A3 Haber

Rusya-Ukrayna çatışmasında altıncı gün: Dakika dakika gelişmeler canlı blogta…

Rusya-Ukrayna çatışmasında altıncı gün: Dakika dakika gelişmeler canlı blogta…

Rusya-Ukrayna çatışmasında altıncı gün: Dakika dakika gelişmeler canlı blogta…
Mart 01
08:24 2022

Rusya ile Ukrayna heyetlerinin dün Belarus sınırında gerçekleştirdiği müzakerelerden somut bir sonuç çıkmadı ancak heyetlerin yakın gelecekte bir kez daha bir araya gelecekleri belli oldu. Diğer yandan Batı’dan ekonomik ve Rus medyasına yönelik yeni yaptırımlar gelmeye devam ediyor. Rusya-Ukrayna sıcak çatışmasının altıncı gününde neler oluyor?

Belarus’ta Ukrayna sınırına yakın bir bölgede yapılan Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ardından Rusya’yı temsil eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy “Ukrayna’yla müzakereleri sürdürme konusunda mutabakat sağladık. İkinci görüşme, birkaç gün içinde Polonya-Belarus sınırında yapılacak” dedi.

Ardından ABD, 12 Rus diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etti. Rus medyasına yönelik kısıtlamalar da peş peşe gelmeye devam etti. Batı’daki özel şirketler de, bazı Rus şirketlerindeki faaliyetlerini askıya aldı. Son olarak Ukrayna operatörleri, Rusya numaralarına sahip telefonlar için iletişimi devre dışı bıraktı, RT ve Sputnik’in TikTok hesapları, AB genelinde erişime engellendi, Walt Disney yapım şirketi, filmlerinin Rusya’daki sinemalara dağıtımını askıya aldığını duyurdu ve American Airlines, Rus havayolu şirketleri Aeroflot ve S7 ile anlaşmalarını askıya aldı.

İşte sıcak bölgeden dakika dakika gelişmeler:

23.20 – AB liderleri, Ukrayna’nın üyelik ihtimalini görüşecek… Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri, 10-11 Mart’taki Paris Zirvesi’nde, Ukrayna’nın birliğe alınma ihtimalini değerlendireceği belirtildi. Bloomberg, kaynaklara dayandırdığı haberinde, “Avrupa Birliği elçileri, Salı günkü görüşmede, 27 ülkeden oluşan bloğa Ukrayna’nın katılma şansının ön değerlendirmesinin yapılması çağrısında bulunma kararını aldı” ifadesini kullandı. Daimi temsilcilerin, “AB Komisyonu’ndan, bu ihtimali değerlendirmeyi talep edeceği” belirtildi. Haberde, “AB liderlerinin 10-11 Mart’taki Paris Zirvesi’nde, Ukrayna’nın beklentilerini ele almaları bekleniyor” dendi.

22.40 – BBC, Rus müşterilerine yönelik tüm içerik ile ilgili lisans verme işlemlerini durdurdu… İngiliz yayın kuruluşu BBC, Rus müşterilerine yönelik tüm içeriğinin lisanslarının iptal edildiğini duyurdu.

22.30 – Putin, Rusya’nın finansal istikrarını sağlamaya yönelik ek geçici ekonomik önlemlere ilişkin kararnameyi imzaladı… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın finansal istikrarını sağlamaya yönelik ek geçici ekonomik önlemlere ilişkin kararnameyi imzaladı. Putin söz konusu kararname ile 2 Mart’tan itibaren Rusya’dan değeri 10 bin doların üzerinde olan dövizin çıkarılmasını yasakladı.

20.45 – Donetsk: Bir günde Ukrayna ordusunun ateşiyle dört kişi hayatını kaybetti, birii çocuk 23 kişi yaralandı…

20.30 – Biden ile Zelenskiy görüştü… ABD Başkanı Joe Biden ile bir görüşme yaptığını açıklayan Zelenskiy, Rusya’ya yönelik yaptırımları ve savunma alanında Ukrayna’ya desteği konuştuklarını söyledi.

20.20 – Kremlin: Putin-Zelenskiy görüşmesinden bahsetmek için erken… Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun, Belarus’taki görüşmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy’in bir araya gelebileceği yönündeki sözlerle ilgili şunu söyledi: “Henüz bu tür açıklamalar yapmak için erken.”

18.30 – Taraflar yarın yenşden masaya oturuyor… Rusya-Ukrayna çatışmasında iki tarafın yarın yeniden masyaa oturarak müzakerelerde bulunacakları duyuruldu. Ukrayna basını, ikinci barış görüşmesinin yarın olacağını duyurdu. Tass haber ajansının Ukrayna basınına dayandırdığı haberinde, Rusya’yla Ukrayna’nın ikinci barış görüşmesinin 2 Mart’ta (yarın) yapılacağı belirtildi.

18.00- Rusya Savunma Bakanlığı, Rus özel harekat timlerinin Ukrayna’daki eylemlerinin videosunu yayınladı… Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı özel harekat timlerinin Ukrayna’daki eylemlerinin görüntülerini paylaştı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı görüntüler, özel harekat timi askerlerini taşıyan helikopterin yerleşim noktaları ve engebeli arazi üzerindeki uçuşunu ve askerlerin inişini gösteriyor.

16.10 – Rusya: Ukrayna Güvenlik Servisi’ni vuracağız… Rusya Savunma Bakanlığı’ndan “Ukrayna Güvenlik Servisi’nin Kiev’deki binasını vuracağız” açıklaması yapıldı. Açıklamada, saldırı amacının “Rusya’ya karşı enformasyon saldırılarını engellemek” olduğu belirtildi.

15.30 – Rusya: Ukrayna’nın Azak Denizi’ne kıyısı kalmadı… Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın doğusundaki Azak Denizi’ne artık kıyısının olmadığını açıkladı. Buna göre, ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti güçleri Donetsk bölgesinin sınırlarına ulaşarak Rus güçleriyle birleşti.

15.00 – Zelenskiy: Ukrayna, AB’nin bir parçası olmak istiyor… Avrupa Parlementosu’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’nin bir parçası olmak istediğini ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Parlamentosu’nda konuşuyor:

  • Ben bu konuşmayı bir kağıttan okumuyorum. Benim ülkemde bu devir bitti. Ben şuna inanıyorum ki bugün bu hayatlar önemli değerler uğruna kaybediliyor, özgürlük uğruna kaybediliyor. Ancak Ukrayna halkı mükemmel bir halk. Biz hep kazanacağız diyoruz, herkesi yeneceğiz diyoruz. Sizler de bunu görebildiğiniz için çok mutluyuz. Avrupa Ukrayna’yı tercih etti. Biz de bu amaç doğrultusunda hareket ediyoruz. Ben de sizden bugün bunu duymak istiyorum. Ukrayna AB’yi tercih ediyor, AB’nin bir parçası olmak istiyor. Bu arada yayın arada kesilebilir füzeler düştüğü için.

14.45 – “Harkov’da 10 kişi öldü”… Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Harkov’daki roket saldırısında en 10 kişinin öldüğünü, 35 kişinin yaralandığını açıkladı.

14.40 – İngiltere Başbakanı Johnson: Uçuşa yasak bölge ilan edersek Rusya ile çatışmaya gireriz… İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bugün Ukrayna yakınlarına gelerek Estonya ve Polonya’ya ziyaretlerde bulundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’da “barbarca taktikler” kullandığını söyleyen Johnson, Kievli bir gazetecinin “Ukrayna halkı umutsuzca Batı’nın gökyüzünü korumasını istiyor” sözleri üzerine “Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edemeyiz. Bunu, Rusya ile direkt çatışmaya girmemize sebep olur” dedi.

Bu arada İngiltere hükümeti, Rusya ile herhangi bir bağlantısı olan tüm gemilerin limanlarına girmesini yasaklayacak bir yasa çıkarıldığını açıkladı.

14.32 – BM: 660 bin kişi komşu ülkelere gitti… Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında en az 660 bin mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiğini, Ukrayna’da çoğu mahsur 470 binden fazla diğer ülke vatandaşlarının bulunduğunu bildirdi.

13.40 – Kremlin: Yasaklı silahlar kullanmıyoruz… Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna’yla dün yaptıkları görüşmelerin sonuçlarına dair yorum yapmak için erken olduğunu söyledi. Peskov, Putin’in şu an için Zelenskiy ile görüşme planının olmadığını belirtti. Başka ülkelerin olası arabuluculuğu konusunda ise “Ukrayna ve Rusya heyetleri doğrudan konuşuyor” dedi.

Peskov, yaptırımların pozisyonlarını değiştirmeyeceğini belirtirken, “Zelenskiy silah bırakma emri verebilir ve o zaman can kaybı yaşanmaz” çıkışı yaptı.

Peskov, Zelenskiy’i ‘Ukrayna’nın meşru devlet başkanı olarak tanıdıklarını’ söylerken, Kiev’in ‘Nazilerin kontrolünde olduğuna inanıp inanmadıklarına’ dair soruyu Rus ordusuna yönlendirdi.

Peskov, Rusya’nın yasaklı silahları kullandığı suçlamalarını reddederek, “Rusya’nın misket veya vakum bombaları kullandığı iddiası yalan” dedi. Kremlin Sözcüsü, “Savaş suçu ithamlarını kategorik olarak reddediyoruz” ifadelerini kullandı. Peskov, Rusya’nın Ukrayna’daki kayıpları hakkında Putin’e brifing verildiğini ekledi. Kremlin sözcüsü, sivil yerleşimlerin vurulduğu suçlamalarını da reddetti.

Peskov, kendisine yönelik yaptırımların herhangi bir etkisi olmadığını da söyledi.

13.30 – Stoltenberg: NATO ilk kez mukavemet gücünü devreye sokuyor… Ukrayna hava sahasının Rusya’ya kapatılması çağrısında bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’e NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’den cevap geldi. Stoltenberg, Ukrayna’da çatışmanın tarafı olmayacaklarını, asker göndermeyeceklerini ve Ukrayna hava sahasında uçaklarını uçurmayacaklarını söyledi.

Ukrayna’da çatışmanın tarafı olmayacaklarını, asker göndermeyeceklerini ve Ukrayna hava sahasında uçaklarını uçurmayacaklarını belirten Stoltenberg, şunları söyledi:

  • ‘Bugün, tarihimizde ilk kez NATO Mukabele Kuvveti’ni aktif hale getiriyoruz. NATO savunma örgütüdür. Rusya ile çatışmaya girme niyetinde değiliz. Rusya birliklerini Ukrayna’dan çekmelidir. Rusya’nın Ukrayna saldırısı tamamen kabul edilemez. NATO’nun topraklarının her bir karışını koruyacağız. Rusya’yı derhal savaşı durdurmaya çağırıyoruz. Bütün güçlerini Ukrayna’dan çekmeye davet ediyoruz. Dünya Ukrayna’nın yanındadır ve barışı istemektedir.’

12.57 – Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD ile çalışmaya hazırız… Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı dünyasının eski Sovyet ülkelerinde askeri tesisler inşa etmemesi gerektiğini söyledi. “Rusya ABD ile stratejik istikrar konusunda ortak çalışmaya hazır” mesajı veren Lavrov, ABD’ye Avrupa’daki nükleer silahları çekmesi çağrısı yaptı. Lavrov, “ABD’nin Avrupa’daki nükleer silahlarının varlığı, Moskova için kesinlikle kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

12.00 – Donetsk Halk Cumhuriyeti: Bugün Mariupol tamamen kuşatılacak… Ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin, bugün Mariupol’ü kuşatacaklarını söyledi. Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri Sözcüsü Eduard Basurin de Rossiya 24 televizyonuna verdiği demeçte, “Bugün Mariupol kuşatması tamamlanacak. Kent tamamıyla kuşatılacak” dedi. Basurin ayrıca kentteki siviller için iki insani koridor açıldığını, sivillerin yarına kadar kentten ayrılabileceğini, hem Zaporojye bölgesine hem de Rusya topraklarına doğru hareket güvenliğini garanti ettiklerini ifade etti.

11.50 – Çin: Rusya ile ticari işbirliğini sürdüreceğiz… Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Çin ile Rusya’nın karşılıklı saygı, yarar ve eşitlik kuralı temelinde ticari işbirliği yapmaya devam edeceğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından dün düzenlenen basın toplantısında sözcü Wang, Batılı ülkelerin Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarma kararını Çin’in nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, uluslararası hukuka dayalı olmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıktıklarını kaydetti. Sözcü, yaptırımın sadece sorunu yaşayan iki tarafa değil ilgili bütün taraflara ekonomik zarar vermekle kalmayıp aynı zamanda siyasi çözüm sürecinde de olumuz etki edeceğini dile getirdi.

11.35 – YouTube, Avrupa’da Rus medyasını engelledi… ABD’li Alphabet şirketinin sahibi olduğu Google bünyesindeki video içerik sitesi YouTube, Avrupa’da Rus yayın organları RT ve Sputnik ile bağlantılı tüm kanalları engelleme kararı aldı.

Sputnik Fransa tarafından yapılan açıklamada, kurumun YouTube kanallarının Fransa’da askıya alındığı, Telegram kanalı hala kullanımda olduğu belirtildi.

11.20 – Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: Son beş günde 5 bin 710 Rus askeri yaşamını yitirdi… Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, son beş günde Rus güçlerinin 5 bin 710 asker kaybettiğini açıkladı. 200 asker in esir alındığının belirtildiği açıklamada, Ukrayna ordusunun, Rusya’ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 198 tank, 846 zırhlı araç, 77 top ve 2 gemiyi ‘imha ettiği’; Rus güçlerin ayrıca 24 roketatar sistemi, 305 araç, 60 yakıt aracı, 7 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği belirtildi.

10.00 – “Harkov’da yönetim binasına füze atıldı”… Ukrayna’nın kuzeydoğusunda yer alan ve ülkenin ikinci büyük kenti olan Harkov’daki bölge yönetim binasının füzelerle hedef alındığı belirtiliyor. Harkov bölgesinin yöneticisi Oleg Synegubov, Rusya’nın idari binayı füzelerle hedef aldığını duyurdu. Synegubov, Rusya’nın Harkov’a GRAD ve cruise füzeleri attığını belirtti.

09.20 – “Pazar günü Ohtırka’da 70 Ukrayna askeri öldü”…Ukrayna’nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, pazar günü Ohtırka kentine düzenlenen bombardıman sonucu 70 civarında Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Zhivitski, enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi ve ekledi: “Fakat düşman da hak ettiğini buluyor. Çok sayıda Rus cesedi Kızıl Haç yetkililerine teslim edildi.” Zhivitski’nin paylaştığı bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulatılamadı.

09.12 – Uydu görüntüleri yayımlandı: 64 Kilometrelik Rus askeri konvoyu Kiev’e ilerliyor… Son olarak, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e doğru ilerlediği belirtilen 67 kilometrelik bir Rus konvoyunun görüntüleri yayımlandı. Görüntüleri yayımlayan Maxar Technologies, görüntülerin Kiev’in hemen kuzeyinde bulunan Ivankiv kasabasından çekildiğini açıklandı.

07.45 – Suriye’den Ukrayna açıklaması… Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Beşar Caferi, RIA Novosti’ye yaptığı açıklamada, Batı’nın Rusya’ya zarar vermek için Nazileri bile silahlandırmaya hazır olduğunu söyledi. Caferi, Zelenskiy’nin bir politikacı olmadığını, Batı’nın kendi siyasi figürünü yarattığını ve onu stratejik çıkarları için bir piyon olarak kullandığını savundu.

07.30 – Warner Bros da gösterimi iptal etti… ABD’li film yapım ve televizyon yayın şirketi Warner Bros, prömiyerden bir gün önce, Robert Pattinson’ın başrolde oynadığı “Batman”ın Rusya’daki gösterimini iptal etti

07.00 – Sony Pictures, Rusya’da film gösterimini duraklattı… Film ve televizyon programlarının yapımcılığını ve dağıtıcılığını yapan ABD’li şirket Sony Pictures Entertainment, Marvel çizgi romanları uyarlanması olan Morbius da dahil olmak üzere Rusya’daki film gösterimlerini duraklattığını açıkladı.

06.45 – Mastercard ve Visa’dan bazı Rus ödeme ağlarına engel… Kredi kartı ödeme sistemleri sağlayıcısı Mastercard, ‘Batı’nın Rusya karşıtı yaptırımlarının bir parçası olarak birden fazla finans kuruluşunu ödeme ağından engellediğini’ açıkladı. Visa da benzer uygulamaya gideceğini belirtti.

04. 00 – Ukrayna gönüllü savaşçılara ülkeye vizesiz giriş hakkı verdi… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yabancı gönüllü savaşçıların ülkeye vizesiz girişini sağlayacak kararı imzaladı. Kararda, “1 Mart’tan itibaren, sıkıyönetim dönemi için geçici olmak üzere, ‘Ukrayna Uluslararası Lejyon Birliği’ne katılmak isteyen yabancılar için ülkeye vizesiz giriş rejimi getirilmiştir” ifadesi yer aldı. Kararın, Rusya vatandaşları için geçerli olmadığı bildirildi.

03.15 – Zelenskiy: Yerleşim alanları bombalanıyor, bu suç nedeniyle uluslararası mahkeme kurulacak… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında Rus güçlerinin Harkiv şehrini roketlerle yoğun bir şekilde bombaladığını belirtti: “Bu, açıkça savaş suçudur. Barışçıl bir şehir, barışçıl yerleşim alanları, tek bir askeri tesis yok. Düzinelerce görgü tanığı kaydı bunun hatalı yaylım ateşi değil, kasıtlı bir yıkım olduğunu kanıtlıyor.” Rusların nereye ateş ettiğini bildiğini dile getiren Zelenskiy, “Bu, tüm uluslararası konvansiyonların ihlalidir. Bu suç için kesinlikle bir uluslararası mahkeme kurulacak” dedi.

03.00 – Kanada, Rusya’dan petrol ithalini yasakladı… Ülkedeki tüm banka ve finans kuuruluşlarının Rusya Merkez Bankası ile işlem yapmalarını yasaklayan, Ukrayna’ya tanksavar ve cephane sağlayacağını duyuran Kanada, bu defa da Rusya’dan petrol ithalatını yasakladı. Petrol rezervleri konusunda dünyanın en büyük dördüncü ülkesi olan Kanada, petrolde dış ticaret fazlasına rağmen ABD, Suudi Arabistan ve Rusya’dan da petrol alıyordu. Kanada Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Chrystia Freeland, Rus egemen servet fonlarının varlıklarının dondurulduğunu ve işlem yasağı getirildiğini de açıklamıştı.

02.30 – NATO üyesi 30 ülkenin genelkurmay başkanları Rusya’yı kınadı… NATO ülkelerinin genelkurmay başkanları, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası gelişmeleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle bir araya geldi. NATO’dan yapılan açıklamada, üye 30 ülkenin genelkurmay başkanlarının “sivillerin de dahil olduğu çok sayıda can kaybına neden olan Rusya’nın saldırısını kınadığı” belirtildi. Genelkurmay başkanlarının NATO’nun caydırıcılık ve savunma durumu ile tüm bölgelerdeki teyakkuz faaliyetlerini değerlendirdiği kaydedildi. Toplantıya Türkiye adına Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler katıldı.

02.00 – Zelenskiy: Müzakerelerden istediğimiz sonuç çıkmadı… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya ile yapılan müzakerelerden henüz Ukrayna’nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

01.45 – Biden’dan nükleer savaş açıklaması… ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in verdiği nükleer silah ve hipersonik füzeleri de kapsayan “caydırıcı güçlerini” özel savaş görevi durumuna geçirme emrinin ardından ABD’lilerin nükleer savaş endişesi taşımaması gerektiğini kaydetti. Biden bir gazetecinin “Amerikalılar, Rusya’nın Ukrayna işgalinin daha büyük bir nükleer çatışmayı doğuracağından endişe etmeli mi?” sorusuna “Hayır” yanıtını verdi.

01.15 – Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile görüştü… Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus’taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, bu savaşın durdurulması ve barışın tesis edilmesi için çaba göstermeye devam edeceklerini ifade etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER