A3 Haber

Samsun’da Atatürk anıtına saldırı: Halat bağlayıp devirmeye çalıştılar

Samsun’da Atatürk anıtına saldırı: Halat bağlayıp devirmeye çalıştılar

Samsun’da Atatürk anıtına saldırı: Halat bağlayıp devirmeye çalıştılar
Şubat 03
12:25 2022

Samsun’da Milli Mücadele’nin simge eserlerinden, Atatürk Parkı’ndaki Onur Anıtı’na halat bağlayıp çekmeye çalışan iki kuzen tutuklandı.

Kentin sembolü haline gelen Atatürk anıtı, Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılarak 29 Ekim 1931 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 yılında Milli Mücadeleyi başlatmak için kente ayak bastığı noktaya konulmuştu.

Halat bağlayıp devirmek istediler

Sözcü’de yer alan habere göre, Onur anıtı olarak bilinen ve milli törenlerin düzenlendiği Atatürk anıtına dün akşam kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından saldırı yapıldı. Saldırganlar, Atatürk’ün üzerinde bulunduğu atın arka bacaklarına ip bağlayıp çekerek yıkmaya çalıştı.

“Gerekirse burada yatarız”

Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli, olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Özkefeli, Atatürk anıtına yapılan saldırının nefret söylemlerinden kaynaklandığını belirterek, “Bu saldırı Samsun halkının onuruna yapılmıştır. Burada, Milli Mücadele şehrinde böyle bir şeyin olmasına asla izin vermeyiz. Gerekirse çadır kurup yatarız” dedi.

Daha sonra anıt önünde bulunanlar, el ele vererek, insan zinciri oluşturdu. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Samsun Şube Başkanı Işık Özkefeli de akşam saatlerinde anıtta nöbet tutacaklarını söyledi.

Tutuklandılar

Samsun’da Milli Mücadele’nin simge eserlerinden, Atatürk Parkı’ndaki Onur Anıtı’na halat bağlayıp çekmeye çalışan iki kuzen tutuklandı.

Samsun’un İlkadım ilçesi Kale Mahallesi’ndeki Atatürk Parkı’na dün sabah saatlerinde ciple giden 2 kişi, Onur Anıtı’na halat bağlayıp, çekmeye çalıştı. Çevredekiler tepki gösterince şüpheliler, ipi olay yerinde bırakıp kaçtı. İhbar üzerine bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Çalışma başlatan ekipler, şüphelilerin kaçtığı aracın plakasını tespit etti. Plakadan yola çıkan polis, kuzenler B.F. ile C.F.’yi yakalayıp gözaltına aldı.

Yapılan araştırmada kuzenlerin, altı farklı suçtan çok sayıda kayıtları olduğu tespit edildi. Şüpheliler hakkında ‘Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret’ suçundan soruşturma başlatıldı.

B.F. ve kuzeni C.F., savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. İki kuzen tutuklanarak, cezaevine konuldu.

İfadeleri ortaya çıktı

Tutuklanan iki kuzenin ifadeleri ortaya çıktı. C.F. ifadesinde kendisinin herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olmadığını ve bu eylemi gerçekleştirmek için herhangi bir terör örgütünden talimat almadığını belirtti.

“Pişman değilim”

C.F., şöyle devam etti:

  • “Bahse konu işlemi bizzat kendi isteğimle gerçekleştirdim. Atatürk Heykeli’ni yıktıktan sonra başka bir eylem düşüncem yoktu. Ben Atatürk Heykeli’nin ve anıtının bulunmasını protesto ediyorum. B.F.’nin Atatürk Anıtı’na gideceğimizden haberi yoktu. Ben Atatürk’ü sevmediğimi ve heykellerine tahammül edemediğimi genel olarak söylüyorum. Araçla anıta gittim. Ben araçtan inip ipi araca bağladım ve B.F.’den de anıta çıkmak için yardım istedim. B.F. kenarda beklerken ben araca bindim. Araç hareket edince ip koptu. B.F. İle araca bindik ve olay yerinden kaçtık.”

 

“Bu çok açık provokasyondur”

AKP, MHP ve BBP temsilcileri de anıtın önüne gelerek ortak açıklama yaptı. Grup adına konuşan AKP İl Başkanı Ersan Aksu, olayın kendilerini derinden üzdüğünü belirterek “Bu çok açık bir provokasyondur. Milli mücadelemizin başladığı yer olan, kurtuluş meşalesinin yandığı Samsun’umuzdaki Onur Anıtı, tüm Türkiye’nin kurtuluş sembolüdür. Hiçbir ayrım gözetmeksizin her kesimin, kendisini bu millete ait hisseden herkesin ortak değeridir. Böyle bir değere, böylesi bir simgeye yapılan bu menfur saldırı hepimize yapılmıştır. Şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz. Toplumsal barışımızı, iç huzurumuzu bozmak isteyen müptezellerin hak ettikleri cezayı bulacaklarını ifade etmek isterim. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hepimizin ortak değeridir. Samsun, meşale bir şehirdir. Bu şehri, bu ve benzeri provokatif eylemlerle gündeme getirme ve huzur bozma girişimleri milletimizin ferasetiyle boşa çıkacaktır” diye konuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER