A3 Haber

Firmalarda ücret artışları için kuryelerin iş bırakma eylemleri başladı: “Bu direniş hepinizi yakar”

Firmalarda ücret artışları için kuryelerin iş bırakma eylemleri başladı: “Bu direniş hepinizi yakar”

Firmalarda ücret artışları için kuryelerin iş bırakma eylemleri başladı: “Bu direniş hepinizi yakar”
Ocak 30
11:57 2022

Trendyol kuryelerinin ardından diğer firmalarda da ücret artışları için iş bırakma eylemleri başladı. HepsiJet ve Scotty çalışanları dün iş bırakarak firmaların genel merkezleri önünde eylemler düzenledi.

Trendyol kuryelerinin ücret zammı için yaptığı eylemler diğer firmalara da yayıldı. Scotty, HepsiJet ve Aras Kargo çalışanları da düşük ücretlere karşı mücadeleye başladı. Yurdun birçok yerinde dün eylemler düzenlenirken sendikalar da çalışanlara destek verdi.

BirGün’de yer alan habere göre, Scotty kuryeleri İstanbul Kağıthane’de bulunan Papirüs Plaza önünde ücretlerine teklif edilen yüzde 22 zamma karşı bir araya geldi. İşverenin teklifine karşılık yüzde 40 ücret artışı isteyen kuryeler iş bırakma eylemi yaparak taleplerini dile getirdi. Scotty çalışanları adına açıklama yapan bir kurye, “Zamla ilgili bir mağduriyet yaşıyoruz. Toplanma amacımız taşkınlık, kargaşa çıkarmak değil sadece haklarımızı savunmaktır. Patronumuz Scotty, beklentilerimiz altında, tatmin etmeyen bir zam kararı beyan etti. Biz Scotty mükellefleri olarak bu zammı kabul etmemekle beraber enflasyon oranında artış olana kadar İstanbul’da kontak kapatma kararı aldık” diye konuştu.

Firmanın açıklamaları gerçek değil

Hepsi Burada’nın dağıtım şirketi HepsiJet çalışanları da paket başı taşıma ücretlerine yapılan 1 liralık zamma itiraz etti. İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Trump AVM önünde toplanan çalışanlar, Trendyol işçilerinin eylemlerle kazandıkları 12 bin 500 liralık ücretin kendilerine de ödenmesini talep etti. Kuryeler yaptıkları açıklamada asgari ücretin altında kaldıklarını belirterek şöyle konuştu: “Kendi araçlarımızla kendi faturalarımızı, yemek paramızı, araç giderlerini ödüyoruz. Ay sonuna baktığımız zaman çoğumuz eve ekmek götürmekte zorlanıyoruz.”

HepsiJet firmasının yüzde 46 zam yaptığı yönündeki açıklamalarına da cevap veren çalışanlar, “Bize yüzde 46 zam yaptık diye açıklama yapıyorlar, hani nerede? Her şey resmi olarak sözleşmelerde yazıyor, varsa bir resmiyetleri merkezin önüne geldik. Çıksın ‘ben sana bu zammı verdim’ desinler. Biz de vermediklerini ispat edelim. Biz davamızda kararlıyız, bu kadar kişiyi mağdur ettiler. Bize kargo sayısı artacak diyorlar, kargo sayısı arttığı zaman benim maliyetimiz de artıyor. Bunun bize hiçbir faydası yok” açıklamasında bulundu.

Tüm kuryeler benzer durumda

Bir HepsiJet kuryesi ise hakkını aramak için Kocaeli Gebze’den geldiğini belirterek şöyle konuştu:

  • “40 litrelik bir depo 600 liraya doluyor. Bize araç aldırdılar, araç kredimizi ödeyemez, depomuzu dolduramaz hale geldik. Buraya gelirken bile insanlar borçla geldi. Hakkımız olanı almadan mücadeleyi bırakmayacağız. Ben evli olmadığım halde zar zor geçiniyorum. Evli, çocuklu insanlar var. Bir arabanın gideri 6 bin 500 lira, kesilen fatura 8 bin. Kalan bin 500’le evimizi nasıl geçindirelim? Bize verilen zammın bizi köleliğe sürüklediğini düşünüyorum. Trendyol işçileri bize umut oldu. Diğer kuryeler de aynı durumda, onları da destekliyoruz. Onları da desteğe çağırıyoruz.”

Kuryelere sanat dünyasından da destek geldi. Cem Yılmaz Twitter’da yaptığı paylaşımda HepsiJet firmasını etiketleyerek ‘Benim yerim çalışanın yanıdır’ dedi. Trenyol kuryelerin geçen pazartesi ücretlerine yapılan yüzde 11 zamma karşı iş bırakma eylemi başlatmıştı. 3 gün süren eylemin ardından firma yeni zam teklifini yüzde 36’ya çıkarmıştı. Böylece kuryelerin ücretleri 12 bin 500 liraya çıkarıldı. Kuryeler araç ve benzin masraflarını ise kendileri ödüyor, sigortalarını kendileri yatırıyor.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER