A3 Haber

Ukrayna lideri Zelenskiy’den acil ateşkes çağrısı

Ukrayna lideri Zelenskiy’den acil ateşkes çağrısı

Ukrayna lideri Zelenskiy’den acil ateşkes çağrısı
Şubat 20
17:06 2022

Ukrayna’nın Donbass bölgesinden Rusya’nın Voronezh bölgesine akın eden kişiler nedeniyle Voronezh’de olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Öte yandan Ukrayna lideri Zelenskiy ateşkes çağrısında bulundu.

Rusya-Ukrayna krizi tırmanırken Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den gerginliğin azaltılması yönünde çağrı geldi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın barış sürecinin yanında olduğunu söyledi. Derhal ateşkes yapılması çağrısında bulundu.

Rusya-Ukrayna krizine ilişkin açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın tarih boyunca hiç kimseye saldırmadığını belirterek, “Donbass hattı üzerindeki durum maksimum düzeyde zorlanıyor. Herhangi küçük bir provokasyon istenmeyen sonuçlara yol açabilir” açıklamasında bulunmuştu.

Putin ve Macron’dan “diplomatik çözüm arayışını hızlandırma” çağrısı

Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinden Ukrayna ordusunun defalarca saldırıda bulunduğu açıklamaları gelirken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ayrı ayrı telefon görüşmeleri yaptı.

Fransız haber ajansı AFP, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Rus lider Putin ile yaptığı görüşmeden sonra şimdi Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştüğünü duyurdu.

Sputnik’in aktardığına göre ajanslar ilk aşamada bunu “ateşkes çağrısı” olarak geçse de, Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada bölgede derhal ateşkes ilan edilmesini “desteklediğini” söyledi: “Dünkü konuşmanın devamında Macron’a mevcut güvenlik durumu ve ateş açılarak yapılan yeni kışkırtıcı eylemler hakkında bilgi verdim. Biz barış sürecinin yoğunlaştırılmasından yanayız. Üçlü Temas Grubunun beklemeksizin toplanmasını ve derhal tam ateşkesin başlatılmasını destekliyoruz.”

Kremlin’den açıklama

Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya lideri Putin’in Fransız mevkidaşı Macron ile telefonda görüştüğü, görüşmede Ukrayna etrafındaki durumun ele alındığı bildirildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Fransız tarafının girişimi ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Fransa Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında telefon görüşmesi yapıldı” ifadelerine yer verildi.

Putin’in NATO’nun Ukrayna’yı Donbass’ta askeri bir çözüme itme çabası konusunda Macron’u bilgilendirdiği kaydedilen açıklamada ayrıca Macron’un bu yakınlardaki Moskova ziyareti sırasında yapılan görüşmenin ve düzenli olarak gerçekleşen telefon görüşmelerin devamında, liderlerin Ukrayna etrafındaki durum ve Rusya’nın güvenliği ile ilgili uzun vadeli yasal garantilerin oluşturulması konusunda görüş alışverişinde bulunduğu kaydedildi.

Batılı ajanslar: Macron ve Putin ateşkes için toplantıda uzlaştı

Batılı ajansların bildirdiği üzere Elysee Sarayı, Macron ve Putin’in önümüzdeki saatlerde Ukrayna’da ateşkes sağlamak için çalışma grubunun toplantısını organize etme konusunda anlaşmaya vardı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken “işgal” senaryosunda ısrarcı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal senaryosunun” ilerlemeye devam ettiğini ileri sürerken, ancak savaşın hala önlenebilir olduğunu belirtti.

CNN’e konuşan Blinken, “Daha önce de ifade ettiğim gibi, gerçek bir işgale neden olan her şey şu anda gerçekleşiyor gibi görünüyor” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın savaşı önlemek için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile herhangi bir formatta görüşmeye istekli olduğunu ifade eden Blinken, ABD’nin “Moskova’yı Ukrayna’yı işgal yolundan uzaklaştırmaya ikna etmeye çalışmak için gayretlerine devam edeceğini” savundu.

Blinken, “Başkan Putin’in kararını verdiğini düşünüyoruz. Ancak tanklar yürütülene ve savaş uçakları uçana dek diplomasinin Başkan Putin’i bunu daha ileriye taşımaktan caydırıp caydıramayacağını görmek için her fırsatı ve her dakikayı kullanacağız” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER