A3 Haber

Putin resmen duyurdu: Rusya, Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanıdı

Putin resmen duyurdu: Rusya, Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanıdı

Putin resmen duyurdu: Rusya, Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanıdı
Şubat 21
21:19 2022

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbass’taki Rusya yanlısı iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararı aldığını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıyacaklarını açıkladı.

Putin, gerçekleştirdiği olağanüstü güvenlik konseyi sonrasında ulusa sesleniş konuşması yaptı. Konuşmasında, Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu kaydeden Putin, “SSCB’nin dağılmasının sorumlusu, farklı dönemlerde yaptıkları hatalar nedeniyle Bolşeviklerdir. Ülkelere SSCB’den ayrılma hakkı vermek, temeline döşenen bir mayındı” dedi.

Kremlin kararı açıkladı

Akşam saatlerinde konuya ilişkin Kremlin’den yapılan açıklamada, Vladimir Putin’in, Macron ve Scholz ile telefonda görüştüğü belirtildi.

Açıklamada, Putin’in, Macron ve Scholz’a, Ukrayna’nın doğusundaki bağımsızlık yanlılarının yönetimlerinin tanınmasına ilişkin kararname imzalayacağı bilgisini verdiği belirtildi.

Macron ve Scholz’un, söz konusu karar nedeniyle hayal kırıklıklarını ifade ettikleri aktarılan açıklamada, iki liderin temaslara devam etmeye hazır olduklarını söyledikleri kaydedildi.

Putin konuşuyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma çağrılarına dair kararını açıklıyor.

“Ukrayna’yı Rusya yarattı”

Putin sözlerine, “Ukrayna Rusya için sadece komşu bir ülke değil, aynı zamanda tarihin bir parçasıdır, Ukraynalılar yoldaşlarımız ve akrabalarımızdır” diyerek başladı. Ukrayna’nın doğusundan ‘kadim Rus toprakları’ diye söz eden Putin, Ukrayna krizini anlamak için tarihe başvurmak gerektiğini vurguladı. “Modern Ukrayna komünist Rusya tarafından kurulmuştur” diyen ve “Ukrayna’nın kurucusu Lenin’dir” ifadelerini kullanan Putin, Ukrayna’nın tarihsel olarak Rus toprağı olduğunu ve Bolşevikler tarafından Rusya’dan koparılarak oluşturulduğunu belirtti. Putin, “Kimse halka sormadı” dedi.

Stalin döneminde Polonya, Macaristan ve Romanya’dan alınan bazı bölgelerin Ukrayna’ya birleştirildiğini, Kruşçev’in de Kırım’ı Rusya’dan kopararak Ukrayna’ya bağışladığını söyleyen Putin, “Ukrayna sadece Rusya’nın komşusu değil, aynı tarihin bir parçası, dostlar ve yakınlar demek” ifadelerini kullandı.

“Günümüz Ukraynası, Lenin Ukraynası”

Putin, “Elbette geçmişi artık değiştiremeyiz, ama en azından geçmiş hakkında kayıtsız şartsız, siyasi boyut kazandırmadan doğrudan ve dürüstçe konuşmalıyız” ifadelerini kullandı. Modern Ukrayna’daki olaylardan başta komünistleri sorumlu tutan Putin, “Bolşeviklerin başlıca görevi, ne olursa olsun iktidara tutunmaktı. Lenin’in devlet inşaatı ilkeleri, sıradan bir hata olmaktan çok daha kötüydü” dedi. Putin, “Bolşevik politikası sonucu Sovyet Ukrayna’sı oluştu. Günümüzde Ukrayna için “Vladimir İlyiç Lenin Ukraynası” diyebiliriz. Ukrayna’nın yaratıcısı ve mimarı Lenin. Lenin’in Donbass’ı Ukrayna’ya bağlayan sert emirleri dahil arşiv belgeler bunu doğruluyor” ifadelerini kullandı.

Şimdi de Ukraynalı yöneticilerin ülkeyi komünizmden arındırma politikasını uyguladığını ve ülkeyi komünizmle ilgili her şeyden temizlemeye çalıştığını anlatan Putin, “Gerçek komünizmden arındırma ne olduğunu Ukrayna’ya göstermeye hazırız” dedi. Putin, “Ukrayna dışarıdan kontrol ediliyor ve dış etkiler iç politikalarını, şirketlerini ve ticaretini etkiliyor” dedi.

“Ukrayna Rusya’dan sadece iyi şeyler istedi, yükümlülük altına girmedi”

Sovyetler Birliği’nin 1991’deki çöküşünün Rusya’yı zor bir pozisyonda bıraktığını belirten Putin, Kiev’in Sovyetler Birliği sonrası Rusya’ya yönelik tavrını eleştirdi. Putin, Rusya’nın Ukrayna ile her zaman açık işbirliği istediğini, Ukrayna liderlerinin ise herhangi bir yükümlülük altına girmeden Rusya’dan sadece iyi şeyleri talep ettiğini belirtti.

“Ukrayna’nın sahici bir devlet geleneği yok”

Ukrayna’nın hiçbir zaman sahici bir devlet geleneği olmadığını belirten Putin, ülkede şu an neo-Nazilerin yükselişte olduğunu söyledi. Putin, Ukraynalı yetkililerin ‘milliyetçilik ve yolsuzluk virüsüne’ sahip olduğunu, Ukrayna’nın hiçbir zaman istikrarlı bir devlete dönüşemediğini ve bu nedenle ABD gibi ülkelere dayanmak zorunda kaldığını belirtti.

“Kukla rejimle yönetilen bir ABD sömürgesi”

Rusya lideri, Ukrayna’ya ‘Batı medeniyetine dair verilen boş sözlere’, yolsuzluğun ve yoksulluğun artmasının eşlik ettiği yorumunu yaptı; Ukrayna’dan ‘bir kukla yönetimi olan bir ABD sömürgesi’ olarak söz etti. Ukrayna’ya son aylarda Batı’dan çok fazla silah gönderildiğini belirten Putin, ABD ve NATO’nun ülkeyi bir savaş sahnesine çevirdiklerini söyledi.

“Ukrayna nükleer silah sahibi olmamalı”

Batılı istihbarat servislerini Ukrayna hükümetinin suç işlemesine yardım etmekle suçlayan Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ‘yeniden nükleer bir güç olmayı’ istedikleri yönündeki açıklamasına da değindi. Putin, “Eğer Ukrayna kitle imha silahlarına sahip olursa, küresel durum çok ciddi şekilde değişecektir, bunu görmezden gelemeyiz” dedi.

“Ukrayna’daki NATO eğitim merkezleri askeri üs”

Putin, NATO eğitmenlerinin daimi olarak Ukrayna’daki askeri tatbikatlarda yer aldığını belirterek, “ABD ve NATO Ukrayna’yı utanmaz bir şekilde bir savaş sahnesine çevirdi” ifadelerini kullandı. Rusya lideri, ABD’ye ait insansız hava araçlarının da sürekli olarak Rusya’da casusluk yaptığını söyledi. Putin, Ukrayna anayasasının topraklarında yabancı askeri üslere izin vermediğini ama NATO’nun ülkedeki eğitim merkezlerinin NATO üssü anlamına geldiğini söyledi.

“Rusya’ya saldırı Ukrayna’dan yapılacak”

“Ukrayna’nın NATO’ya kabul edilmesi Rusya’nın güvenliğine karşı doğrudan bir tehdit” diyen Putin, “Bize NATO’nun genişlemeyeceği yönünde söz verilmişti, bunun tam tersi oldu” ifadelerini kullandı. Rusya lideri, NATO’nun beş kez genişlediğini ve yeni bir genişlemenin de yakın göründüğünü söyledi. “NATO genişlerse ülkemize ani bir saldırı düzenlenme riski ciddi şekilde artar” ve “NATO altyapısı Rusya’nın sınırlarına dayandı” diyen Putin, Rusya’ya yönelik bir saldırının ana platformunun Ukrayna olacağını ekledi.

“Yaptırımlara misilleme yapma hakkımız var”

Putin, Rusya’nın endişelerinin NATO tarafından tamamen gözardı edildiğini ve güvenlik taleplerinin reddedildiğini, kendilerinin de yeni bir genişlemeyi kabul etmeyeceklerini söyledi. Batı’nın kendilerine her halükarda yaptırım uygulamayı planladığını ve Ukrayna’nın bir bahane olduğunu da belirten Putin, “Egemenliğimizden ve ulusal değerlerimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Rusya’nın kendi güvenliğini korumak için her türlü hakkı vardır, yapacağımız şey de bu. Misilleme yapma hakkımız var” dedi.

“Donbass’da 4 milyon kişi soykırıma maruz kalıyor”

Putin Ukrayna güçlerinin Donbass’da sivilleri öldürdüğünü belirterek, “4 milyon kişi soykırıma maruz kalıyor. Buna daha ne kadar dayanabiliriz?” dedi. Rusya lideri, Lugansk ile Donetsk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararını, Rusya halkının da desteklediğine inandığını belirtti. Putin’in konuşmasının ardından, iki cumhuriyetin liderlerinin de katıldığı imza töreni canlı yayınlandı.

AB’den ilk tepki

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın bölgeleri tanımasına ilişkin “Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk Anlaşmalarının açık bir ihlalidir. Avrupa Birliği ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik, kararlılık ve kararlılıkla tepki verecektir” ifadelerini kullandı.

Suriye de tanıyacak

Rusya Parlamentosu Milletvekili Dmitry Sablin Sputnik’e verdiği demeçte, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımaya hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi. Sablin, tanımanın ardından Rusya’nın Donetsk ve Luhansk idareleri ile askeri yardım da dahil olmak üzere devletlerarası anlaşmalar imzalayacağını belirtti.

NATO’dan ilk açıklama

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın “tanıma” kararını kınadı ve Moskova’nın Doğu Ukrayna’daki çatışmayı körüklediğini söyledi. Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’yı bir kez daha işgal etmek için “bahane” yarattığını belirtti.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER