A3 Haber

Silindiği söylenen telefon kayıtlarındaki ilginç görüşmeler: Aslında itiraf mı?

Silindiği söylenen telefon kayıtlarındaki ilginç görüşmeler: Aslında itiraf mı?

Silindiği söylenen telefon kayıtlarındaki ilginç görüşmeler: Aslında itiraf mı?
Şubat 18
07:51 2022

İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi 2017/490 esas sayılı dosyası.
Kamuoyunun bildiği isimle “FETÖ BORSASI” davası.
10 Ocak 2022’de yapılan 32. duruşmada sona biraz daha yaklaştı.
Aslında bir önceki duruşmada savcı son görüşünü (mütalaa) bildirdi.
Ancak duruşma savcısının tayin olması ve yeni gelen savcının da yeni görüş bildirmek için süre istemesi nedeniyle Ocak 2022’deki duruşmadan sonuç çıkmadı.
Nisan ayında yeni duruşma var.
O süreye kadar yeni savcının da son görüşünü bitirmesi bekleniyor.
Savunmanın da ek süre isteyerek son sözleri için süre istemesini de hesaba katarsak, Haziran 2022 gibi mahkemeye heyetinin karar vermesi bekleniyor.

“FETÖ BORSASI” davasına neden olan olaylar zinciri İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nun 2016/92489 sayısı soruşturması ile başladı.
İzmir Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği tarafından 10 ve 17 Mart 2017’de yapılan operasyonlarla 23 eylem aydınlatılırken, üç Kaleşnikof tüfek, bir el bombası, 23 ruhsatsız tabanca, 14 av tüfeği, esrar ve çelik yelek ele geçirildi.
Hazırlanan iddianame sonrası toplam 63 sanık İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmaya başlandı.

İddianameyi hazırlayan İzmir Cumhuriyet Savcısı Ferhat Deniz’e göre “Dosya kapsamının sadece basit bir suç örgütü yapılanmasının olmadığı, çeşitli üst düzey kamu görevlileri ile siyasetçiler arasında FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü soruşturmalarında haklarında işlem yapılan iş adamlarına yönelik menfaat temin saikiyle ve örgütlü hareket edildiği, bir nevi kamuoyundaki tabirle ‘FETÖ Borsası’ oluştuğu kuşkusu” vardı.

Bu isimleri biraz anımsayalım.
Serkan Kurtuluş: İddia edilen suç örgütünün silahlı kanat sorumlusu. Kendisine ulaştırılan isimlerden silah tehdidi ile para alma, yaralama ve ölüme neden olma emirlerini vermekle suçlanıyor. Önce Gürcistan’a, ardından Ukrayna üzerinden Kolombiya’ya gitti. Arjantin’e geçtikten sonra İnterpol tarafından yakalandı. Halen Arjantin’de cezaevinde tutuklu.
Ahmet Kurtuluş: Dönemin AKP İl Başkan Yardımcısı. Serkan Kurtuluş üzerinden iş insanlarından para alınmasını organize eden, örgütün siyasi koruyucusu olduğu iddia edilen ve diğer bir suç örgütü lideri Sedat Peker’in arkadaşı. (Serkan Kurtuluş ile soy isimlerinin aynı olması sadece tesadüf)
Kudret Dikmen: Dönemin İzmir İstihbarat Şube Müdürü. Ahmet Kurtuluş ve Serkan Kurtuluş’a “FETÖ BORSASI” dosyalarında ismi geçen iş insanlarının listesini verdiği, Ahmet Kurtuluş’un isteği üzerine bazı kişilerin adres ve konum bilgilerini sağlamak ve haksız kazanç elde ederek görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor.

Bu isimlerin dışında “FETÖ BORSASI” davasında isimleri olmayanlar da var.
Kim mi bu isimler?
Nükhet Hotar: Dönemin AKP İzmir Milletvekili ve AKP Genel Başkan Yardımcısı. Şu an İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü. Serkan Kurtuluş’un ifadelerinde gazeteci Süleyman Gençel’e saldırı emri verdiği iddia edildi. Ayrıca Ahmet Kurtuluş ile olan politik ilişkisi nedeniyle koruma/kollama görevi yaptığı iddia edildi. Gazeteci Süleyman Gençel’in şikâyeti üzerine açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi. İtiraz edilen dosya halen itirazın sonucunu bekliyor.
Okan Bato: Dönemin İzmir Cumhuriyet Savcısı. “FETÖ BABALAR DAVASI” başta olmak üzere benzeri olaylarda Ahmet Kurtuluş ile birlikte hareket ettiği, irtibatı istihbaratçı Kudret Dikmen üzerinden kurduğu iddia edildi. Dosyası ayrıldı ve HSK’ya gönderildi. Görevden kesin ihraç istemiyle soruşturmasının sürdüğü biliniyor. Şu ana kadar verilmiş bir karar bulunmuyor.
Gürbüz Yüksel: Dönemin MİT İzmir Bölge Müdürü. Ahmet Kurtuluş ile iyi arkadaş. Birlikte ticari ortaklıklarının da bulunduğu, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu üzerinden belediyenin spor kompleksi işletme ihalesi aldığı iddia ediliyor. İzmir’den Ankara’ya tayin edildiği, iddialar sonrasında ise emekli edildiği biliniyor. Hakkında açılan soruşturma Aydın’da sürüyor. Üç yıldır süren soruşturma hakkında gizlilik kararı bulunuyor.
Özlem Çerçioğlu: Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı. Gürbüz Yüksel’in bir sorununu çözmesi karşılığında belediyenin spor tesisi ihalesini vermekle suçlanıyor. Ayrılarak Aydın’a gönderilen dosya içinde ismi geçiyor.

Arada başka isimler de var elbette.
Ayrıntılı bilgiyi, kurulan şirketleri, ilişkileri ve diğer iddiaları a3haber’in içinde bulabilirsiniz.
İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi 2017/490 esas sayılı dosyası özetle bu kapsamda.
Ortaya çıkan ilişki ağının büyüklüğü, kimi zaman İzmir kimi zaman Manisa, Aydın, Denizli hatta İstanbul’a kadar ulaşan olaylarla dosyada var.
Aradan geçen zaman içinde Ahmet Kurtuluş evinde adli kontrol altında iken Yener Toga adlı şahıs tarafından öldürüldü.
Kurtuluş’un tutukluluğunun son döneminde “itirafçı” olduğunu da belirtelim.
İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 2017/490 esas sayılı dosyanın iddianamesi yazılırken iki yıl geçti.
Ahmet Kurtuluş evinde polis kılığındaki Yener Toga tarafından öldürüldü.
Polisin el koyduğu Ahmet Kurtuluş’a ait üç telefonu ve iki sim kartı inceleyen bilirkişi hiçbir veriye ulaşılamadı.
Silindi, silinmedi tartışmaları sürerken telefon ve sim kartlar yeniden incelenmesi ve bilgilere ulaşılabilmesi için polise verildi.
Uzman polisler yaptıkları inceleme sonunda bilgilerin önemli kısmına ulaştılar.
Ulaştıkları kısımlarda, Ahmet Kurtuluş tarafından yapıldığı belli olan kayıtlar vardı.
Kurtuluş’un bir telefon ile konuşurken diğer telefonla kaydettiği anlaşıldı.

Yeniden yapılan inceleme sonucu kâğıda dökülen kayıtlarda ne vardı?
Ahmet Kurtuluş kimlerle yaptığı görüşmeleri kaydetmişti?
Mahkeme dosyasına da giren muhtemelen iddianame hazırlık aşamasında yani 2018 yılının sonlarına doğru yapıldığı belirtilen dört ses kaydının çözümünde hangi bürokratların isimleri geçiyor, davayı etkileyebilmek için hangi isimler devreye sokulmak isteniyordu?

Üç dakika 17 saniye süren 205023 isimli ses dosyası:
Ahmet: Tamam Şaban’ı (Ahmet Kurtuluş’un ağabeyi) aradım ben şimdi yarın gel dedim bana.
Kudret: Hı hı.
Ahmet: Dedim ki olur bugün yarın seni çağırırlarsa ben şimdi abiyle konuştum, hani benim yanıma gelmeden de ki buna böyle böyle yani Ahmet hissesini geri verdi. Ok. Tamam de tamam.
Kudret: Tamam.
Ahmet: Tamam mı?
Kudret: Abim ile ortak girdiler benim bildiğim desin o, net konuşmasın.
Ahmet: Tamam net konuşmasın, abim ile ortak tam ne?
Kudret: Satalım bizim hakkımızı alalım dedi, inşaat bitmediği için, yapı ruhsatı cartı curtu çıkmadığı için bu dönemde satılmaz dedim, ben vereyim sizin hakkınızı, ben verdim.
Ahmet: Tamam biz de Kudret abiden aldık hakkımız.
Kudret: Bu kadar detaylı anlatma Şaban’a.
Ahmet: Sesin gitti söyle bir daha abi, Şaban dedin.
Kudret: Şaban bu kadar detaylı anlatmasın anlar ağız birliği yaptığımızı ben (ses kesildi) siz böyle derseniz çakmaz savcı.
Ahmet: Tamam ağız birliği, Şaban biraz da hafif konuşsun, geçici konuşsun, ben net konuşurum.
Kudret: Hı hı.
Ahmet: Tamam.
Kudret: Bildiğim kadarı ile ortak aldılar onu desin tamam mı? Bizim Aydın’daki yere ödememiz olduğu için. (ses kesildi)
…….
Kudret: Şimdi hesap hareketlerinde şeyin var, Yıldırım ile şeyin göndermesi var ona. Tamam mı? Uğur’a.
Ahmet: Tamam abi, ben çek ödenmedi para verdim diyecem işte.
Kudret: Hı, para verdin, çek ödenmedi, 250 bin lira idi, adam onu kredi kullandığı için 265 bin lira olarak gönderdim dersin sen.
Ahmet: Tamam o parayı bana…
Kudret: Ortak aldığımız için.
Ahmet: Tamam o parayı da bana Kudret abi gönderdi, ben Aydın’daki işe sıkıştığım için, çıkcaktım.
Kudret: Bana dersin.
Ahmet: Tamam bana ödedi, tamam, okey, tamam.
Kudret: Tamam ben öderim dedi çünkü onu baş.

Dokuz dakika 42 saniye süren 221744 isimli ses dosyası:
Ahmet: Ordan çıktım, ne yapıyon abi ne yapıyon ne var ne yok?
Kudret: İyiyim ya, benim söylediklerimi gelmez ha, duyduğumu söyleyeyim.
Ahmet: Benimkiler gider ondan.
Kudret: He, şimdi bizim burada duyduğumuz, Ankara’da duyduğumuz, bakan yardımcısı var, Adalet bakan yardımcısı.
Ahmet: Hııı.
Kudret: Şimdi Okan Bato zamanında adliyede çalışan bir katip mi mübaşir mi neyse birinin ifadesini alır tamam mı? Safer Çeviköz. (ses kesiliyor) Alo…
Ahmet: Zefer Çeviköz de, dinliyorum seni abi.
Kudret: Ha, Zafer Çeviköz de şahit olur bir şahit olarak ismini yazdırır bu ifadeye. Bu ifade de şimdiki bakan yardımcısının ismini FETÖCÜ diye yazarlar listeye.
Ahmet: Hııı.
Kudret: Adamın verdiği isimler arasında ki, işte isimler sayıyor şunlar FETÖCÜ, şunlar FETÖCÜ taa bu eski olay 2014, 2015 falandır. O zaman FETÖCÜ diye yazarlar. Tamam mı? Bakan yardımcısının şu anki bakan yardımcısının ev arkadaşı ya da sınıf arkadaşı şu andaki başsavcımız.
Ahmet: İzmir Başsavcısı?
Kudret: Evet yeni atanan. Özel olarak gönderilmiş diyorlar. Böyle bir hesaplaşma var.
Ahmet: Bize niye vuruyor bu iş?
Kudret: Bize niye vuruyor? Şimdi senin muhabbetin zaten şey muhabbetinden vurdu bu cinayet mevzusundan. Be ta o zaman duyduğum.
Ahmet: Evet.
Kudret: Serkan Kurtuluş, Dabak, sen.
Ahmet: Hıııı.
Kudret: Tamam mı? Bu cinayet şeyin başlangıcı, cinayet olmasa bir şey olmayacaktı belki. Cinayet olunca ortalık 56. il emniyet müdürü köpürüyor. Kimdir şey Serkan Kurtuluş? Şeyi kim? (ses kesiliyor 1 dakika 43 saniye. Tamam mı iş adamları falan seni suçluyorlar. Beni ne ile suçluyorlar bilmiyorum ki?
Ahmet: Cinayete azmettirmek, çete kurmak.
Kudret: Beni de o çete kurmanın içine sokarlar. Ney ile şuçlarlar şu anda bilmiyorum şu anda. Yani senin bildiğinden çok farklı şey bilmiyorum. Bildiğim Serkan Kurtuluş, sen, liste konusu, en önemli o liste konusu benim bildiğim yani. Ordan milletin kıl olması, uyuz olması. Ilgın (Serkan Kurtuluş’un kız arkadaşı) demiş işte listeyi.
Ahmet: Senin telefonu aldılar mı?
Kudret: Hayır almadılar. Değiştirdim bende yedeklemesi yok. Bende çıkmaz. Ilgın da şey demiş listeyi iş adamları listesini Kudret’ten aldım.
Ahmet: Hayır ben…
Kudret: Ilgın da şey demiş iş adamlarının listesini Kudret veriyordu bunlara ıvır zıvır böyle şeyler demiş Ilgın ondan sonra.
Ahmet: Telefonda da.
Kudret: Hı hı işte Ilgın öyle demiş Kudret’ten gidiyordu.
Ahmet: ………..
Kudret: Hayır hayır yok, bir de şey demiş. Serkan Kurtuluş sabah akşam arardı. Sabah öğlen akşam bayram seyran. Yalan a…. koyum. Aramazdım. Ondan sonra ney var, şey var demişiz yazarken o kafamı s…. a…na koyum sen ile beni çok yazıyordu Ilgun. Koruyordunuz kolluyordunuz, onu yapacam bunu yapacam. Gürcistan’a gittiğinde ne demiş Ahmet’e ben söyledim Gürcistan’a ben gönderdim gibi bir şey demişsin herhalde. Öyle bir cümle var. Israr ile onu sordu ordan tutturdular.
Ahmet: …………
Kudret: İşte ben Ilgın’a demişim Ahmet’e söyledim Gürcistan’a gönderdim demişim.
Ahmet: Niye böyle söylüyor o zaman?
Kudret: Bildiğini bilmiyorum ki, sen onun yazdıklarını bir görsen 100 sayfa. Benim 3 tane cümlem var yazdım. Kafamı s…. şey. Ney o messengerden (ses düzeldi 5 dakika 31 saniye) onu yapıyor bunu yapıyor bir sürü koruyor kolluyor diye. Hani gitti rahat ol anlamında dedim. Demişim herhalde yeni öyle hatırlıyorum. Eski araması yok bişi yok adamın, o araması var diye söylüyor savcıya. Gittiğinde araması yok ki yasal yollardan çıkmış.
Ahmet: Neyse Şaban’dan bilgin olsun rahat ol. Avukatı ile görüştüm. Bir sıkıntı yok.
Kudret: Çok konuşuyor ya çok konuşuyor.
Ahmet: Abi ne yapayım, sen Şaban abimi tanıyon, biliyon ne yapayım söyle? Ne yapayım?
Kudret: Bişi yap demiyorum.
Ahmet: Boğacam en son benim elimde kalacak.
Kudret: İşte….
Ahmet: Çağırdım onu dedim bak böyle böyle seni söylediler Kudret abi ile biz bunu verdi, sözleşmeyi da ben sana söyledim.
Kudret: İnşallah gelip böyle böyle dediler demiz.Ahmet: Yok seni söylemeyecek direk beni söyleyecek.Kudret: Hayır hayır anlamadın, böyle böyle dedin demez inşallah diyorum.
Ahmet: Kim ki böyle böyle ne var da neyi diyecek manyak mısın?
Kudret: Hayır şeyleri söylüyor diyorum ya polislerle konuşur ya bu.
Ahmet: Ha benim söylediğimi mi hani Ahmet bana böyle böyle söyledi.
Kudret: Ha, böyle yapıyorlar şudur budur diye konuşmaz inşallah.Ahmet: İyi de beni mi yakacak? Şimdi senden duymuyor ki bunu, benden duyuyor. Sen bana söylüyon ben ona söylüyorum. Şimdi beni mi yakacak o?
Kudret: Yav işte senin abin abi. Sen biliyon Ben bilmiyom ki.
Ahmet: Ben dedim ki ben sana şunu söyleyeyim dedim. Abi dedim buraya parayı toplamış göndermiş, bak dedim babasından almış ordan burdan almış anası si……. Adamın parayı göndermiş buraya.
Kudret: Biraderden aldım, 50 bin biraderden borç aldım.
Ahmet: Bak işte…
Kudret: Kayın pederden borç aldım.
Ahmet: Bu adam parayı gönderiyor, bu adam dedim polisler ile işbirliği yapmış bize 265’i geri göndermiyor. Sözleşmeyi bil ki dedim şöyle, Ahmet dedi git sözleşme yap.
Kudret: Hı hı.
Ahmet: Bizim paramız yanmasın ben o kadar biliyorum de. Başka bir şey bilmiyorsun. Ben bu parayı Kudret abinin, onun, bunun, şunun demedim yani anladın mı?

Biraz uzun oldu ama bitmedi.
Daha neler var neler.
Soruşturmanın kendileri lehine gelişmesi için kimlere rica edileceği, hatta saraya kadar aracı kullanmak istemeleri var.
Bu kayıtlar aynen dosyanın içinde.
Derin ilişkiler de elbette.
Bir sonraki yazıda diğer ses dosyalarında neler var onlara bakalım…

About Author

Serdar Öztürk

Serdar Öztürk

Related Articles

TÜM HABERLER