Site icon A3 Haber

“Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakatı” muhalefet liderleri tarafından imzalandı

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi temsilcilerinin Meclis’te yaptığı görüşmelerin ardından üzerinde uzlaşılan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni” açıklandı.

Altı muhalefet partisi lideri, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasını kamuoyuna sunmak üzere bir araya geldi.

CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları Bilkent Otel’de buluştu. Liderler, 24 sayfalık Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem metnine imza attı.

Salona birlikte giren altı muhalefet partisi liderleri, alfabetik sıraya göre protokole oturdu.

“Şeffaf ve hesap verebilir bir sistem”

Törende ilk sözü alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Bu sistemde anayasadaki tarafsızlık yeminine rağmen parti genel başkanlığı ile devlet ve hükümet başkanlığı tek kişinin şahsında birleşmiş, partili cumhurbaşkanı ülkenin sorunlarını daha da derinleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

Muharrem Erkek, şunları söyledi:

Deva Partili Yeneroğlu: Seçim Barajını yüzde 3’e düşüreceğiz

CHP’li Erkek’in ardından kürsüye çıkan DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, seçim barajını yüzde 3’e düşüreceklerini söyledi. Yeneroğlu, “Temsil gücünü arttırmak, temsilde adaleti ve çoğulcu demokrasiyi sağlamak amacıyla seçim barajını yüzde 3’e düşüreceğiz. Adil rekabet koşullarının sağlanması ve demokratik siyasi hayatın güçlendirilmesi amacıyla en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde en az yüzde 1 oy alan siyasi partiler Hazine yardımından faydalanmaya hak kazanacaktır” diye konuştu.

“Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıl olacak”

Yeneroğlu’nun ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp, “Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl olacak, yalnızca bir dönem için seçilebilecek. Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilecek, görev süresi bitince aktif siyasete dönemeyecek” dedi.

Şahinalp şöyle devam etti:

“HSK kaldırılacak”

Ardından konuşan Gelecek Partili Ayhan Sefer Üstün ise “Hakimlere coğrafi teminat güvencesi sağlanacak. HSK kaldırılacak, Hakimler Kurulu ve Savcılar Kurulu olarak iki ayrı yapı oluşturulacak” açıklamasında bulundu.

Üstün devamında şunları ifade etti:

İYİ Partili Erdem: Özgür ve Demokratik bir Türkiye’yi inşa etmeye kararlıyız

Üstün’ün ardından konuşmasına başlayan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, “Özgür ve demokratik bir Türkiye’yi inşa etmeye kararlıyız” dedi.

Üstün’ün ardından konuşmasına başlayan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, “Özgür ve demokratik bir Türkiye’yi inşa etmeye kararlıyız. Başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere tüm özgürlüklerin güvence alındığı, kadın-erkek eşitliğinin tesis edildiği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmeye kararlıyız. TRT ve Anadolu Ajansı, bağımsızlık ve tarafsızlık esaslarına göre yeniden yapılandırılacak. Keyfi akreditasyon kararlarına son verilecek” dedi.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kaya: Kayyum uygulamalarına son vereceğiz

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya, “Seçimle gelenin seçimle gitmesini güvence altına alacağız. Yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz” dedi.

Muhalefet Liderleri mutabakat metnine imza attı

Metni altı partiden altı genel başkan yardımcısı okumasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan kürsüye çıkarak okunan mutabakat metnine imza attı.

İlgili haberler:

Exit mobile version