A3 Haber

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler başladı

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler başladı

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler başladı
Şubat 28
13:30 2022

Rus askerlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’e ilerleyişi sürerken, Belarus bugün iki ülke arasındaki ateşkes görüşmelerine ev sahipliği yapıyor. Ukrayna lideri Zelenskiy, dün “Belarus’taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli” demişti.

Rusya’nın Ukrayna işgalinde beşinci güne girilirken, iki ülkeden heyetlerin katıldığı müzakere görüşmeleri Belarus’ta başladı.

Belarus Dışişleri Bakanlığı, görüşme öncesinde ülkenin Ukrayna sınırında düzenlenecek görüşme için hazırlanan masanın fotoğrafını paylaştı.

Görüşmeden saatler önce Belarus haber ajansı, müzakere masasının fotoğrafını paylaştı.

Rus müzakereci Vladimir Medinsky, Ukrayna’daki tüm tarafların çıkarına olacak bir anlaşmaya varmaya istekli olduğunu açıkladı.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamadaysa, görüşmenin temel hedefinin hemen ateşkes ve Rus birliklerin geri çekilmesi olduğu ifade edildi.

Gomel’de gerçekleşen görüşme öncesinde Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei bir konuşma yaptı.

Görüşme öncesinde Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makei bir konuşma yaptı. Makei konuşmasında her iki heyetin de Belarus’ta kendilerini güvende hissedebileceğini söyledi. Makei, tarafların güvenlikle ilgili tüm isteklerinin yerine getirileceğini söyledi.

Öte yandan Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun sözcüsü Natalya Eysmont da bir açıklama yaptı. Eysmont, gerekmesi durumunda Belarus’un da görüşmelere katılmaya hazır olduğu belirtildi.

Belarus devlet ajansı Belta, iki ülke arasındaki görüşmelerin sınırda gizli bir lokasyonda gerçekleştiğini yazdı. Pripyat Nehri kıyısında yer alan “Domik Rıbaka” kod adlı bir tesiste görüşmenin gerçekleşeceği kayıtlara geçti.

Ukrayna heyetinde savunma bakanı da var

Ukrayna heyetinde Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, Ukrayna’nın Üçlü Temas Grubu heyeti Başkanı birinci yardımcısı Andrii Kostin, Ukrayna milletvekili Rustem Umerov, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Mykola Tochytskyi yer alıyor.

Görüşmeden önce Ukrayna heyetinin Belarus sınırındaki noktaya helikopterle ulaştığı görüntülendi.

Ukrayna heyetinde üst düzey isimler yer alıyor.

Belarus haber ajansı Belta’nın yayınladığı fotoğraflarda heyet toplantı alanına ilerlerken görülüyor.

Kremlin: Müzakereler sessiz ilerleyecek

Öte yandan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus’taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.

Müzakerelerin dün başlamamasından dolayı üzüntü duyduklarını söyleyen Peskov, “Biliyorsunuz ki heyetimiz orada uzun süredir bekliyor. Müzakereler, Belarus’ta gece de başlayabilirdi. Ancak Ukrayna müzakere masasına şimdi geldi” dedi.

Almanya: Zorlu geçecek

Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan da konuyla ilgili bir açıklama geldi… Açıklamada, iki ülke arasındaki görüşmeden duyulan memnuniyet belirtildi. Bakanlık sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada, “Bu görüşmeler çok zorlu geçecek” denildi.

“Rus patron Abramoviç, Rusya-Ukrayna müzakerelerine katkı sunmak için Belarus’ta”

İsrail’de yayınlanan Jerusalem Post gazetesi, Rus iş insanı Roman Abramoviç’in Rusya-Ukrayna müzakerelerine katkı sunmak için Belarus’ta bulunduğunu yazdı. Gazete, “Rus-İsrailli milyarder Roman Abramoviç, Ukrayna tarafının talebi üzerine Belarus’ta bulunuyor ve savaşa son verme çabasıyla yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerine yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy “Sonuç vereceğine inanmıyorum” demişti

Belarus’un Rusya’nın işgaline verdiği desteğe rağmen Ukrayna, Belarus’ta Rusya’yla masaya oturmayı kabul etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, müzakereler için “Belarus’taki görüşmenin sonuç vereceğine inanmıyorum ama şans verilmeli” demişti.

Zelenskiy daha önce de görüşmelerin Belarus’ta yapılmasına itiraz ederek “Eğer bölgenizden saldırgan bir eylem olmasaydı, Minsk’te konuşabilirdik… görüşmeler için diğer şehirler mekan olarak kullanılabilir. Elbette barış istiyoruz, görüşmek istiyoruz, savaşın bitmesini istiyoruz. Varşova, Bratislava, Budapeşte, İstanbul, Bakü. Ruslara buraları teklif ettik” diye konuşmuştu.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER