A3 Haber

Rusya, Donbass’a askeri operasyon başlattı: Sıcak bölgeden dakika dakika gelişmeler…

Rusya, Donbass’a askeri operasyon başlattı: Sıcak bölgeden dakika dakika gelişmeler…

Rusya, Donbass’a askeri operasyon başlattı: Sıcak bölgeden dakika dakika gelişmeler…
Şubat 24
07:54 2022

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, Ukrayna askerlerine “Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün” çağrısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Donbass’a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, “Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” dedi.

Putin’in Pazartesi günü imzaladığı kararnamenin ardından, 2014’teki Maydan darbesinde bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri, 8 yıllık bir sürecin ardından Rusya tarafından resmen tanındı. Alınan bu karar sonrasında, ABD başta olmak üzere NATO ve Avrupa ülkeleri, Rusya’nın ‘Ukrayna’nın egemenliğini ihlal ettiği’ iddiasıyla yeni yaptırımlar uyguladı.

Rusya’nın kararı, uluslararası kamuoyunda tartışılmaya devam edilirken, Ukrayna ordusu da Donbass’a yönelik saldırılarını artırdı. Son olarak Putin, Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Rusya BM Büyükelçisi Nebizia, “Bu bir savaş değil, askeri operasyon” açıklaması yaparken, ABD Başkanı Biden, NATO ile işbirliği içinde hareket edeceği belirtti ve Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanacağına işaret etti.

Donbass bölgesinde yaşananlar dakika dakika şöyle:

08.10 – Ukrayna Merkez Bankası, Rus ve Belarus rublesi ile döviz işlemlerini yasakladı… Ukrayna Merkez Bankası Rus ve Belarus rublesiyle işlem yapılmasını yasakladı. Bankaların Rusya, Belarus’ta bulunan kuruluşlara ödeme yapmaları da engellendi.

08.00 – Ukrayna Dışişleri: Kiev’e roket saldırıları yapılıyor, bunun benzeri Nazi Almanyası saldırdığında yaşanmıştı… Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, yaptığı sosyal medya paylaşımında, Kiev’e korkunç roket saldırıları yapıldığını söyledi. Kuleba, “Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941’de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin’i durdurun. Rusya’yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya’yı her yerden atın” ifadelerini kullandı. Öte yandan Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, Kiev’de bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, üç sivilin yaralandığı açıklandı.

07.40 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: 137 askerimiz öldü, 316’sı yaralandı… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın ülkenin savunulmasında yalnız bırakıldığını ve Batı’nın sadece destek açıklaması yaptığını ifade etti. “İlk belirlemelere göre maalesef bugün 10’u subay olmak üzere 137 kahramanımızı, vatandaşımızı kaybettik” diyen Zelenskiy, 316 kişinin de yaralandığını bildirdi.

23.18 – AB liderleri Rusya’ya yeni yaptırımları kabul etti… AB liderleri olağanüstü zirvede Rusya’ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.

23.00 – ABD yönetimi, Rusya’nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı’nı sınır dışı etme kararı aldı… ABD yönetimi, Rusya’nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya’nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı’nı sınır dışı etme kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya’nın, ay başında ABD’nin Moskova Büyükelçi Yardımcısı Bart Gorman’ı sınır dışı etmesine karşılık verdiklerini duyurdu.

Rusya’nın Washington Büyükelçiliğinde “2 numaralı isim” konumundaki Büyükelçilik Müsteşarı Sergey Trepelkov’u sınır dışı edeceklerini kaydeden yetkili, bu kararın, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon ile ilişkili olmadığını da sözlerine ekledi.

22:10 – ABD, Avrupa’ya 7 bin ek asker gönderecek… Pentagon, ABD Başkanı Biden’ın talimatı üzerine 7 bin ek askeri Avrupa’ya konuşlandıracaklarını açıkladı.

21.45 – Biden Rusya’ya yönelik yeni yaptırım kararlarını açıkladı… Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Biden, “Aralarında VTB de bulunan 4 Rus bankasına yaptırım uygulanacak” dedi. Biden, yaptırım uygulanan bankaların ABD’de 1 trilyon dolardan fazla varlıkları olduğunu kaydetti. Biden ayrıca Rusya’nın Dolar, Euro, Pound ve Yen üzerinde işlem yapmasını kısıtlayacaklarını bildirdi.

20.55 – Rusya, Herson’a girdi… Rusya Savunma Bakanlığı: Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdi

20.34 – İngiltere, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı… İngiltere, Rusya’ya VTB Bank’ın tüm varlıklarının dondurulması ve Aeroflot hava yolu şirketinin yasaklanması dahil yeni büyük yaptırımlar getireceğini açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johsnon, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında Rus ulusal havayolu Aeroflot’un İngiltere’ye uçuşlarını yasaklandığını duyurdu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Rusya’ya daha önce uygulamadığımız en ağır yaptırımları uygulayacağız. Büyük Rus bankalarının varlıklarını donduracağız” dedi

19.50 – Erdoğan, Macron ile görüştü… AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda Ukrayna krizi hakkında görüştü

19.35 – Putin’den açıklama… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’daki büyük şirketlerin ve işletmelerin temsilcileriyle yaptığı toplantıda, “Şu anda yaşananlar zorunlu olarak alınması gereken önlemlerdi. Bize bu şekilde hareket etmekten başka bir yol bırakmadılar” dedi.

18.40 –  Zelenskiy: Çok fazla kaybımız var… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya’nın askeri operasyonlarına ilişkin yaptığı son açıklamada, “Yeni demir perdenin sesini dinliyoruz. Çok fazla kaybımız var. Çok sayıda zırhlı aracımız ve savaş uçağımız imha edildi” dedi.

18.00 – Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi… Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Açıklama, Kiev Belediyesi’nden yapıldı. AFP, Rus birliklerinin kentin kuzeyinden giriş yaptığını duyurmuştu. CNN International muhabiri ise Kiev yakınlarındaki Antonov Havalimanı’nın da Rusların kontrolüne geçtiğini aktarmıştı.

17.50 –  Rus askerleri, Kiev’deki Antonov Havalimanı’nın kontrolünü aldı… Bölgede bulunan CNN International muhabirinin aktardığına göre, Rus hava indirme birlikleri, Kiev yakınlarındaki Antonov Havalimanı’nın kontrolünü aldı.

17.44 – Rus birlikleri Çernobil’e girdi… Belarus’tan gelen Rus birlikleri, Çernobil Nükleer Santrali’nin olduğu alana girdi. Yerel Ukrayna yönetimi Rus güçlerinin Donetsk’te hastane vurduğunu ve dört kişinin öldüğünü açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medyadan yaptığı açıklamada “Rus işgal güçleri Çernobil Nükleer Santrali’ni ele geçirmeye çalışıyor. Kuvvetlerimiz, 1986 trajedisi tekrarlanmasın diye canlarını veriyor” dedi.

17.30 –  Macron: Rusya’dan BMGK’de hesap vermesini isteyeceğiz… Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi nedeniyle Rusya’dan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) hesap vermesini isteyeceklerini belirtti. Elysee Sarayı’ndan halka sesleniş konuşması yapan Macron, “Putin diplomatik yolları reddederek ve savaşı tercih ederek sadece Ukrayna’ya saldırmadı, aynı zamanda Ukrayna’nın egemenliğini hiçe saymaya ve Avrupa’mızda son on yıllardaki barışa ve istikrara yönelik en ciddi saldırıyı gerçekleştirmeye karar verdi” ifadesini kullandı. Macron, Rusya’ya uygulanacak yaptırımların askeri ve ekonomik olarak saldırılarla orantılı olacağını getirerek, bugün ve yarın düzenlenmesi planlanan G7, Avrupa Birliği (AB) ve NATO Zirvelerinde bazı kararlar alacaklarını belirtti.

17.05 – Zelenskiy: “Anti-Putin” koalisyonu oluşturduk… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında ‘anti-Putin’ koalisyonu oluşturduklarını belirterek “Von der Leyen, Macron, Nehammer ve Erdoğan ile ordumuz için somut yaptırımlar ve somut yardımlar hakkında konuştum. Kararlı eylemler bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

16.57 – Rusya’dan diyalog mesajı… Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, diyalog için hazır olduklarını belirterek “Hâla uluslararası hukuk ve sorumluluklara dönüş şansı var” dedi.

16.55 – ABD Başkan Joe Biden güvenlik konseyini topladı… Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın ulusal güvenlik konseyini topladığı açıklandı. Konseyde Ukrayna’daki gelişmelerin konuşulacağı belirtildi.

16.20 – Rusya Savunma Bakanlığı: Rus güçleri Donbass’ta Ukrayna’ya ait bir askeri helikopter ve dört Bayraktar İHA düşürdü… Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbass’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve dört Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu.

15.50 -Ukrayna ordusuna ait bir uçak Kiev yakınlarında düştü: 10 ölü… Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir uçağın Kiev bölgesinde düştüğünü, uçaktaki 14 kişiden 10’unun hayatını kaybettiğini duyurdu. Uçağın düşüş nedenine ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

14.45 – Kremlin: Donbass’ta savaş yok, özel operasyon sürdürülüyor, “işgal” kelimesi kabul edilemez… Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın Donbass’taki operasyonunun ne kadar süreceğine Rusya Devlet Başkanı Putin’in karar vereceğini belirtti. Peskov, söz konusu kararda, nasıl bir ilerleme kaydedildiğinin ve operasyonun amacının gerçekleşip gerçekleşmediğinin belirleyici olacağını söyledi. Peskov, savaş çıktığının söylenip söyleyemeyeceği sorusu üzerine, Donbass’ta gerçekleşenin bir özel operasyon olduğunu, yaşananların savaş olarak tanımlayamayacağını belirtti. Kremlin Sözcüsü, Ukrayna’nın işgalinin söz konusu olmadığını söyledi ve bu kelimenin kullanılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

14.30 – NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Rusya, tarihi yeniden yazmak için güç kullanıyor… NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Donbass bölgesine yönelik harekatı hakkında açıklamalarda bulundu. Stoltenberg’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
– Rusya, tarihi yeniden yazmak için güç kullanıyor.
– Uluslararası hukukun tamamen ihlal edildiğini görüyoruz.
– Avrupa-Atlantik güvenliği tehdit altında.
– Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz.
– Rusya tarihi yeniden yazmak için güç kullanıyor.
– 100’den fazla jet ve 120’den fazla gemi denizde bekliyor.
– Gerekli olan her şeyi yapmayı sürdüreceğiz.
– NATO temsilcileri, kriz esnasında üye ülkelere acil müdahale güçlerinin konuşlandırılmasını öngören planda mutabık kaldı.
– NATO temsilcileri, Türkiye’nin Ukrayna’daki durum nedeniyle İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Rus gemilerine kapatması konusunu görüşmedi.
– Ukrayna’da NATO gücü yok, gönderme planımız da yok.

14.00 – Almanya Savunma Bakanı: NATO ve AB, ittifakın doğu kanadındaki müttefiklere tam ölçekli destek sağlamaya hazır… Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, NATO ve Avrupa Birliği’nin (AB) eylemlerini koordinasyon halinde yürüttüğünü ve Rusya’nın Donbass’a yönelik askeri harekatının başlamasıyla birlikte ittifakın doğu kanadındaki müttefiklere tam ölçekli destek sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

12.15 – Avrupa Komisyonu: Rus ekonomisinin stratejik sektörlerine ve bankalarına yaptırım uygulayacağız… Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’in Rusya’nın stratejik sektörlerine ve bankalarına karşı yaptırım uygulayacağını duyurdu. Von der Leyen, basın mensuplarına verdiği demeçte, “Bugünün ilerleyen saatlerinde Avrupa liderlerine onaylamaları için büyük ve hedefli bir yaptırım paketi sunacağız. Bu paketle, Rusya’nın kilit öneme sahip teknolojilere ve pazarlara erişimini engelleyerek Rus ekonomisinin stratejik sektörlerini hedef alacağız” dedi.

11.15 – Ukrayna Savunma Bakanı, “eli silah tutan herkes orduya katılsın” çağrısında bulundu… Ayrıca Ukrayna polisi gazilere silah dağıtılacağını açıkladı.

11.10 – Litvanya’da OHAL ilan edildi: Litvanya’da olağanüstü hal ilan edildiği duyuruldu.

11.00 – Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko: Rusya’nın Donbass’taki operasyonuna katılmadık… Aleksandr Lukaşenko, iddiaların aksine, ülkesinin silahlı güçlerinin Rusya’nın Donbass’taki operasyonuna katılmadığını söyledi.

10.45 – Rusya: Ukrayna kentlerini hedef almıyoruz… Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, operasyonda kentlerin hedef alınmadığı ve sivillerin tehdit altında olmadığı belirtildi. Bakanlık, Ukrayna güçleri tarafından uçak ve helikopterlerinin düşürüldüğü iddialarını da yeniden yalanladı.

10.40 – Ukrayna: Sekiz kişi öldü… Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın operasyonu sırasında şu ana kadar sekiz kişinin öldüğünü, dokuz kişinin yaralandığını açıkladı.

10.15 – Çin Dışişleri: Dış basının dediği gibi Ukrayna’da Rus işgali yok… Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Ukrayna krizine ilişkin yapılan açıklamada, “Bazı dış medyanın duyurduğu gibi Ukrayna’da Rus kuvvetlerinin işgali söz konusu değil” denildi. Açıklamada, Rusya’nın bağımsız bir ülke olduğu ve kendi çıkarları doğrultusunda kendi kararlarını alabileceği kaydedildi.

10.20 – Almanya Ekonomi Bakanı: Doğalgaz ve kömürü artık başka ülkelerden almak zorundayız… Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Rusya’nın Donbass’a yönelik askeri harekatının ardından doğalga ve kömürü artık başka ülkelerden tedarik etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

10.00 – Zelenskiy’den Batı’ya hava sahasını kapatma çağrısı: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Batı ülkelerine hava sahasını kapatma çağrısında bulundu. Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Hava sahasını kapatın” dedi. Ukrayna lideri, ABD Başkanı Joe Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbaknı Boris Johnson dahil birkaç dünya lideriyle telefon görüşmelerini gerçekleştirdiğini ifade etti.

09.55 – Ukrayna’da Bayraktar üslerinin vurulduğu iddia edildi: Interfaks Ajansı’nın görgü tanıklarına dayandırdığı habere göre, Rusya’nın operasyon başlattığı Donbass’ta, Kiev’in kontrolündeki bölgede yer alan Bayraktar İHA’larının üsleri vuruldu.

09.50 – Zelenskiy: Biden ile görüştüm, ABD yardım sunmaya hazırlanıyor… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptığını açıklayarak, Washington’un Kiev’e yardım sunmaya hazırlandığını söyledi. Zelenskiy, “Bir dakika önce Başkan Biden ile görüştüm. ABD şimdiden uluslararası yardım hazırlamaya başladı” dedi.

09.45 – AB’den Rusya’ya “Bu savaşı derhal durdurun” çağrısı… AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, “Bu savaşı derhal durdurun” çağrısında bulundu. Michel, sosyal medya mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy​​​​​​​ ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı askeri müdahalesini en kuvvetli şekilde kınadığını yineleyen Michel, bugün hem AB Liderler Zirvesi’nin yapılacağını hem de G7 liderlerinin görüşeceğini aktardı. Michel, bu toplantılarda Rusya’nın yasa dışı eylemlerine karşı yeni adımların görüşüleceğini belirterek “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bu savaşı derhal durdurma çağrısında bulunuyorum.” ifadesini kullandı.

09.30 – Rusya’dan “Ukrayna’nın hava kuvvetleri altyapısı nötralize edildi” açıklaması: Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın hava üssü altyapısının nötralize edildiği, ülkenin hava savunmasının geriletildiğini açıkladı.

09.15 – Lugansk Halk Cumhuriyeti: Ukrayna’nın işgal ettiği toprakları kurtarma operasyonunu başlattık… Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) Halk Milisi, geçici olarak Ukrayna işgalinde bulunan toprakları kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. LHC Halk Milisi, Ukraynalı askerlere silah bırakarak teslim olmaları, bölgedeki sivillere de evlerinden çıkmamaları ve mümkünse bomba sığınaklarına inmeleri çağrısında bulundu. Açıklamada, “LHC Milis Gücü sadece askeri tesisleri, Ukraynalı askerlerin ve teçhizatın toplandığı yerleri hedef alıyor” denildi.

09.10 – Ukrayna “Rus uçağı düşürdük” dedi, Rusya yalanladı: Ukrayna ordusu, ülkenin doğusundaki Lugansk’da beş Rus uçağı ile bir helikopterin düşürüldüğünü açıkladı. Rusya, Ukrayna ordusu tarafından bir uçağının düşürüldüğünü reddetti.

09.05 – Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’dan dünyaya “silah desteği ve insani yardım” çağrısı…  Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, uluslararası toplumu Ukrayna’ya silah, finansman ve insani yardım sağlamaya ve Rusya’nın askeri harekatıyla ilgili harekete geçmeye çağırdı. Twitter hesabından paylaşım yapan Kuleba, “Dünya bir an önce harekete geçmeli. Avrupa’nın ve dünyanın geleceği tehlikede. Yapılacaklar listesi: 1. Derhal SWIFT de dahil olmak üzere Rusya’ya yönelik yıkıcı yaptırımlar. 2. Rusya’yı her anlamda, her biçimde tamamıyla izole edin. 3. Ukrayna için silah, ekipman .4. Mali yardım 5. İnsani yardım” ifadelerini kullandı.

08.55 – Kremlin duyurdu: Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefonda görüştü… 

08.50 – ABD Dışişleri Bakanı Blinken, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile görüştü: ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Savunma Bakanı Austin, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’le telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Blinken, Rusya’ya yanıt vermek için birlikte hareket edeceklerini söyledi.

08.40 – Ukrayna’dan “Belarus sınırından da saldırı düzenlendi” açıklaması: Ukrayna sınır muhafızlarından yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Rusya’nın yanı sıra Belarus sınırından da saldırdığı belirtildi. Sınır birliklerine, devriye birliklerine ve kontrol noktalarına havan topu, ağır teçhizat ve küçük silahlarla saldırı düzenlendiği aktarıldı.

08.35 – Biden’dan “Zelenskiy destek istedi” açıklaması: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarına askeri operasyonunu kınadı ve ABD’nin Ukrayna’ya desteğini yineledi. Biden yaptığı yazılı açıklamada, “Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım” ifadesini kullanan Biden, bugünkü BM Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenskiy’i bilgilendirdiğini aktardı. Biden açıklamasında şunları kayetti: “Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin’in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz.”

08.25 – Rusya: Ukrayna ordusu etkisiz hale getiriliyor…  Rusya Savunma Bakanlığı, “Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunu etkisiz hale getiriyor” açıklaması yaptı. Açıklamada, askeri altyapı, hava savunma tesisleri ve askeri havaalanlarının hedef alındığı belirtildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın askeri kontrol merkezleri ve hava sahalarına yönelik yoğun atışlara başladığını bildirdi.

08.15 – Hava saldırısı sirenleri: Kiev’de hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı.

08.05 – Zelenskiy’den sıkıyönetim açıklaması: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkenin birçok kentinde patlamalar meydana geldiğini açıkladı. “Rusya altyapımıza ve sınır muhafızlarımıza füze saldırıları düzenledi” diyen Zelenskiy, ülkenin tamamında sıkıyönetim ilan ettiklerini açıkladı.

08.00 – Rusya’dan “Kentleri hedef almıyoruz” açıklaması: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna kentlerinin füzelerle ve top atışlarıyla hedef alındığı iddiasını reddetti. Açıklamada, Ukrayna’nın askeri altyapısının, hava savunmasının ve hava kuvvetlerinin hedef gözetilerek vurulduğu belirtildi.

07.55 – Kiev’de halka “evde kalın” çağrısı: Ukrayna’nın başkenti Kiev’den patlama sesleri gelmesi sonrası halka evde kalmaları için çağrı yapıldı.

07.45 – Ukrayna Dışişleri’nden “Rusya işgal başlattı” açıklaması: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Rusya’nın topyekün bir işgal başlattığını savundu. Kuleba, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Putin Ukrayna’da tam kapsamlı bir işgal başlattı. Barışçıl Ukrayna kentleri saldırıya uğruyor. Bu saldırganca bir savaş. Ukrayna kendisini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir ve durdurmalı. Harekete geçmenin zamanı” ifadelerini kullandı.

07.25 – BM’den Putin’e çağrı: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Putin’e Donbas’taki askerlerini geri çağırmaya çağrısı yaptı.

07.10 – Rusya’nın BM Büyükelçisi: Bu bir savaş değil operasyon: Ukrayna’nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya’nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi’nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kyslytsya, “Savaş suçluları için araf yoktur, doğrudan cehenneme giderler” dedi. Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia ise, “Bu bir savaş değil, askeri operasyon” açıklaması yaptı. Nebizia, operasyonun Ukrayna halkına karşı değil Kiev’deki juntaya karşı olduğunu söyledi.

06.45 – Biden’dan açıklama:  ABD Başkanı Joe Biden, gelişmeleri Beyaz Saray’dan takip ettiğini belirterek, “Rusya’nın karşılaşacağı sonuçları perşembe günü açıklayacağım” açıklaması yaptı. Biden, bu sonuçlar için NATO ile işbirliği içinde hareket edeceğini söyledi. Biden, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir” dedi. ABD’nin Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulaması bekleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER