A3 Haber

DSÖ “daha yaygın hale gelecek” demişti: Omicron’un alt varyantının belirtileri ortaya çıktı

DSÖ “daha yaygın hale gelecek” demişti: Omicron’un alt varyantının belirtileri ortaya çıktı

DSÖ “daha yaygın hale gelecek” demişti: Omicron’un alt varyantının belirtileri ortaya çıktı
Şubat 09
15:46 2022

Koronavirüsün Omicron varyantının alt varyantı olarak tanımlanan “BA.2″nin ne gibi belirtilerle kendini gösterdiğine ilişkin İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nden açıklama yapıldı. DSÖ, BA.2′nin halihazırda dünya çapında baskın olan BA.1′den daha bulaşıcı olduğunu ve muhtemelen daha yaygın hale geleceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü, yeni varyantın (BA.2) Omicron’un orijinal halinden (BA.1) daha bulaşıcı olduğunu belirten yetkililer, BA.2’nin dünya çapında yaygınlaşacağını söyledi.

İlk olarak Aralık 2021’de tespit edilen ve dünyaya hızlı bir şekilde yayılan Omicron alt varyantı BA.2’ye ilişkin detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. DSÖ Covid-19 teknik heyet lideri Maria Van Kerkhove, küresel sağlık kurumunun Omicron’un dört farklı versiyonunu izlediğini belirtirken, halihazırda baskın olan BA.1 versiyonundan daha bulaşıcı olan BA.2 alt varyantının muhtemelen daha yaygın hale geleceğini aktardı.

Van Kerkhove, DSÖ’nün sosyal medya platformlarında canlı yayınlanan bir soru-cevap oturumu sırasında “BA.2, BA.1’den daha bulaşıcıdır, bu nedenle dünya çapında BA.2’nin tespitinde artış görmeyi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Covid-19 teknik lideri, DSÖ’nün, alt varyantın Omicron vakalarında hızlı bir artış ve ardından keskin bir düşüş gören ülkelerde yeni enfeksiyonlarda artışa neden olup olmadığını görmek için BA.2’yi izlediğini söyledi.

“Aşılar ciddi vaka ve ölümlere karşı etkili” 

Danimarka’daki araştırmacılar daha önce, BA.2’nin BA.1’den yaklaşık 1,5 kat daha bulaşıcı olduğunu ve aşılanmış ve hatta güçlendirilmiş kişilere bulaştırma konusunda daha usta olduğunu açıklamıştı.

Bununla birlikte, tam olarak aşılanmış kişilerin, aşısızlara kıyasla virüsü yayma olasılığının daha az olduğu belirtilmişti.

Van Kerkhove, aşıların tüm enfeksiyonları önlemese de ciddi vaka ve ölümleri önlemede oldukça etkili olduğunu söylerken, kişileri kapalı alanlarda aşı yaptırmaya ve maske takmaya çağırdı.

DSÖ’nün Covid vakaları yöneticisi Dr. Abdi Mahamud ise, BA.2’nin daha önce BA.1 olan kişileri yeniden enfekte edip edemeyeceğinin belirsiz olduğunu söylerken, bunun, virüsün ne kadar yayılabileceği üzerinde önemli bir etkisinin olabileceğini vurguladı.

NHS alt varyantın belirtilerini açıkladı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) daha önceki hücresel sivri protein yapısı nedeniyle önceki mutasyonlardan farklı olduğunu doğruladığı BA.2’ye dair İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nden (NHS) açıklamasına göre alt varyant özellikle vertigo veya baş dönmesiyle kendini gösteriyor.

NHS, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Söz konusu belirtiler gün içerisinde görülüp ortadan kalkabilir. Bu belirtiler devam ediyor veya çok yoğunsa, daha fazla araştırma yapılabilmesi için sağlık uzmanınıza haber vermelisiniz.”

Sputnik’te yer alan habere göre, virüsün bulaşması durumunda erken ortaya çıkan bir diğer yaygın semptomun ise yorgunluk olduğu belirtildi.

Kasım 2021’de Omicron’u ilk kez bildiren Güney Afrikalı doktor Angelique Coetzee, kas ağrılarının yanı sıra yorgunluğun varyantın erken belirtileri arasında olabileceğini söyledi.

Omicron alt varyantının diğer yaygın semptomları, Omicron ile neredeyse aynı olarak tanımlanıyor.

İngiltere merkezli ZOE Covid araştırmasına göre Omicron’un belirtileri şu şekilde sıralanıyor:

  • Kuru, kaşıntılı boğaz
  • Burun akıntısı
  • Hapşırma
  • Hafif kas ağrıları
  • Yorgunluk

Daha seyrek görülen belirtiler arasında ise bayılma, burun tıkanıklığı, deri döküntüleri, mide bulantısı ya da kusma gibi semptomlar sayılıyor.

BA.2 hala araştırma aşamasında olması nedeniyle kesin belirtileri bilinmemekle beraber, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) Omicron varyantı hakkında bir uyarı yayınlayarak cilt, dudaklar veya tırnak etlerinde soluk, gri veya mavi renk görülmesi gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini açıklamıştı. Söz konusu belirtilerin kandaki oksijen seviyesinin düşmesi anlamına gelebileceği, bunun da acil tıbbi müdahale gerektirebileceği belirtilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER