A3 Haber

Rusya’ya karşı hangi yaptırım kararları alındı?

Rusya’ya karşı hangi yaptırım kararları alındı?

Rusya’ya karşı hangi yaptırım kararları alındı?
Mart 01
09:43 2022

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı altıncı güne girerken, batılı ülkelerin Rusya’yı hedef alan yaptırım kararlarının ardı arkası kesilmiyor. Batı ülkeleri, Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya ağır ekonomik bedel ödetmek için özellikle finans, enerji ve ulaşımla birlikte ticaret ile bireysel kısıtlamaları da içeren çok sayıda yaptırımı yürürlüğe koydu. İşte şimdiye kadar uygulanması kararlaştırılan yaptırımlar hangileri?

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’ya yönelik askeri harekâtı Batı ülkelerinde büyük bir tepkiyle karşılandı. Siyasetten kültüre ve spora dek Rusya’yı hedef alan çok sayıda yaptırım kararı alındı. Özellikle ekonomik yaptırımların Moskova’ya pahalıya patlayacağı tahmin ediliyor. İşte Rusya’ya karşı alınan yaptırım kararlarında öne çıkanlar:

Finans piyasası

Batılı ülkelerin aldığı ekonomik yaptırım kararları arasında en serti, Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi Swift’ten çıkarılması oldu. Bu yaptırım, bir yandan Rus bankalarının dünya genelinde işlem yapmasını engellerken diğer yandan Rus ihracat ve ithalatını felç etmeyi amaçlıyor. Rusya Merkez Bankası’nın Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Kanada’daki varlıkları da donduruldu. Söz konusu adımla Rusya Merkez Bankası’nın kendi bankaları ve şirketlerini desteklemek için yurt dışına varlık satması ve karşılığında Ruble almasının engellenmesi hedefleniyor. Avrupa Birliği (AB) kaynaklarına göre Rus Merkez Bankası’nın rezervlerinin yarısından fazlası bloke edilmiş durumda. Ayrıca bazı ticari bankaların varlıkları da dondurularak işlem yapmaları yasaklandı. Rus devlet tahvillerinin alım satımına karşı da adımlar atılması planlanıyor.

Enerji

AB, Rusya’ya ham petrolün işlenmesi için gerekli olan mal ve teknoloji satışını, transferini, ayrıca ihracatını yasakladı. Bu alandaki hizmetler büyük ölçüde kısıtlanmış oldu. Bu yaptırımın hedefi, Rusya’nın petrol rafinerilerini modernize etmesini engellemek.

Ulaşım

Batı ülkelerinden Rusya’ya artık havacılık ve uzay sanayisiyle ilgili mal, teknoloji ve hizmet satışı yapılmayacak. Bu karar çerçevesinde Rus havayollarına uçak, yedek parça ve ekipman verilmeyecek. Rus ekonomisinin kilit sektörlerinden birini hedef alan bu yaptırımdan Rus havacılığının büyük ölçüde etkileneceği tahmin ediliyor. Zira mevcut Rus uçak filosunun dörtte üçü AB, ABD ve Kanada’da imal edilmişti.

AB ülkeleri ayrıca tüm Rus uçaklarına hava sahasını kapattı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Rusya’ya ait ya da Rusya kontrolündeki uçaklar için AB hava sahasını kapatıyoruz. AB topraklarına inemeyecek, bu topraklardan havalanamayacak veya bu topraklar üzerinde uçamayacaklar. Oligarkların özel jetleri dahil” açıklamasını yaptı. Ayrıca Rus gemilerinin AB limanlarına girişinin yasaklanması da gündemde.

Teknoloji

Dw Türkçe’nin haberine göre, Bazı teknolojik ürün ve teknolojiler de AB ve diğer Batılı ülkelerden artık Rusya’ya kolayca getirilemeyecek. Bunlar arasında mikroçip üretimi için gerekli olan mikroişlemciler ve ekipmanları da bulunuyor. ABD, yüksek teknolojili ürünlerin Rusya’ya ihracatını da yasakladı.

Spor

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) de Rusya’ya karşı yaptırım kararı aldı. FIFA’nın aldığı karara göre Rusya artık uluslararası maçlara ev sahipliği yapamayacak. Rusya’nın ev sahibi olması gereken maçlar tarafsız bir yerde ve seyircisiz olarak oynanacak. Ayrıca Rus milli takımınn katıldığı maçlarda Rusya bayrağı açılmayacak ve Rus milli marşı okunmayacak. Bunlara ek olarak mili takım, maçlarını Rusya adı altında değil, Rusya Futbol Birliği adı altında oynayacak. FIFA, krizin uzaması durumunda, Rusya’nın Katar’da yapılacak Dünya Futbol Şampiyonası’ndan men edilmesi gibi ek yaptırım kararları da alabileceğini açıkladı. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) de Rusya’ya karşı yaptırım uygulanması konusunda görüşmeler yürüttüğü bildirildi.

İlgili haberler:

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER