Yurdun dört bir yanında fatura eylemleri sürüyor: DİSK üyesi işçiler de meydana indi
DİSK Genel İş Sendikası’na üye işçiler, elektrik ve doğal gaza yapılan zamları İzmir’de protesto etti. İşçiler fatura yakıp “Hükümet istifa” sloganı attı.
Konak eski Sümerbank önünde toplanan işçiler, ellerinde zamlı elektrik faturalarının yer aldığı fotoğraflar taşırken “Genel grev, genel direniş”, “Hükümet istifa” sloganları attı.
AKP iktidarının 20 yıldır izlediği siyasal ve ekonomik politikaların gelir eşitsizliği ve yoksulluğa neden olduğu belirtilen açıklama şöyle:
Türkiye, ağır bir ekonomik ve siyasal kriz sarmalı içindedir. Ülkemiz, sendikal hak ve özgürlüklerin yok sayıldığı, demokrasinin askıya alındığı, hukukun işlemediği, adaletin sağlanamadığı, Anayasa’nın ve evrensel hukuk ilkelerinin yok sayıldığı ve tüm bunların normalleştirilmeye çalışıldığı bir siyasal rejimle yönetilmeye çalışılmaktadır. Bu yönetim anlayışının ekonomik alandaki tezahürü ise üretmeyen, istihdam yaratmayan, dışa bağımlı sermaye yanlısı politikalar olurken kamu kaynakları ise bir avuç sermaye çevresine peşkeş çekiliyor. Bunun işçi sınıfı açısından sonuçları ise bölüşümde adaletsizlik, gelir eşitsizliği ve yoksulluk olmuştur. Kriz, yoksulu daha yoksul, zengini daha zengin yapmaktadır. AKP elindeki ülke sürekli bir kriz halindedir. Market harcamaları bir önceki yıla göre iki katından fazla artmıştır. Elektrik faturaları tam bir soyguna dönüşmüştür. Benzine gelen zamlar otomatiğe bağlanmıştır. Ev kiraları işçilerin ücretleri ile yarışır seviyeye gelmiştir. TÜİK’in resmi enflasyonları bile yoksulluğumuzun son bir yılda yüzde 50 oranında arttığını göstermektedir. Krizin sorumlusu siyasi iktidar iken yükünü işçi sınıfı ve yoksul halk çekmektedir.
“450 bin belediye işçisine ayrımcılık yapılıyor”
Belediyelerde kadrolu ya da şirket işçisi olarak çalışanların ücretlerinin enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eridiği belirtilen açıklama şöyle devam etti:
Bir önceki yılın ekonomik şartları göz önünde bulundurularak imzalanmış olan toplu iş sözleşmelerinin önemli bir kısmı ne yazık ki bugünün ekonomik şartlarını karşılamaktan uzak kalmıştır. Belediye işverenlerine çağrımız, bu işyerlerinde yeni toplu iş sözleşmelerini beklemeden ücretlerde iyileştirme yapmalarıdır. Belediye işçileri de kamu işçisidir. Belediye işçileri bugün birçok açıdan ayrımcılıkla karşı karşıyadır. Belediye işçileri de kamu işçisidir, bu nedenle tüm belediye işçilerine ek zam ve ücretlerinde iyileştirme istiyoruz. Belediye şirket işçilerine kadro ve ilave tediye hakkı istiyoruz. Taşerondan kadroya geçen işçiler zorunlu emekli edilmesin istiyoruz. Belediye gelirlerinin artırılmasını, personel gideri sınırlamalarının kaldırılmasını istiyoruz.