A3 Haber

İbrahim Kalın: Rusya-Ukrayna müzakerelerine yarın devam edilemeyebilir, ertelenebilir

İbrahim Kalın: Rusya-Ukrayna müzakerelerine yarın devam edilemeyebilir, ertelenebilir

İbrahim Kalın: Rusya-Ukrayna müzakerelerine yarın devam edilemeyebilir, ertelenebilir
Mart 01
22:36 2022

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Rusya’nın gerçekçi olmayan talepleri nedeniyle Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelere yarın devam edilemeyebileceğini” söyledi.

CNNTürk televizyonunda Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İbrahim Kalın, Ukrayna ve Rusya’yı işaret ederek “Yarın büyük ihtimalle toplanamayacaklar. Teknik şeyler var. Aralarında görüştükleri. Büyük ihtimalle bir iki gün ertelenebilir. Müzakere heyetleriyle temas halindeyiz” dedi.

Müzakerelerin kolay geçmediğini belirten Kalın, “Rusya’nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım’ın tanınması gibi, Ukrayna’nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması” şeklinde konuştu.

İbrahim Kalın şunları söyledi:

  • Putin’in asıl amacı Ukrayna değil. Batı’yla daha büyük bir pazarlık yapmak istiyor. Ukrayna üzerinden elini yükseltmeye çalışıyor. Bir ülkenin işgal edilmesi haklı ve meşru değil. Biz burada Rusya ile köprüleri atmadan, Ukrayna’ya da destek olarak ve Batı’yla iletişim sürdürerek devam ediyoruz. Önümüzdeki on yıllarda bu konular bizi meşgul etmeye devam edecek. Bunun temelinde de Rusya ile Batı arasında kurulması gereken kazan-kazan ilişkisi.
  • Biz Rusya ile bu ilişkiyi geliştirdik. NATO üyesiysek Rusya ile bu ilişkiye girmeyelim demedik. Bizim de Rusya ile itilaf ettiğimiz konular var. Suriye’de Libya’da anlaşamıyoruz. Kırım’ın ilhakını tanımıyoruz. Ama bu bizi soğuk savaşa götürmedi. Bu sorunların diplomasiyle çözüleceğini gösterdik.
  • Cumhurbaşkanımız önemli bir başlık açtı. Batı açısında Türkiye hemen döndüğü, yardım için destek için yöneldiği önemli bir müttefik. Batılı muhataplarımız bize diyor ki Rusya ile köprüleri atmayın. Biz de onlara böyle bir niyetimizin olmadığını söylüyoruz. NATO bağlamında olsun AB bağlamında olsun normal zamanlarda Türkiye’nin güvenlik kaygılarını giderecek adımlar neden atmıyorsunuz? İlla böyle bir felaketin mi yaşanması gerekiyor Türkiye’nin önemini yeniden kavramak için. Doğru bir stratejiyle konuya yaklaşırlarsa Türkiye’nin temel ihtiyaçlarını karşılanması açıdan hızlı adımlar atmaları gerekir. Bu Türkiye’nin de menfaatine, onların da menfaatine.
  • Savaşı devam ettirirlerse bu Rusya için de büyük felaket olur. Rus ekonomisi aylar içerisinde felç olacak. Bu sonuçları dikkate almak zorundalar.
  • Karadeniz’deki barış ve istikrarın sürdürülmesinde Montrö Sözleşmesi çok kritik bir role sahip oldu. Montrö’nün 19, 20, 21’inci maddeleri çok açık. Savaşan taraflar Boğazlar’dan geçemez. Tek istisna bağlama limanlarına dönen gemiler. Bu gemilerin geri dönüş hakkı vardır. Böyle bir başvuru olduğunda, çıkış limanı, bağlama limanı neresi? Buraya odaklanıp bir değerlendirme yapacağız.
  • Montrö’nün kurallarını gerilimi tırmandırmayacak şekilde yorumluyoruz. Taraflara da bu yönde telkinlerde bulunuyoruz. Herkese ilettik bunu. Şu anda böyle bir talep yok. Olması gereken de böyle bir talebin olmaması. Montrö kuralları gereği de böyle bir riski ortadan kaldırıyoruz. Bugüne kadarki uygulamamız bundan sonra da devam edecek.
  • Ülkemizin önceliklerini dikkate alarak hareket etmek zorundayız. Rusya ile konuşabilecek bir aktörün olması gerekiyor. Herkes köprüleri attığında Rusya ile kim konuşacak. Biz bu kanalı açık tutmak adına yaptırım paketi planlamıyoruz.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “askeri operasyonu” sona erdirmek için “halk cumhuriyetleri” olarak adlandırdığı Luhansk ve Donetsk ile Kırım’ın Rus toprağı olduğunu Kiev hükümetinin tanımasını şart koşuyor. Putin ayrıca, Ukrayna’nın silahsızlandırılmasını ve “tarafsız” bir statüye sahip olmasını istiyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER