A3 Haber

Kanadoğlu, Bahçeli’nin “yasal düzenleme” çıkışına yanıt verdi: Yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kabul etmiş oldu

Kanadoğlu, Bahçeli’nin “yasal düzenleme” çıkışına yanıt verdi: Yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kabul etmiş oldu

Kanadoğlu, Bahçeli’nin “yasal düzenleme” çıkışına yanıt verdi: Yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kabul etmiş oldu
Şubat 08
08:51 2022

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin cumhurbaşkanlığı seçimleri için yasal düzenleme yapılması gerektiği yönündeki açıklamalarını değerlendirdi.

Bahçeli’nin dünkü konuşmasında, kendisini de anarak yaptığı konuşmayı anımsatan Kanadoğlu, “Bahçeli benim de adımı anarak kendi düşüncesini ortaya koydu. Kendi açıklamasında, bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğunu açıklamış oldu. Herhangi bir şekilde yasal düzenleme gerekiyorsa, onu da yapabileceklerini söylediğine göre, herhalde iki kezden fazla aday olamayacağını da kabul etmiş oluyor. Bu yasal düzenlemeyi yani anayasa değişikliğini nasıl başaracağı konusu kapalı kalmış oldu” dedi.

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, 2007’deki krize işaret eden Kanadoğlu, “2007 olayı, anayasanın çok açık bir ifade taşımaması nedeniyle yoruma açıktı. Bugün, 1982 Anayasası’nın 101. maddesinin ikinci fıkrası çok açık, net, hiçbir yoruma ihtiyaç duymayacak şekilde düzenlenmiş vaziyette” diye konuştu.

Cumhurbaşkanının iki kezden fazla seçilemeyeceği yönündeki hükmün devam ettiğini aktaran Kanadoğlu, “Hiçbir rejim değişikliği bahse konu değil. Zaten cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye bir rejim yok. Ucube bir sistemdir bu. Bu sistem herhangi bir devlet rejimini değiştiren bir olay da değil. Bu itibarla Devlet Bahçeli açık bir şekilde bir yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu kendisi ifade etmiş oldu” dedi.

Kanadoğlu, “Anayasa, TBMM bir erken seçim kararı almazsa aday olamaz diyor. Yoruma açık bir madde değil” diye konuştu.

Bahçeli ne demişti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2023’teki seçimlerde aday olamayacağı iddiaları için, “En az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız” demişti.

Mevcut yasa ne diyor?

Halen yürürlükte olan mevcut yasalar, erken seçim kararı ve cumhurbaşkanı adaylığı konusunda şunları söylüyor:

a. TBMM üye tamsayısının 3/5 çoğunluğuyla (360 milletvekili) seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.
b. Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.

  • Her iki durumda da TBMM Genel Seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.
  • Cumhurbaşkanının ikinci döneminde erken seçime Meclis tarafından karar verilmesi halinde cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.
  • Cumhurbaşkanının ikinci döneminde, erken seçime TBMM değil de Cumhurbaşkanı tarafından karar verilmesi halinde, cumhurbaşkanı tekrar aday olamaz.
  • Anayasanın 101. Maddesine göre bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı olabilir.
  • Erdoğan 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimle cumhurbaşkanı olarak seçildi.
  • 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimle ikinci kez cumhurbaşkanı olarak seçildi.
  • Bu durumda cumhubaşkanı kararı ile yapılacak bir erken seçimde veya zamanında (25 Haziran 2023 tarihinde) yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan tekrar aday olamaz.
  • Mevcut cumhurbaşkanının tekrar aday olabilmesi ancak TBMM’nin alacağı bir erken seçim kararı ile veya anayasa değişikliği ile mümkün olabilir.

Polimetre’nin analizi: Erdoğan üçüncü kez aday olabilir mi, aday olabilmesi için hangi koşullar gerekiyor?

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER