A3 Haber

“Sigara içen bir babanın çocuğunun kanser olma oranı yüzde 20”

“Sigara içen bir babanın çocuğunun kanser olma oranı yüzde 20”

“Sigara içen bir babanın çocuğunun kanser olma oranı yüzde 20”
Şubat 09
09:54 2022

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Doç. Dr. Aydın, “Türkiye’de her yıl 20 bin pasif içici, sigara içmediği hâlde hayatını kaybediyor. İntihar ederek ölme ile sigara içerek ölme arasında herhangi bir fark yok. Sigara gelecek nesilleri yok ediyor. Sigara içen bir babanın çocuğunun kanser olma oranı, yüzde 20’dir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından bu yana 9 Şubat, “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edildi. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği (TSSD) Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın da konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak, sigaranın zararlarını anlattı.

“Sigara içen bir babanın çocuğunun kanser olma oranı yüzde 20″

Türkiye’de 20 bin pasif içici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aydın; “Türkiye’de her yıl 20 bin insan, sigara içmediği hâlde sigara içenler tarafından öldürülüyor. İntihar ederek ölme ile sigara içerek ölme arasında herhangi bir fark yok. Sigara, gelecek nesilleri yok ediyor. Sigara içen bir babanın çocuğunun kanser olma oranı yüzde 20’dir. Sigaranın içindeki zehirler, insanı kansere karşı koruyan p50 genini yok ediyor. Bu gen de genetik olarak babadan çocuğa geçiyor. Sigara içen bir babanın p50 geni yok olduğu için, çocuk da bu genden yoksun doğuyor. Çocuk sigara içmediği hâlde, 25 yaşında kanser oluyor” ifadelerini kullandı.

“Çocuklar yüzde 35 oranında engelli doğuyor”

Türkiye’de hamileliği döneminde sigara içen kadınların yüzde 35 oranında engelli çocuk doğurduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Aydın, “Türkiye’de sigaraya 26 milyon lira civarında para ödüyoruz. Bu ödenen paralarla, toplumun diğer ihtiyaçları karşılanabilir. Sigara, sizi hayat boyu bağımlı hâle getiriyor. Sigaraya başlamak çok kolay ancak kurtulmak kolay değil. Öncelikle güçlü bir irade ortaya koymanız gerekiyor. Sigaraya başlamadan sigaranın gerçek yüzünü görmek gerekiyor” diye konuştu.

“Orman yangınlarının yüzde 50’si sigaradan kaynaklanıyor”

Sigaranın sadece insana değil çevreye de zarar verdiğini kaydeden Doç. Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye’deki orman ve şehir yangınlarının yaklaşık yüzde 50’si, sigaradan kaynaklıdır. Geçen yıl İstanbul’daki yangınların yarıya yakını sigara izmaritinden çıktı. Türkiye çölleşiyor, sigaranın dünyaya verdiği zararı görmeliyiz” dedi.

“Zehrin azı çoğu olmaz, zehir zehirdir”

21. yüzyılda bir ülkeyi istila etmek için asker göndermeye gerek olmadığını belirten Doç. Dr. Aydın, “Bir ülkenin halkını sigaraya bağımlı hâle getirdiğinizde; o ülkeyi ekonomik, sosyal ve sağlık yönünden yıpratırsınız. Sigara, vücudun bütün organlarını tahrip ediyor. ‘Günde 3 tane içiyorum, bir şey olmaz!’ demeyin. Zehrin azı çoğu olmaz, zehir zehirdir. Sigaranın içerisinde 3 bine yakın zehir var. Sigara üreticileri, ekonomik gücü ellerinde tutmak için sigaraya farklı aroma katıyor. İnsanlar 20 yaşından sonra kolay kolay sigara kullanmaz. Önemli olan 13 ve 20 yaş arasındaki gençlerdir. Bu yaş aralığındaki insanlar, özenti yoluyla sigaraya başlıyor. Gençlerimizi korumalıyız, sigara özenti yoluyla yayılan bulaşıcı bir hastalıktır. Toplum önderleri, çocukların ve gençlerin önünde kesinlikle sigara kullanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Sigara zamları sonrası bekleyen tehlike

Piyasada bulunan bütün sigaraların Hıfzıssıhha Kurumu’nun kontrolünden geçtiğini kaydeden Doç. Dr. Aydın, sözlerini şöyle noktaladı:

Bu kurumun denetiminden geçen sigaraların nikotin değeri bellidir. Kaçak yollarla Türkiye’ye giren sigaralar, sağlık kontrolünden geçmiyor. Aşırı zam yapılması hâlinde insanlar kayıt dışı sigarayı kullanmaya başlar. Nikotin boyutu ölçülemediği için, sağlık açısından büyük tehlikeler ortaya çıkar. Aynı zamanda büyük vergi kaybına da neden olur. Yıllık 300 milyar dolar civarında bir ekonomiye hükmediyorlar. Sigaranın yaygınlaşmasını teşvik eden karteller olduğu gibi, kanun dışı sigara bıraktırma merkezi de var. Elektronik sigara ve zararlı olan sigara bıraktırma yöntemleri mevcut. Kesinlikle Sağlık Bakanlığı’nın ruhsatlandırmadığı hiçbir yerin oyununa gelmeyin. Bu tehlikeli yöntemler, daha kalıcı hasarlar bırakıyor. İnsanları daha çok sigarayı bağımlı hâle getiriyor. Havamızı kirletmeyelim, hiç kimsenin havamızın içerisine tükürmesine müsaade etmeyelim. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER