A3 Haber

Rusya-Ukrayna çatışmasında beşinci gün: Dakika dakika gelişmeler canlı blogta…

Rusya-Ukrayna çatışmasında beşinci gün: Dakika dakika gelişmeler canlı blogta…

Rusya-Ukrayna çatışmasında beşinci gün: Dakika dakika gelişmeler canlı blogta…
Şubat 28
08:20 2022

Rusya’nın 24 Şubat’ta üç cepheden başlattığı Ukrayna’ya yönelik askeri harekatta beşinci güne girildi. A3 Haber gelişmeleri canlı blogtan dakika dakika aktarmaya devam ediyor…

Rusya ile Ukrayna’nın gerçekleştirmesi beklenen müzakerelerin bu sabah Belarus’un Gomel bölgesinde gerçekleşirileceği bildirildi. Ukrayna heyetinin, Polonya üzerinden Belarus’a gideceği açıklandı. İşte dakika gelişmeler…

19.30 – Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusunu imzaladı… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne (AB) katılımı için yapılacak resmi başvuruyu imzaladı.

19.15 – Ateşkesle ilgili Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus sınırındaki görüşmesi sona erdi… Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı’nın danışmanı Podolyak, Rusya-Ukrayna heyetlerinin görüşmelerinin sona erdiğini, istişareler için başkentlerine geri döneceklerini açıkladı. Heyetler, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerde toplanmak için anlaştı.

18.20 – İngiltere’den Ukrayna’ya daha fazla askeri destek sözü… İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, ülkesinin ilerleyen saatler ve günlerde Ukrayna’ya “daha fazla askeri destek” vereceğini bildirdi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan yazılı açıklamada, “Başbakan Johnson, Zelenskiy’yi, İngiltere’nin Ukrayna’ya gönderdiği askeri destek konusunda bilgilendirdi ve önümüzdeki saatlerde ve günlerde daha fazla askeri harcama yapmayı taahhüt etti” ifadesi kullanıldı.

17.45 – Macron’dan Putin’e acil ateşkes çağrısı… Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir görüşme yaptığı açıklandı. Macron, telefonda görüştüğü Putin’e acil ateşkes uygulanması gerektiğini söyledi. Putin’in bu çağrıya karşılık Macron’a “Ukrayna’da çözüm, tarafsızlık statüsü ve Kırım’ın tanınması ile mümkün” dediği belirtildi.

17.30 – AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: Rusya’ya daha fazlasını yapmayı düşünüyoruz… Borrell düzenlediği basın toplantısında, “Rusya ekonomisine zarar vermek için neler yapabileceğimize bakacağız. Daha fazlasını yapmamız gerekirdi diye düşünmeye başladık. Rusya Merkez Bankası’nın kaynaklarının yarısını yok etmek zarar verici olacak. Rus oligarklar artık İsviçre’ye para transfer edemeyecek. Bu, gerçekten güzel haber. Bir taraftan Ukrayna’nın taleplerini değerlendiriyoruz. Amacımız maksimum verimlilik ve eşgüdüm sağlamak” dedi. “AB, Rus petrolü ve gazına ihtiyacını mümkün olduğu kadar çabuk azaltmalı” diyen Borrell, “Rusya’ya yönelik yaptırımlar geri dönüp bizi de vuracak, ama bunun bedelini ödemeye hazır olmalıyız” ifadelerini kullandı.

17.00 – İsviçre Federal Hükümeti, Rusya’ya karşı Avrupa Birliği ile aynı yaptırımları uygulama kararı aldı… Bu kapsamda Avrupa ülkelerinin Rusya’ya hava sahası kapatmalarına paralel olarak, İsviçre de kendi hava sahasını Rusya’ya bugünden itibaren kapattı. İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, “Federal Konsey, Başkan Vladimir Putin ve birkaç bakanının mal varlıklarını dondurmaya karar verdi” dedi.

16.20 – Putin, Batı için “Yalanlar İmparatorluğu” dedi… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını ele almak için devletin üst düzey yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, Batı’yı ‘Yalanlar İmparatorluğu’ olarak tanımladı.

16.15 – Rusya Savunma Bakanı: Putin’in emriyle özel savaş durumu alındı… Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, ülkenin stratejik füze birliklerinin, kuzey ile pasifik filolarının ve uzun menzilli hava güçlerinin genişletilmiş personel ile ‘muharebe görevi’ moduna geçirildiğine dair rapor verdi. Rusya ordusunun caydırıcı güçlerinin alarma geçirilmesi emrini, Putin vermişti. Bu güçler, ülkenin nükleer kuvvetlerini de içeriyor.

16.10 –  Rusya’dan 36 ülkeye uçuş yasağı… Rusya’nın devlet havacılık kurumu Rosaviatsiya, 36 ülkeye uçuş gerçekleştirmesini yasakladı. 36 ülke içinde Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Fransa dahil Avrupa ülkeleri ve Kanada’nın da yer aldığı belirtildi.

15.42 – ABD Hazine Bakanlığı’ndan Rusya Merkez Bankası’na ambargo… ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası’na karşı yeni bir yaptırımı devreye aldı. Bakanlık, Rusya Merkez Bankası ve Rusya Varlık Fonu’nun dolar rezervlerine erişimini kesti.

14.30 – Harkov’daki Türkleri tahliye etmek için tren kalkacak… Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği, bugün saat 20.00’de Ukrayna’nın Harkov (Harkiv) şehrinden vatandaşları tahliye etmek içi bir tren hareket edeceğini duyurdu.

14:20 – Yunanistan Rus yatırımcılara oturum izni vermeyecek… Yunanistan, Ruslara, ülke yatırım yapsalar da yeni oturum izni vermeyeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, süresi dolan oturum izinlerinin yenilenmeyeceği belirtildi ve alınan kararın, inceleme sürecinde olan başvuruları da etkileyeceği kaydedildi.

13.56 – Ukrayna, Zaporizhzhia’nın ele geçirildiğini yalanladı… Ukrayna, Rus güçlerin Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia santralini ele geçirdiği iddialarını yalanladı. Devletin nükleer şirketi Energoatom, Interfax haber ajansına Moskova’nın iddialarının doğru olmadığını savundu.

13.40 – BM: Ukrayna’dan komşu ülkelere gidenlerin sayısı 422 bine ulaştı... Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) Laura Padoan, Rusya’nın harekâtı nedeniyle Ukrayna’dan komşu ülkelere gidenlerin sayısının 422 bine ulaştığını duyurdu. Padoan, Twitter’dan yaptığı açıklamada, şu anda Ukrayna içinde 100 binden fazla insanın yerinden edilmiş durumda olduğunu söyledi.

13.20 – Müzakereler başladı… Rus heyetiyle Ukrayna heyeti arasındaki müzakereler, Belarus’ta başladı.

13.15 – Kremlin: Putin’in yurt dışında mal varlığı yok, yaptırımlara aldırış etmiyor.. Rusya’nın Batı’nın yaptırımlarına karşı yanıtlar vereceğini belirten Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bugün kurmaylarıyla ‘değişen gerçeklikler ışığında’ ekonomik meseleleri konuşmak için bir toplantı yapacağını açıkladı. Putin’in, kendisine yönelik kişisel yaptırımlara aldırış etmediğini kaydeden Peskov, Rus liderin yurtdışında varlığının bulunmadığını dile getirdi. Peskov, bu yaptırımları ‘absürt’ olarak nitelendirdi.

13.05 – NATO: Ukrayna’ya hava savunma füzeleri gönderiyoruz… NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO ülkelerinin Ukrayna’ya askeri desteğini artırdığını açıkladı. Twitter üzerinden açıklama yapan Stoltenberg, “Az önce Başkan Zelenski ile konuştum ve onu Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretinden dolayı övdüm. NATO müttefikleri hava savunma füzeleri, tanksavar silahları ve insani ve mali yardımlarla desteği artırıyor” dedi.

12.15 – Zelenskiy: Rusya ile savaşmak isteyen mahkûmları serbest bırakacağız… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Moskova’yla görüşmelerin başlamasının hemen öncesinde Rus askerlerine seslenerek, “Hayatınızı kurtarın ve Ukrayna’yı terk edin” dedi. Zelenski, Rusya’yla savaşmaya istekli olmaları halinde askeri deneyimi olan mahkûmları serbest bırakacaklarını söyledi. Rusya’nın operasyonunun başlamasından bu yana ülkede 16 çocuğun öldüğünü, 45 çocuğun yaralandığını ifade eden Zelenski, çatışmalarda şu ana dek 4 bin 500 Rus askerinin öldüğünü de iddia etti. Zelenski, Rusya’ya karşı Avrupa Birliği’nde de derhal üye olmak istediklerini söyledi.

12.00 – Ukrayna heyetindeki isimler belli oldu… Ukrayna heyetindeki isimler açıklandı: Heyette iktidardaki Halkın Hizmetkarı grubunun Başkanı David Arakhamia, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Danışmanı Podolyak, Ukrayna Delegasyonu Üçlü Temas Grubu Birinci Başkan Yardımcısı Andriy Kostin, Milletvekili Rüstem Ömerov ve Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Toçitskiy bulunuyor.

10.30 – Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna’nın güneydoğusunda iki kenti ele geçirdik… Interfax’ın haberine göre Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna’nın güney doğusunda bulunan Berdyansk ve Enerhodar kentlerini ele geçirdiğini açıkladı. Haberde birliklerin Zaporizhzhya nükleer santralinin etrafındaki bölgenin kontrolünü de ele geçirdiği ve santralin normal çalışmaya devam ettiği bildirildi.

10.00 -Avustralya, Putin ve Rusya Güvenlik Konseyi üyelerine ülkeye giriş yasağı getirdi… Ukrayna’ya yönelik harekat sonrası Moskova’ya yönelik yaptırımları sıkılaştıracağını duyuran Avustralya hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Güvenlik Konseyi üyelerine ülkeye giriş yasağı getirdi.

09.51 – Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı sona erdi, Kiev sakinleri, sığınaklarından çıkmaya başladı… Sokağa çıkma yasağının bitmesiyle marketlerin açılacağı, toplu taşımanın işlemeye devam edeceği belirtildi. Kiev’de hafta sonu boyunca çeşitli patlama sesleri duyulurken, başkent Ukrayna hükümetinin kontrolünde kalmaya devam etti. Kiev şehir yönetimi, hafta sonu boyunca süren sokak çatışmaları sebebiyle şehir sakinlerinin sokağa çıktıktan sonra başka bir şehirle karşılaşabileceklerini söyledi.

09.30 – Ukrayna heyeti müzakere için Belarus’ta… Ukrayna heyeti, Rusya ile görüşme yapmak için Polonya üzerinden Belarus’a ulaştı. Temasların birkaç saat içinde başlaması beklenirken, Belarus Dışişleri Bakanlığı görüşmenin yapılacağı salonun fotoğrafını paylaştı. Salonda Rusya, Ukrayna ve Belarus’un bayrakları ile uzun bir masa ve çok sayıda sandalyenin yer aldığı görüldü. Rus heyeti, görüşmeler için dün Belarus’a ulaşmıştı.

Belarus Dışişleri Bakanlığı görüşmenin yapılacağı salonun fotoğrafını paylaştı

08.15 – Brezilya: Tarafsız kalacağız, yaptırımlara karşıyız… Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, dün Rusya lideri Vladimir Putin’le telefonda 2 saat konuştuğunu, Rusya ve Ukrayna’nın aslında kardeş milletler olduğunu belirtip “Taraf tutmayacağız, tarafsız kalacağız ve elimizden gelen yardımı yapacağız. Ukrayna nüfusunun büyük kısmı Rusça konuşuyor” dedi. Durum daha da netleşene kadar Putin’i kınama konusunda bekleyeceğinin altını çizen Bolsonaro, yaptırımlara da karşı olduğunu söyledi.

07.45 – Güney Kore’den SWIFT kararı… ABD ve AB’nin bazı Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarmasının ardından Güney Kore’den de aynı adım geldi. Güney Kore ayrıca, Rusya’ya stratejik ürünlerin ihracatını yasakladığını duyurdu.

07.20 – Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun başkent Kiev’e 25 kilometre mesafedeki İrpin şehrini alma girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı… Açıklamada, Rus birliklerinin askeri ve sivil havaalanlarına, komuta merkezlerine, hava savunma sistemi tesislerine, önemli kritik altyapı tesislerine, yerleşim yerlerine hasar vermeye devam ettiği kaydedildi. Genelkurmay şu bilgiyi verdi: “Ukrayna savunma kuvvetleri düşmanın yeni teçhizatlarını imha etti. Bütün yönlerde, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin tank ve mekanize birimleri, topçu desteğiyle belirli hatların savunmasını elinde tutuyor. Ukrayna Hava Kuvvetleri düşman hava saldırılarını püskürtüyor. Savunma birlikleri grupları Kiev’de sıkı ve çok katmanlı savunma sistemi konuşlandırdı.”

06.30 – Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası rezervlerinin ve varlıklarının yönetimi ile ilgili operasyonları yasakladı.

06.00 – Güney Kıbrıs, hava sahasını Rus uçaklarına kapattı… Güney Kıbrıs Sivil Havacılık Dairesi hava sahasını charter uçuşları da dahil olmak üzere Rus uçaklarına kapattığını açıkladı. Acil inişler, insani uçuşlar ve arama kurtarma operasyonları için istisnalar yapılacağı belirtildi.

05.30 – Zelenskiy ile Johnson telefonda görüştü… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’la yaptığı telefon görüşmesinde, önlerindeki 24 saatin Ukrayna için çok önemli bir süre olduğuna inandığını söyledi. Başbakanlık Ofisi 10 Numara’dan yapılan açıklamada, Johnson’ın, Ukrayna’ya savunma yardımı akışının sağlanması için elinden gelen ‘her şeyi yapmaya’ söz verdiği belirtildi.

05.00 – Rusya’nın BM Elçisi: Ukrayna’da kriz, bizim operasyonumuzla değil, Batı’nın neo-Nazilerin varlığını gözardı ettiği dönemde başladı… Rusya’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukrayna’da krizin Rusya’nın düzenlemekte olduğu operasyonla değil, Batı’nın bu ülkedeki neo-Nazilerin suçlarını gözardı ettiği dönemde başladığını belirtti. Nebenzya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Şimdi, yaşadığımız krize yol açan durumu düzeltmeye odaklanmamız gerekiyor. Bu kriz, Rusya’nın Ukrayna’da özel askeri operasyon başlatmasıyla değil, çok daha önce, sizler Donbass’ta Ukraynalı milliyetçilerin suçlarının farkında değilmişsiniz gibi davrandığınız dönemde, sekiz yıl önce başladı. Oysa ki Batı medyasının, Ukrayna’da gerçekleştirdiğimiz operasyonun sonucuymuş gibi servis ettiği yıkım görüntüleri, Ukrayna ordusu ve milliyetçi grupların Donbass’ta tahrip ettiği evlere aitler. Rusya ordusunun sivil tesisleri tahrip ettiğine dair kanıt olmadığından, Ukrayna’nın saldırıları ya da hatalı vuruşları, hatta Ukraynalı milliyetçilerin Donbass’ta gerçekleştirdikleri saldırılar Rusya’nın saldırılarının sonucuymuş gibi lanse ediliyor. Radikaller ve hükümet tarafından, hapishanelerden salınan suçlular dahil, isteyen herkese kontrolsüz bir biçimde silah dağıtılması Ukrayna sakinleri için tehdit oluşturuyor. Bu kişiler şimdiden ellerinde silahlarla yağmacılık yapıyor. Ukrayna sakinleri için tehdit oluşturan, onları canlı kalkan olarak kullanarak aralarına saklanan ve Ukrayna halkını fiilen esir almış olan Ukraynalı milliyetçilerdir.”

03.30 – G7 ülkeleri: Rusya, Ukrayna’ya verdiği zarardan sorumlu tutulacak… Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan ülkelerin Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi’nin video konferans yoluyla düzenlediği toplantının ardından basın açıklaması yapıldı. Toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın da katıldığı bilgisi paylaşılan açıklamada, bakanların Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonunu kınadığı belirtildi. G7 ülkeleri, Ukrayna’ya ve halkına verdiği her türlü zarardan Rusya’nın sorumlu tutulacağını duyurdu.

03.00 – Rus havayolu şirketi Aeroflot, tüm Avrupa uçuşlarını askıya alıyor… Rus havayolu şirketi Aeroflot, Avrupa’ya tüm uçuşlarını durdurma kararı aldı. Aeroflot’un internet sitesinden yapılan açıklamada, “Aeroflot, Avrupa güzergahındaki uçuşlarını 28 Şubat 2020 itibarıyla askıya almaktadır” denildi. Söz konusu kararın, yeni bir bildirim yapılana dek geçerli olacağı kaydedildi. Rus havayolu şirketinin söz konusu açıklaması, AB’nin hava sahasını Rus uçaklarına tamamen kapatma kararı almasının ardından geldi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER