A3 Haber

Rusya- Ukrayna krizinde dördüncü gün: Batı ülkeleri Ukrayna’nın beklediği SWIFT kararını aldı

Rusya- Ukrayna krizinde dördüncü gün: Batı ülkeleri Ukrayna’nın beklediği SWIFT kararını aldı

Rusya- Ukrayna krizinde dördüncü gün: Batı ülkeleri Ukrayna’nın beklediği SWIFT kararını aldı
Şubat 27
09:20 2022

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatında 27 Şubat itibariyle dördüncü güne girildi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Kiev’in bombardıman altında olduğunu kaydetti. Çatışmalar sürerken Ukrayna’dan kaynaklar hiçbir şehrin düşmediğini aktardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, hakkındaki “Kiev’i terk etti” iddialarına gün boyunca çektiği videolarla yanıt verdi. Zelenski, “Devletimizi savunacağız” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu, askeri operasyonların derhal durdurulması çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, iki ülke arasında aracılık teklifinde bulundu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’yı müzakereleri reddetmekle suçladı. Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in müzakere beklentisiyle orduya ilerlemeyi durdurma talimatı verdiğini ancak Rus güçlerinin bugün ilerleyişini sürdürdüğünü söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından yoğun göç dalgasının yaşandığı Polonya sınırı, çocuklu aileler haricinde sivillere kapatıldı.

ABD Başkanı Biden, CNBC kanalına yaptığı açıklamada, “Ukrayna konusunda Rusya’ya karşı geniş çaplı yaptırımlar dışındaki alternatif, Üçüncü Dünya Savaşı başlatmaktır” demiş ve yaptırım uygulamaktan yana olduklarını dile getirmişti.

Öte yandan Avrupa ülkeleri de Rusya’ya karşı adımlarını hızlandırmıştı. Almanya hükümeti, Ukrayna’ya Hollanda üzerinden 1000 tanksavar füze ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı almıştı. Fransa da Ukrayna’ya daha fazla askeri teçhizat göndermeye karar vermiş ve Rusya’ya yönelik yaptırımları artıracağını ifade etmişti.

AB, ABD, İngiltere ve Kanada Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması konusunda anlaştı.

İşte Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yeni işgal girişiminin dördüncü günü 27 Şubat’ta dakika dakika yaşananlar…

22.46 – AB, Ukrayna’ya 500 milyon avro değerinde silah yardımı yapacak… AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Ukrayna’ya 500 milyon avro değerinde silah ve teçhizat yardımı yapılması konusunda anlaştığını açıkladı.

Borrell, AB dışişleri bakanlarının Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımlara siyasi destek verdiklerini belirtti. Borrell, AB’nin her 27 üyesinin birden AB hava sahasının Rusya’ya tamamen kapatılması kararını onayladıklarını ekledi.

Borrell ayrıca, Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın RT ve Sputnik’in AB’de yasaklanmasını kabul ettiğini bildirdi.

22.35 – Kiev Belediye Başkanı: Kent kuşatıldı, sivil halkın tahliyesi artık imkansız hale geldi… Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, kentin kuşatıldığını söyleyerek artık kentten sivillerin tahliyesinin imkansız hale geldiğini söyledi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko’dan halkı tedirgin eden açıklama geldi. Başkan Klitschko, şu an kentte hiçbir Rus askerinin bulunmadığını fakat kentin kuşatıldığını söyleyerek, “Kiev kendini savunmaya devam ediyor. Başkentte Rus askeri yok. Ancak ordumuz, kolluk kuvvetlerimiz sabotaj gruplarını tespit etmeye devam ediyor. Geceleri çatışmalar yaşandı. Birkaç büyük sabotaj grubunu yok etti. Sakinlerimizin güvenliği için yarın sabaha kadar sokağa çıkma yasağı uyguladık. Dışarıya çıkmayın” dedi.

Klitschko, “Genel olarak, şehirdeki durum şu anda kontrol altında. Tüm kritik altyapı tesisleri çalışır durumda. Toplu taşıma sistemleri çalışmıyor. Metro istasyonları insanlara sığınak görevi görüyor. Sivil halkın kentten tahliyesi artık imkansız hale geldi” ifadelerini kullandı.

22.00- Rusya lideri Putin, Genelkurmay Başkanı Gerasimov’u görevinden aldı… Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Genelkurmay Başkanı Gerasimov‘u görevden aldığı iddia ediliyor

19.34 – AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatılacak… AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, AB hava sahasını Rus havayolları uçaklarına kapatacaklarını açıkladı. Leyen, Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının AB’de yasaklanacağını ve Belarus’a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını da kaydetti.

Ayrıca von der Leyen, AB’nin tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıkladı.

19.18 – Zelenskiy: Müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya heyeti arasındaki görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Zelenskiy, “Belarus’taki müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum ama denesinler” dedi.

19.05 – NATO’dan Rusya’nın caydırıcı kuvvetler kararına tepki… NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın caydırıcı kuvvetlerini özel savaş durumuna geçirmesi talimatını, “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirdi.

Putin’in kararının ardından ABD basınına konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stontenberg, Putin’in kararını “tehlikeli” ve “sorumsuz” olarak nitelendirerek, Putin’in Ukrayna’ya yönelik saldırgan tavrının devam ettiğini aktardı.

17.45 – Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir… Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Rus ordusu peş peşe mağlubiyet yaşadıktan sonra bize ön şartsız görüşme yapabileceklerini bildirdiler. Bu şimdiden Ukrayna için bir zaferdir” açıklamasını yaptı.

Kubela, “Biz Rusya’nın ne diyeceğini dinlemek için görüşeceğiz. İşgalin sona erdirilerek Rus askerlerinin ülkemizden nasıl çıkarılacağını konuşacağız” ifadelerini kullandı.

17.05 – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü… Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la telefon görüşmesi yaptı. Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, görüşmede Ukrayna konusunda ateşkes sağlanması ve tahliyeler dahil insani durum değerlendirildi.

Çavuşoğlu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Helga Maria Schmid ile de telefonda görüştü.

16.49 – Zelenskiy: Rus heyetiyle Belarus sınırında görüşme yapılacak…Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus heyetiyle Belarus sınırında, ön koşulsuz görüşme yapılacağını bildirdi.

16.15 – Fransa, Rusya’ya hava sahasını kapatıyor… Fransa, bu akşamdan itibaren hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

16.12 – Putin’den Savunma Bakanlığı’na talimat… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanlığı’na Rus caydırıcı güçlerini özel savaş görevi durumuna geçirmesini emretti.

16.09 – Yunanistan, Rusya’ya protesto notası verdi… Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında ölen Yunan kökenliler için bu ülkeye protesto notası verildiğini duyurdu.

Dendias, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Themistoklis Demiris’in, Rusya’nın Atina Büyükelçisi Andrey Maslov’u bakanlığa çağırarak, Sartana ve Bouga köylerine yönelik Rus hava saldırıları nedeniyle protesto notası verildiğini belirtti.

Nikos Dendias, Rusya’ya sivil kayıplara yol açan saldırılarını sonlandırması çağrısı yapıldığını, söz konusu eylemlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunun hatırlatıldığını kaydetti.

Ukrayna’daki Yunan kökenlilerin güvenliğine özel önem verildiğinin altını çizen Dendias, Rusya’ya, bu kişilerin haklarına saygı duyması ve yaşamlarını koruma çağrısını yinelendi.

16.02 – Harkov Valisi: Harkov’un kontrolü tamamen bizde… Ukrayna ordusunun, Rus birliklerinin girdiği ülkenin ikinci büyük kenti Harkov’da yeniden kontrolü sağladığı bildirildi.

Harkov Valisi Oleh Synyehubov, Telegram uygulaması üzerinden yaptığı açıklamada, “Harkov’un kontrolü tamamen bizde. Silahlı kuvvetler, polis ve savunma güçleri çalışıyor ve şehir düşmandan tamamen temizleniyor.” ifadesini kullandı.

15:42 –  “Ukrayna görüşmeyi kabul etti”… Sputnik’in aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinskiy, Ukraynalı yetkililerin Belarus’ta görüşme yapmayı kabul ettiğini bildirdi.

Medinskiy, Rus heyetinin bölgeye gitmekte olduğunu aktardı.

15.07 – İsrail’den Rusya’ya arabuluculuk teklifi… İsrail Başbakanı Naftali Bennet ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir telefon konuşması yaptığı açıklandı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, İsrail’in Ukrayna ile arabuluculuk teklif ettiği belirtildi. Buna göre Putin, Bennet’e, ‘Rusya’nın Belarus’ta görüşmelere hazır olduğunu ama Kiev’in bu fırsatı kullanmadığını’ söyledi.

14.57 – Zelenski, Lukaşenko ile görüştü… Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüştüğünü açıkladı.

Görüşmenin içeriğine dair detaylı bilgi paylaşılmadı.

14.30 – Ukrayna, Rusya’yı Uluslararası Adalet Divanı’na şikâyet etti… Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski, Rusya’yı Uluslararası Adalet Divanı’na şikâyet ettiklerini açıkladı. Zelenski, “Saldırganlığı meşru göstermek için soykırım mefhumunu manipüle etmesinden dolayı Rusya’dan hesap sorulmalı” dedi.

13.54 – Almanya, hava sahasını Rusya’ya kapatıyor…Alman Birinci Televizyon Kanalı ARD, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını duyurdu.

Haberde, Ulaştırma Bakanı Volker Wissing’in ARD’ye ülkesinin Rusya’ya yerel saatle 15.00’ten itibaren hava sahasını kapatacağını doğruladığı belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı’nın Twitter hesabından dün yapılan paylaşımında, “Bakan Volker Wissing Alman hava sahasının Rus uçaklarına kapatılmasını destekliyor ve bunun için hazırlıkların tamamlanmasını istedi” ifadesi kullanılmıştı.

13.42 – Almanya Başbakanı: Putin, bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor … Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savunma harcamaları için 100 milyar avroluk ek bir fon ayıracaklarını açıkladı.

Scholz, “Putin, bir Rus imparatorluğu kurmak istiyor” ifadelerini kullandı.

13.30 – Belçika, hava sahasını Rusya’ya kapattı… Belçika Başbakanı Alexander de Croo, ülke hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

De Croo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Belçika hava sahasının tüm Rus uçaklarına kapatıldığını belirterek “Uçaklar, insanları birbirine bağlayanlara açıklar, vahşice saldırmaya çalışanlara değil” ifadesini kullandı.

12.50 – Danimarka ve İzlanda hava sahasını Rusya’ya kapatıyor

12.40  – Uluslararası Judo Federasyonu, Putin’in onursal başkanlığını askıya aldı… Uluslararası Judo Federasyonu (IJF), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onursal başkanlığının askıya alındığını duyurdu.

Federasyondan yapılan açıklamada, “Ukrayna’da devam eden çatışmalar doğrultusunda, Vladimir Putin’in Uluslararası Judo Federasyonu Onursal Başkanı ve Büyükelçisi statüsü askıya alınmıştır” dendi.

12:15 – “Ukraynalıların kafasına silah dayayıp müzakere edemezler”… İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya ile Ukrayna konusunda müzakerelerin devam edemeyeceğini, Moskova komşusunda asker bulundururken çatışmanın uzayabileceğini söyledi.

Truss, “Ruslar müzakereler konusunda ciddiyse, birliklerini Ukrayna’dan çekmeli. Ukraynalıların kafasına silah dayayıp müzakere edemezler. Açıkçası, ben bu sözde müzakere çabalarına güvenmiyorum” dedi.

“Bu Putin dönemin sonu olabilir” diyen Truss, “Önümüzdeki haftalarda daha çok oligarka yaptırım uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

Truss ayrıca, “Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonu durdurulmazsa NATO ile çatışma çıkabilir” dedi.

12.10 – AB üyeleri, hava yollarını Rusya’ya kapatıyor… AB yetkilisi, üye ülkelerin çoğunun Rus havayollarına sahalarını kapattığını belirterek, “Kısa süre sonra bu konuda resmi bir karar alınabilir” dedi.

12.00 – Ukrayna: Düşman inisiyatif kaybetti… Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı, Rusya ile savaştaki durumun önemli ölçüde değişmediğini söyledi. Kiev’in batısının kontrol altına alındığını söyleyen sözcü, “Ukrayna güçleri Harkov’a giren araçların yarısını imha etti. Düşman insiyatifi kaybetti ve Belarus müzakerelerine giderek bunu doğrulamış oldu” dedi.

11.50 – NATO’da Ukrayna’ya silah yardımı… NATO ülkeleri Ukrayna’ya silah yardımı yapacak. Bu kapsamda Hollanda, Alman yapımı tanksavarları Ukrayna’ya gönderecek.

11.30 – Lukaşenko’dan müzakere açıklaması… Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko, “Ukrayna, devlet statüsünü kaybetmek istemiyorsa masaya oturmalı” diyerek Kiev’e çağrı yaptı. Rusya, müzakere heyetinin Belarus’un Gomel kentinde Ukraynalı mevkidaşlarıyla görüşmeye hazır olduğunu açıkladı, ancak Kiev Belarus’un Rusya saldırısında suç ortağı olduğunu ve tarafsız bir aracı olarak görülemeyeceğini bildirdi.

11.20 – Ukrayna tarafı: “Belarus” seçeneği bir propaganda… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’in bir danışmanı Reuters’e verdiği demeçte, Ukrayna’nın Rusya ile askeri saldırısı konusunda ültimatom olmadan yalnızca “gerçek” müzakereler istediğini söyledi. Moskova’nın müzakereler için Belarus’a bir heyet gönderme kararını “propaganda” olarak nitelendirdi.

11.00 – Kremlin’den yanıt… Kremlin tarafından Zelenskiy’ye verilen yanıtta, “Ukrayna tarafını, askeri operasyonun görüşmeler başlayana dek askıya alınmayacağı konusunda uyarmıştık” denildi.

10.42 – Zelenskiy’den müzakere açıklaması… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, müzakere sürecine ilişkin olarak, “Ukrayna’ya saldırgan tavır içinde olmayan yerlerde müzakereye açığız. Minsk görüşmeleri, Rusya, Belarus topraklarından Ukrayna’ya saldırmazsa mümkün olabilir” dedi.

Zelenski, Rusya’yla olası müzakere için Varşova, İstanbul ve Bakü’ye işaret etti. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rus heyetinin Gomel’e varmış olmasının “anlamsız” olduğunu kaydetti.

10.22 – Türkiye gemilerinde güvenlik seviyesi 3’e yükseltildi.. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, “Karadeniz’deki Ukrayna ve Rus limanlarını ziyaret eden Türk gemilerimizin güvenlik seviyesi en üst düzey olan seviye 3’e yükseltilmiştir” denildi.

 10.15 – Kremlin duyurdu: Rus heyeti müzakereler için Belarus’ta… Kremlin, bir Rus delegasyonunun Ukrayna’yla görüşmeleri başlatmak üzere Belarus’a vardığını açıkladı.

Görüşmelerin Gomel kentinde başlayacağı kaydedildi.

10.10 –  “Ordumuz olmadan Avrupa güvenli bir yer olmayacak”… Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Her geçen saat Avrupa’nın başka bir yerinde böyle ordu olmadığını anlıyorlar. Bizim ordumuz ve halkımız olmadan Avrupa asla güvenli bir yer olmayacak” dedi.

09.56 – Başkent Kiev’de hava saldırı yeniden başladı… Kiev’de uyarılarının yeniden başladığı belirtildi. İnsanlara sığınaklara gitmeleri söylendi.

09.50 – Almanya hava sahasını Rusya’ya kapatmaya hazırlanıyor… Almanya hükümetinin Rusya’ya hava sahasını kapatmaya hazırlandığı bildirildi. Almanya Ulaştırma Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Federal Bakan Volker Wissing Alman hava sahasının Rus uçaklarına kapatılmasını destekliyor ve bunun için her şeyin hazırlanmasını emretti” denildi.

09.39 – Rusya lideri Putin’den, Özel Harekat Kuvvetleri’ne teşekkür… Putin, “Donbas’taki halk cumhuriyetlerine yardım sağlamaya yönelik özel operasyon sırasında, görevlerini kahramanca yerine getirenlere özellikle minnettarım ” dedi.

09.11 – Kiev’de yeniden sirenler çaldı… Kuşatmanın sürdüğü Kiev’de yeniden siren sesleri duyuldu.

08.50 – Rus askerleri Harkov’a girdi… Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı yaptığı açıklamada, “Rus ordusu Harkov’a girdi. Vatandaşlardan sokağa çıkmamalarını, sığınaklarda kalmalarını istiyoruz” dedi.

07. 30 – Google’dan yasak… Yaptırımlarının ardından dev şirketler de Moskova’ya karşı adımlar atıyor. Son olarak Google devlet tarafından finanse edilen Rus medyasının kendi platformu üzerinden para kazanmasını askıya aldı.

8.00 – Boğazları kapatma konusu… Zelenskiy, İngilizce yazdığı Twitter mesajında, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına destekleri için teşekkür ediyorum. Karadeniz’in Rus savaş gemilerine kapatılması ve önemli askeri ve insani destek bugün Ukrayna için çok önemli. Ukrayna halkı bunu unutmayacak” dedi. Zelenskiy’nin bu sözleri hakkında Reuters’a konuşan Türk yetkili, boğazların Rusya savaş gemilerine kapatılmasına yönelik bir karar verilmediğini ve bu konuda değerlendirmenin yapılmaya devam edildiği belirtildi.

07.00 – BM’den sivil kayıp açıklaması… Birleşmiş Milletler’den (BM) ülkedeki sivil bilançosuna ilişkin açıklama geldi. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiği ve 240 sivilin ise yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, “Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz” denilirken; bunun nedeninin ise birçok can kaybı raporunun henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu ifade edildi.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER