A3 Haber

Erdoğan, Senegal’de konuştu: Türkiye’nin başarıyla yürüttüğü bir ekonomi ve kalkınma modeli var

Erdoğan, Senegal’de konuştu: Türkiye’nin başarıyla yürüttüğü bir ekonomi ve kalkınma modeli var

Erdoğan, Senegal’de konuştu: Türkiye’nin başarıyla yürüttüğü bir ekonomi ve kalkınma modeli var
Şubat 21
20:36 2022

Dakar’da Senegal-Türkiye İş Forumu’nda konuşan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin başarıyla yürüttüğü bir ekonomi ve kalkınma modeli var. Tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20-23 Şubat’ta üç ülkeyi kapsayan Afrika turu kapsamında Senegal’e de ziyarette bulundu. Dakar’da Senegal-Türkiye İş Forumu’nda açıklamalarda bulunan Erdoğan, Senegal’le 400 milyon ticaret hacmi hedefine ulaşıldığını belirterek, “Şimdi hedefimiz, 1 milyar dolar” dedi. Erdoğan, “Türkiye Senegal’in ekonomisine ve kalkınmasına önemli etkiler sunabilir. Senegal’in bölgesinde ekonomik bir merkez olabileceğini biliyoruz. Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır. Türk ürünleri, neticede Afrika insanının kaliteli ürün ve hizmete katkıda bulunacaktır.

İşte AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

“Hedefimiz, 1 milyar dolar”

  • Senegal’e geldiğimiz andan itibaren bize gösterilen misafirperverlikten dolayı tüm Senegal makamlarına şahsım heyetim adına teşekkür ediyorum. Türkiye ile Senegal aralarındaki fiziki mesafenin aksine birbirlerine daima yakın olmuşlardır. Sayın Cumhurbaşkanıyla 400 milyon ticaret hacmi hedefine ulaştık. Şimdi hedefimiz, 1 milyar dolar. Ortak gayretlerimizle bu rakama da kısa sürede ulaşacağımıza inanıyorum.

“Ekonomimizi her sene yüzde 5 büyütmeyi başardık”

  • Bu ivmeyi kaybetmeden önümüzdeki dönemde hedeflerimize doğru yürüyeceğiz. Türk müteahhitlik firmaları Afrika kıtasının 4 köşesinde zorluklara rağmen son derece başarılı projelere imza atıyor. Firmalarımızın, Senegal’de yükselen Senegal planında aktif rol almasından gurur duyuyoruz. Türk firmaları, Dakar Havalimanı, spor merkezi uluslararası hal ve TIR projelerini tamamladılar. Dakar Olimpik Stadyumu da 2 yıl gibi kısa bir sürede inşa edilmiştir. Bu yapının inşaasında bin Senegalli kardeşimize istihdam sağlamıştır. Türkiye, dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G20 ülkelerinin bir üyesidir. Satın alma paritelerine göre dünyanın 13. ülkesiyiz. Bölgemizde yaşanan istikrarsızlığa rağmen ekonomimizi her sene yüzde 5 büyütmeyi başardık.
  • Türkiye olarak yüzde 1,8’lik rekor büyüme oranına ulaştık. G20’de sanayi üretimi en çok artan ülkelerden biri olduk. 225 milyar aşan ihracat hacmiyle tamamladık. Çift haneleri bulacağına inandığımız 2022 büyüme oranlarıyla bu başarıyı çok daha ileriye taşıyacağız. Bu yıl çok daha bereketli bir Turizm sezonu bekliyoruz.

“Afrikalı dostlarımızla birlikte pek çok çalışma yürütüyor, projeleri hayata geçiriyoruz”

  • Bu veriler Türkiye’nin Senegal’in ekonomisine ve kalkınmasına önemli etkiler sunabileceğinin örneğidir. Senegal’in bölgesinde ekonomik bir merkez olabileceğini biliyoruz. Senegal, Batı Afrika ülkelerine açılan bir ihracat kapısıdır. Türk ürünleri, neticede Afrika insanının kaliteli ürün ve hizmete katkıda bulunacaktır. Bu tecrübelerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. 8-10 Mart’ta Ankara’da düzenleyeceğimiz 5. Dönem Karma Komisyon Toplantısı’na önem veriyoruz. Ülkelerimiz arasında düzenlenen Iş Forumu gibi platformlar iş adamlarımızın birbirlerini daha iyi tanımasına vesile oluyor.
  • Diplomatik ve insanı temasların yanı sıra ticaret, yatırımlar, kültürel çalışmalara kalkınma projeleri gibi bir çok alanda önemli mesafeler kat ettik. Afrika’ya açılım politikamız 2013’te Afrika ortaklık politikasına bıraktı. Afrikalı dostlarımızla birlikte pek çok çalışma yürütüyor, projeleri hayata geçiriyoruz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER