A3 Haber

Öğretmenlik Meslek Kanunu tepkilere rağmen yasalaştı

Öğretmenlik Meslek Kanunu tepkilere rağmen yasalaştı

Öğretmenlik Meslek Kanunu tepkilere rağmen yasalaştı
Şubat 04
00:56 2022

Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Öğretmenler bundan sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

Hükümetin “öğretmenliği kariyer haline getiriyoruz” diyerek savunduğu, eğitimcilerin karşı çıktığı “Öğretmenlik Meslek Kanunu” teklifi, Meclis’te kabul edildi.

Kabul edilen kanun maddelerine göre öğretmenlik mesleği şu şekilde düzenlendi:

  • Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik döneminden sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve başöğretmen” olmak üzere üç bölüme ayrılacak.
  • Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler, Millî Eğitim Bakanlığınca tespit edilecek.
  • Aday öğretmenler, özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aday öğretmenliğe atanabilmek için Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddesinde sayılan şartlara ek olarak yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olacak. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’na göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Millî Eğitim Bakanlığınca ve/veya Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranacak.
  • Adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süre içinde zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin görev yeri değiştirilemeyecek. Aday öğretmenler, eğitim ve uygulamadan oluşan “Aday Öğretmen Yetiştirme Programı”na tabi tutulacak. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak.
  • Aday öğretmenler arasından atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların, adaylık süresi içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenlerin, adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların, aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programı’na mazeretsiz olarak katılmayanlarla bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların görevine son verilecek ve bunlar, 3 yıl süreyle öğretmenlik mesleğine alınmayacak.
  • Görevlerine son verilmesi gerekenlerden aday öğretmenliğe başlamadan önce Devlet Memurları Kanunu’na göre memurlukta adaylığı kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun memur unvanlı kadroya atanacak. Aday öğretmenlerin adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı ve Adaylık Değerlendirme Komisyonu’nun oluşumu ve aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.

Eğitimciler karşı çıkıyor

Öğretmenler, söz konusu teklifin “eğitimcileri bölen, ayrıştıran, çalışma barışını bozan” yapısı nedeniyle geri çekilmesi talebini günlerdir dile getiriyordu.

Teklif ile; eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiğine dikkat çeken eğitim sendikaları, öğretmenler arasında hala var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına yenilerinin eklenmek istendiğini ve eğitim sisteminin rekabetçi yapısına öğretmenlerin de dahil edilmesinin amaçlandığını belirtiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER