtiyaçlarının minimum ücretlerle karşılanması, dar gelirli vatandaşlar gibi küçük esnafın da büyük tekelci şirketlere karşı ezdirilmemesi gerekiyor.”

Esnafı boğan zamların geri alınması çağrısında bulunan Ceylan, “Küçük esnaf her zaman olduğu gibi bugün de dar gelirli vatandaş, fakir fukara, ihtiyaç sahibi insanların ihtiyaçları karşısında insani tutumunu esnaflık ahlakından gelen derin kültürünü sürdürerek toplumdaki birleştirici gücünü korumaktadır. Değerli halkımızın şunu da bilmesini isteriz ki biz küçük esnaf herhangi bir siyasi düşüncenin görüş ve etkisinde kalarak burada değiliz. Biz küçük esnaf sadece mevcut koşullarda içinde bulunduğumuz durumu kamuoyuna aktarmak ve biz esnafların nefesini kesen zamların geri alınmasını talep etmek için buradayız” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER