A3 Haber

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı üçüncü gününde: Silah ve siren sesleri yükseliyor…

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı üçüncü gününde: Silah ve siren sesleri yükseliyor…

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı üçüncü gününde: Silah ve siren sesleri yükseliyor…
Şubat 26
09:56 2022

Rusya, Donbass krizini gerekçe göstererek Ukrayna’da başlattığı “askeri operasyon” üçüncü gününde taraflar müzakere masasına oturmadı. Tüm dünya bölgeden gelecek olumlu haberi beklerken dakika dakika tüm gelişmeler şu şekilde…

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a yönelik askeri operasyon başlattıklarını açıklamasından sonra, Rusya birliklerinin Ukrayna’da ilerleyişi sürüyor. Harekatta üçüncü güne girilirken Rus güçleri, tüm Ukrayna’da ilerlemesini sürdürüyor.

Rusya’ya yönelik dünya çapında çeşitli yaptırım kararları alınırken NATO, Ukrayna’ya daha fazla silah göndereceğini duyurdu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında Rus askeri birlikleri başkent Kiev’in sokaklarında gece boyunca Ukrayna güçleriyle çatıştı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in gecenin zor geçeceği ve Kiev’in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

İşte Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yeni işgal girişiminin üçüncü günü 26 Şubat’ta dakika dakika tüm gelişmeler…

23:55-Lviv Belediye Başkanı: Molotofları hazırlayın… Ukrayna’nın batı bölgesinde yer alan Lviv şehrinin Belediye Başkanı Andrey Sadoviy, halka seslendi. Başkan Sadoviy açıklamasında, “Savunma ve polis birlikleriyle şehirde devriye gezmeye davet ediyoruz. Kim silah sahibiyse hazır olsun. Sakinliğinizi koruyun ve molotofkokteyllerini hazırlayın” şeklinde konuştu.Öte yandan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Ukrayna’nın Odessa şehrindeki halkın Rus tankları için molotofkokteylleri hazırladığı kaydedildi.

23:30-Fransa, Ukrayna’ya askeri yardımı artırma kararı aldı… Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Fransa’nın Ukrayna’ya daha fazla askeri teçhizat teslim edeceği ve Rusya’ya yönelik yaptırımları artıracağı belirtildi.

23:15-Ukrayna: 3500’den fazla Rus askeri öldürüldü…Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak da 3 bin 500’den fazla Rus askerin öldürüldüğünü bildirdi. Podolyak, “Sabah itibarıyla 3 bin 500’den fazla Rus askeri öldürüldü ve 200’ü esir alındı” ifadesini kullandı. Başkanlıktan yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna ile sınırındaki bölgelere ilave askeri birlikler yerleştirmeye başladığı belirtildi.

23.11-Ukrayna’nın Harkov şehrinde çatışmalar şiddetlendi…. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, “Rusya herhangi bir saldırı ihtimalinde ilk Harkov’a saldıracak” ifadelerini kullanmıştı.

23:10-Litvanya, hava sahasını Rusya’ya kapattı…Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, ülke hava sahasının gece yarısından itibaren Rus uçaklarına kapatılacağını bildirdi. Simonyte, “Saldırganların uçaklarına özgür gökyüzünde uçuş yok” ifadesini kullandı. Gün içinde Romanya’da aynı kararı almıştı.

22:40-Pentagon: Rusya 150 bin asker görevlendirdi… ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna topraklarına düzenlediği harekat için 150 binden fazla asker görevlendirdiği ve bunların yarıdan fazlasının Ukrayna içine giriş yaptığı belirtildi.

21:40-Biden: Yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır… ABD Başkanı Joe Biden, CNBC kanalına verdiği röportajda, “Ukrayna konusunda Rusya’ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır” dedi. Ekonomik, politik ve askeri yaptırımları tercih ettiklerini belirten Biden, Moskova’nın Ukrayna’ya yönelik harekatı için kısa ve uzun vadede ciddi bedeller ödeyeceğini belirtti. Biden, “Putin, NATO’yu bölemedi. İstediğinin tam tersi olmaya başladı” ifadelerini kullandı.

21:15-Çekya’dan silah ve mühimmat yardımı… Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova, ülkesinin Ukrayna’ya silah ve mühimmat yardımı yapacağını açıkladı. Bakan Cernochova, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ülkesinin, Ukrayna’ya makineli tüfek ve keskin nişancı silahlarının yanı sıra mühimmat sağlayacağını belirtti.

20:50-Almanya, Ukrayna’ya tanksavar füzesi gönderecek… Almanya hükümeti, Ukrayna’ya Hollanda üzerinden 1000 adet tanksavar ve 500 Stinger füzesi sevkiyatına izin verdi. Ukrayna’ya gönderilecek füzelerin, ilk olarak Hollanda’ya satılarak, Almanya’nın onayının ardından Ukrayna’ya gideceği öğrenildi.

NATO ortaklarının ve AB üyelerinin, Ukrayna’ya Alman yapımı silah tedarik etmesi yasaklanmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da şimdiye kadar Ukrayna’ya ölümcül silah tedarik etmeyi reddetmişti.

20:15-İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü: Boğazlar Rus gemilerinin geçişine açık…İstanbul Kıyı Emniyet Müdürlüğü, Türkiye’deki boğazların, Rus gemilerinin geçişine açık olduğu bilgisini verildi. Sputnik’e konuşan sözcü, “Boğazlar açık. Bize böyle bir kararın bilgisi gelmedi” dedi.

19:25-Kiev’de sokağa çıkma yasağı pazartesiye kadar uzatıldı…Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı pazartesi gününe kadar uzatıldı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko tarafından yapılan açıklamada, Rus askerlerinin kente girişi ihtimaline karşı sokağa çıkma yasağının pazartesiye kadar uzatıldığı açıklandı. Kiev halkının araç kullanmaları da yasaklanırken, “Sokağa çıkma yasağı sırasında sokakta bulunanlar sabotajcı olarak değerlendirilecektir” denildi. Hava saldırısına ilişkin alarmların çalınması durumunda en yakın sığınaklara geçilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, “Metrolar, sığınak olarak kullanılacak” ifadelerine yer verildi.

19:20-İngiltere ve Hollanda başbakanları, Rusya’nın SWIFT işlemlerinden çıkarılmasını görüştü…İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile telefonla gerçekleştirdikleri görüşmede, Rusya’nın uluslararası para transfer sistemi SWIFT’ten çıkarılması olasılığını ele aldıklarını belirtti.

Johnson, “Bugün, Mark Rutte ile görüştüm, kendisine Ukrayna’ya savunma yardımı tedarikini sağlamadaki önemli desteğinden dolayı teşekkür ettim. Ayrıca, Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasını ilişkin acil eylemlere duyulan ihtiyacı ele aldık” ifadelerini kullandı.

19:10-Pentagon: Rusya’nın sınıra yığdığı askerlerin yarısı şu anda Ukrayna’nın içinde… ABD Savunma Bakanlığından (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’ya çoğu kısa menzilli balistik füze olmak üzere 250 füze fırlattığını ve Ukrayna sınırına yığılan Rus askerlerinin yüzde 50’sinin şu anda ülkede olduğunu belirtti.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey Pentagon yetkilisi, çevrim içi yaptığı toplantıda, gazetecilere Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını yakından takip ettiklerini belirten yetkili, “Bu sabah itibarıyla Ukrayna’ya 250 füze atıldığını ve bunların çoğunun da kısa menzilli balistik füzeler olduğunu gördük.” diye konuştu.

Her iki tarafın da çatışmalarda askerlerini kaybettiğini dile getiren yetkili, Rus hava saldırılarında sivillerin ve sivil yapıların da zarar gördüğünü bildirdi.

18:21-Rusya devlet televizyonları, Avrupa Yayın Birliği’nden çekildi… Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle Eurovision Şarkı Yarışması’na katılmasına yasak getirilmesine tepki olarak Rus devlet televizyon kanalları, Avrupa Yayın Birliği’nden (EBU) çekildiklerini duyurdu.

Perviy, VGTRK televizyon kanalları grubu ve Ostankino Radyo Evi’nden yapılan ortak açıklamada, “Rusya’nın Eurovision Şarkı Yarışması-2022’den çıkarılmasına cevap olarak EBU’dan çekildiğimizi duyuruyoruz” ifadesi kullanıldı.

18:15-Rusya Devlet Başkanlığı sitesine siber saldırı…Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanlığının internet sitesine sürekli siber saldırı yapıldığını bildirdi.

Peskov, devlet başkanlığı sitesine yönelik siber saldırılara ilişkin, “Saldırılar sürekli yapılıyor. Web sayfası sık sık donuyor” ifadesini kullandı.

Bazı Hacker toplulukları, Ukrayna’ya saldırması nedeniyle Rusya’ya karşı siber savaş açmıştı. Sosyal medyadan, dünyadaki bilgisayar korsanlarına Rusya’yı hedef alma çağrısı yapan topluluk, Kremlin’in internet sitesi dahil devlete ait pek çok siteyi erişilmez hale getirdiklerini duyurmuştu.

16:56-Ukrayna’dan Rusya’nın “Kiev müzakereleri reddetti” açıklamasına yanıt…Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kiev’in ateşkesle ilgili müzakereleri reddetmediği, ancak Rusya’nın ültimatomunu kabul etmediği ifade edildi. Cumhurbaşkanlığı danışmanı, Ukrayna’nın müzakere masasına oturmaya hazır olduğunu ama Rusya’nın ilk başta müzakere için sunduğu koşulların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Yetkili, Rus askerlerinin Ukrayna’daki ilerleyişini dün askıya aldığı açıklamasının da doğru olmadığını belirtti.

16:50-Blinken, Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık askeri yardım yetkisi verdi…ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Savunma Bakanlığı’nı Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne 350 milyon dolarlık askeri yardım yapma konusunda yetkilendirdiğini açıkladı.

16:16-Kiev’de sokağa çıkma yasağı uygulanacak… Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitşko, bu akşam yerel saatle 17:00 ile yarın sabah 08:00 arasında Kiev’de sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı.

Önceki sokağa çıkma yasakları 22:00 ile 07:00 arasında uygulanıyordu.

Kararı Twitter’dan duyuran Klitşko, “Sokaktaki her sivil düşmanın sabotaj ve keşif birliklerinin bir parçası olarak görülecektir” dedi.

16.08 – Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’le görüşen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir an önce ateşkes kesilmesi için çaba gösteriyoruz” dedi.

16.05 – Kremlin: Putin Rus ordusuna “dur” emri verdi ancak Ukrayna müzakereyi reddedince emri geri çekti… Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün müzakere beklentisiyle orduya ilerlemeyi durdurma talimatı verdiğini ancak Ukrayna tarafının müzakereyi reddetmesi nedeniyle Rus güçlerinin bugün ilerleyişini sürdürdüğünü belirtti.

Peskov, “Ukrayna yönetimiyle yapılması beklenen müzakereler nedeniyle Rusya Başkomutanı ve Devlet Başkanı, dün ana Rus güçlerinin ilerleyişini durdurması yönünde emir verdi. Fakat Ukrayna tarafının müzakereyi reddetmesi nedeniyle bu sabah ana Rus güçlerinin ilerleyişi harekat planına uygun olarak yeniden başladı” dedi.

Putin’in ‘dur’ emri sonrasında bazı noktalarda askeri faaliyetlerin devam ettiğini, mobil milliyetçi ve Banderacı gruplarla çatışmalar yaşandığını söyleyen Peskov, “Bu gruplar, ‘cihat mobil’ usulüyle saldırı araçları yükledikleri taşıtlar özellikle de kamyonlar kullanıyorlardı. Artık bunlara ‘Bandera mobil’ deniyor” diye konuştu.

14.41 – Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi… Kiev’de bir sokağa çıkma yasağı kararı daha alındı. Yasak bugün saat 17:00’den yarın sabah 08:00’e dek sürecek. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, sokağa çıkma yasağına uymayan sivillerin gözaltına alınacağını açıkladı.

14.00 – Fransa, Manş Denizi’nde Rus gemisine el koydu… Fransa, Manş Denizi’nde Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı bir firmaya ait olduğu şüphesiyle Rus kargo gemisine el koydu. Rusya, el konulan RIA gemisi için Fransa’dan açıklama istedi

13.30 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Barış içinde yaşayabiliriz… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kiev’in çevresindeki önemli noktaların kontrol altında olduğunu söyledi. Zelenski, “Düşman saldırılarına direndik ve başarıyla püskürttük. Çatışmalar devam ediyor. Kiev’in etrafındaki şehirlerimiz ordumuz tarafından kontrol ediliyor. Düşmanın planlarını bozduk” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, “Gelip bize yardım etmek isteyen kim varsa onları silahlandıracağız” açıklamasında bulundu. Zelenskiy ayrıca, Ukrayna yurttaşlarının AB üyelik hakkı kazandığını ve önemli ölçüde destek alacaklarını duyurarak, “Bu savaşı durdurmamız gerekiyor, barış içinde yaşayabiliriz” dedi.

Zelenskiy, “Ölmek ve başkalarını öldürmek için neden Ukrayna’ya gönderildiğini anlayamayan binlerce kurban ve yüzlerce esir var. Hükümetinize savaşın durdurulması gerektiğini ne kadar hızlı söylerseniz, insanlarınız o kadar hayatta kalacaktır” dedi.

Zelenskiy, “Macaristan ve Almanya’nın SWIFT kararını destekleyecek kadar cesur olduğunu umut ediyoruz” diye konuştu.

13.12 – Kremlin: Çin, Rusya’nın eylemlerine saygı duyuyor… Kremlin, Çin’in Rusya’nın eylemlerine “saygı duyduğunu” açıkladı. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Çin Devlet Başkanı Şi Çinping Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le dün yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna’daki devam eden krizle ilgili “Rus hükümetinin eylemlerine saygı duyduğunu” söyledi.

Açıklamada, iki liderin duruma ilişkin değerlendirmelerini uluslararası arenada paylaştığı belirtilerek eylemleri “yakından koordine etmek” ve Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası platformlarda birbirlerini desteklemek konusunda anlaştıkları belirtildi. Ayrıca iki liderin, “Belirli ulusların kendi bencil çıkarları için kullandığı meşru olmayan yaptırımları kabul edilemez olarak nitelendirdiği” ifade edildi.

12.35 – Fransa, Ukrayna’ya askeri teçhizat yollayacak… Fransa, Ukrayna’ya askeri teçhizat gönderme kararı aldı. Reuters haber ajansı, Fransa Genelkurmay Başkanlığı yetkilisinin “Fransa’nın Rusya’nın işgaline karşı ülkeyi desteklemek için Ukrayna’ya savunma askeri teçhizatı göndermeye karar verdiğini ve saldırı silahlarının gönderilmesi konusunun hala görüşüldüğünü” söylediğini aktardı.

12.13 – Ukrayna: Saldırılarda 198 kişi yaşamını yitirdi… Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonları başlatmasından bu yana 198 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaşamını yitirenler arasında kaç sivil olduğu bilgisi paylaşılmadı.

12.05 – Kiev’de sivillerin yaşadığı binaya bomba düştü…Rusya’nın askeri operasyonlarında Ukrayna başkenti Kiev’in Zhuliany bölgesinde apartmanlar vuruldu. Ülkede bomba ve çatışma sesleri duyulurken, Kiev’deki Julyani semtinde bulunan bir site binasına bomba düştü. Dumanların yükseldiği binanın 4-5 katı patlamanın ardından zarar gördü.

Saldırıda ölen ya da yaralanan kişi sayısına yönelik henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

11.00 – Macron’dan açıklama… Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Size bu sabah söyleyebileceğim bir şey varsa, o da bu savaşın devam edeceğidir… Bu kriz sürecek, bu savaş sürecek ve beraberinde gelen tüm krizlerin kalıcı sonuçları olacak” dedi.

10.55 – Ukrayna: Rusya’ya ait 14 uçak, 8 helikopter, 102 tank ve 3 bin 500’den fazla asker vuruldu… Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter, 102 tank ve 536 zırhlı aracın vurulduğunu, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihayil Podolyak da 3 bin 500’den fazla Rus askerin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

09.15 – Zelenskiy’den “ben buradayım” mesajı… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesaplarından paylaştığı bir video ile “Ben buradayım” mesajı verdi. Zelenski, videoda “Herkese günaydın. Sahte haberlere inanmayın. Ben buradayım. Silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimize sahip çıkacağız. Silahlarımız gücümüzdür. Burası bizim toprağımız. Ülkemiz. Bizim çocuklarımız. Bütün bunları koruyacağız” ifadelerini kullandı.

09.00 – Ukrayna: Rusya’ya ait helikopter ile üç uçak vuruldu… Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus güçlerine ait helikopter ve 3 uçağın vurulduğunu bildirdi. Başkanlığın Facebook hesabından yapılan açıklamada, Ukrayna ordusunun Rusya’ya ait bir helikopter, 2 Su-25 savaş uçağı ve İl-76 nakliye uçağını vurduğu belirtildi.

Rus birliklerinin Kiev bölgesinin Vasilkov kentine paraşütlerle inmeye çalıştığı kaydedilen açıklamada, başkent Kiev sokaklarında çatışmaların sürdüğü aktarıldı.

08.25 – Sığınaklara geçin uyarısı… Kiev yetkilileri, bölge sakinlerini Rus güçlerine karşı sokak çatışmalarının sürdüğü konusunda uyarıyor. İnsanları sığınak aramaya çağırıyorlar.

07.50 – Kiev’de çatışma sesleri… Ukrayna’nın başkenti Kiev’de kent merkezi yakınlarında yerel saatle 05.45 sularında çok sayıda silah sesi yankılandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER