A3 Haber

“Medya genelgesi”ne sosyal medyadan tepki yağıyor: “Erdoğan medyaya karşı OHAL ilan ediyor”

“Medya genelgesi”ne sosyal medyadan tepki yağıyor: “Erdoğan medyaya karşı OHAL ilan ediyor”

“Medya genelgesi”ne sosyal medyadan tepki yağıyor: “Erdoğan medyaya karşı OHAL ilan ediyor”
Ocak 29
18:38 2022

Yeni baskılara işaret eden Erdoğan imzalı medya genelgesi tepki çekti. RTÜK’ün muhalif üyelerinin tepki gösterdiği genelgeyi gazeteciler ve siyasiler de eleştirdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan “medya faaliyetlerine yaptırım” genelgesinin, FOX TV’de yayımlanan Maske Kimsin Sen’e yönelik olduğu iddia edildi. Ancak genelge, özel olarak söz konusu programı hedef alsa da işaret ettiği kısıtlamalar ve baskılar, tablonun daha vahim olduğuna işaret ediyor.

RTÜK Üst Kurul üyesi Okan Konuralp, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, “Basın ve Yayın Faaliyetleri” konusunda yayınlanan genelge için “Büyük ‘medya ekonomisi’ kavgasının işaretidir” dedi.

Konuralp, iktidar medyasının isteği doğrultusunda yayınlandığını belirttiği genelge için, “İzlenirlik, saygınlık ve reklam geliri düştükçe, rakiplere Cumhurbaşkanlığı yoluyla ve millilik söylemiyle müdahale!” eleştirisi getirdi.

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi İlhan Taşcı da yaptığı sosyal medya paylaşımı ile genelgeye tepki gösterdi.

ATV’de yayınlanan bir programın görüntülerini paylaşan Taşcı, şu açıklamayı yaptı:

  • “Esra Erol ile Müge Anlı için harekete geçmeyen ve tek bir rapor dahi görüştürmeyen RTÜK Başkanı, ‘milli ve manevi yayın’ genelgesinden sonra bakalım ne yapacak…”

Taşcı, aynı programın yayını sırasında çekilmiş fotoğrafları da “Bunlar da milli ve manevi RTÜK’ün “görmediği” kimi yayınlardan kareler” notuyla paylaştı.

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici ise “RTÜK ve BİK’in cezaları, gözaltılar, tutuklamalar yetmemiş! Cumhurbaşkanı Erdoğan, ifade ve basın özgürlüğüne aykırı genelge ile medyaya karşı ‘olağanüstü hal’ ilan ediyor! Muğlak ifadelerle ‘TV programlarına karşı ivedi adımlar’ ve ‘medyaya müeyyideler’ talimatı veriyor…” ifadelerini kullandı.

Genelge metninin görseli paylaşan CHP Grup Başkanvekili Özkoç, şu açıklamayı yaptı:

  • “İktidarda gidiş korkusu başladı. Sansür ve baskıyı arttırıyor. AKP iktidarı kendi mahkemelerinde aldıkları kararlarla muhalefet partilerine ait haber ve videoları internet ortamından sildiriyor. RTÜK’le televizyonları sansürlüyor. Sansür ve baskı gidişlerini durduramayacak.”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, genelge hakkında, “Atamaları geçtim, bir de ağlayarak günlüğüne yazacağı şeyler için Resmî Gazeteyi kullanıyor. Hukuki karşılığı olmasa da Cumhurbaşkanlığı makamına yakışmasa da…” dedi.

“Milli ve manevi değer”

Genelgede programlara ilişkin atılacak adımlar şöyle sıralandı:

  • Toplumumuzun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı gözlenen ve son günlerde özellikle yabancı içeriklerin uyarlanması şeklinde ekranlara gelen televizyon programlarının toplum üzerindeki yıkıcı etkilerini bertaraf edecek adımlar ivedilikle atılacak.
  • Birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlarla çocuk ve gençlerin zihin dünyalarını hedef alan yapımlardan onları koruyacak, aile ve çocuk dostu yapımlar teşvik edilecek.
  • Medya aracılığıyla milli ve manevi değerlerimizi yıpratmaya, aile ve toplum yapımızı temelinden sarsmaya yönelik açık ve örtülü faaliyetlere karşı Anayasa, kanun ve ilgili diğer mevzuatla düzenlenen müeyyidelerin gereği yerine getirilecek.
  • Toplumun geneline hitap eden bu tür medya içeriklerinin özellikle de aile, çocuk ve gençlerimiz üzerinde olumsuz etkilerin önlenmesi amacıyla ulusal ve yerel medya organlarının tehdit ve tehlike oluşturan bu tür yapımlarına karşı ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından gerekli tedbirler gecikmeksizin alınacaktır.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER