A3 Haber

Melih Gökçek hakkında yeni suç duyurusu: Bitki alımında 950 milyon TL usulsüzlük!

Melih Gökçek hakkında yeni suç duyurusu: Bitki alımında 950 milyon TL usulsüzlük!

Melih Gökçek hakkında yeni suç duyurusu: Bitki alımında 950 milyon TL usulsüzlük!
Şubat 01
18:23 2022

Melih Gökçek hakkında, “İthal bitki alımında 950 milyon TL’lik usulsüzlük” iddiasıyla yeni suç duyurusunda bulunuldu.

Savcılığa bildirilen ihale kapsamında yaklaşık maliyetin fahiş tespit edildiği, pahalı ürünlerden sözleşmede belirlenenden çok daha fazla alım yapıldığı ve hiçbir çalışma olmayan 817 kalem için ödeme gerçekleştirildiği belirlendi.
Melih Gökçek hakkında yeni dosya: Bitki alımında 950 milyon TL usulsüzlük

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre 2017 yılında görevinden istifa ettirilen Ankara Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Melih Gökçek hakkında yeni bir dosya daha savcılığa verildi. ABB Teftiş Kurulu, 2015 tarihli, “Belediyeye Ait Tesislerin Bitkisel, İnşaat, Tesisat, Elektrik, Bakım ve Onarım Hizmet Alımı İşi” ihalesinde yapılan usulsüzlükler nedeniyle 576 milyon 677 bin TL’lik kamu zararının ardından aynı ihalede 381 milyon 835 bin TL daha usulsüzlük tespit etti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, aralarında Gökçek’in de olduğu şüpheliler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. İhaleye yönelik incelemelerin ardından hazırlanan raporda, hukuka ve sözleşmeye aykırı işlem ve ödemeler tespit edildi.

Çalışma yok ödeme var

2020 yılında savcılığa da bildirilen ihale kapsamında, bitkisel materyal, ağaç, çalı ve çiçek alımı ile ilgili 653 kalemde yaklaşık maliyetin fahiş tespit edildiği belirtildi. İhaledeki pahalı kalemlerden sözleşmede belirlenenden çok daha fazla alım yapıldığı ve uygulamada bin 817 pozda hiçbir çalışma gerçekleştirilmemesine rağmen ödeme yapıldığı detayları da raporda yer aldı. Söz konusu usulsüzlük neticesinde 576 milyon 677 bin TL kamu zararı tespit edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

İhale hakkında devam eden incelemeler kapsamında hazırlanan Ocak 2022 tarihli raporda ise kalemlerin çoğunun uygulamada kullanılmadığı, pahalı kalemlerin öngörülen miktarların çok üstünde alındığı, yaklaşık maliyet hesaplamalarının tekniğe aykırı olduğu ve yüksek tutarlarda gereksiz iş artışları ve ödeme gerçekleştirildiğine yer verildi.

İncelemede ihale kalemlerinin neredeyse tamamında şartnameye aykırı işlemler gerçekleştirildiği tespit edildi. Bilirkişi raporunda, dikilen ithal ağaçların çukur genişliğine uygun dikilmediğine, kullanılmayan harç malzemelerinin kullanılmış gibi gösterildiğine, çapalama işleminde kıyas tablosunun aldatıcı düzenlenip pahalıya yapıldığına, kesin hesap raporunun düzenlenmediğine ve ilaçlama işleminde uygulama yapılmadan ödeme yapıldığına vurgu yapıldı. Teftiş Kurulu, yeni raporda 381 milyon 835 bin TL kamu zararı tespit etti.

Suç duyurusu

Hazırlanan raporlara göre 2015 tarihli ihale nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin toplamda 958 milyon 512 bin TL zarara uğratıldığına yer verildi. Yapılan tespitler doğrultusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 31 Ocak 2021 tarihinde kamu zararına sebebiyet veren sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER