A3 Haber

Buğday fiyatları 14 yılın zirvesinde: 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

Buğday fiyatları 14 yılın zirvesinde: 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

Buğday fiyatları 14 yılın zirvesinde: 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı
Mart 03
13:22 2022

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte buğday fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Dünyada sevkiyatlar durma noktasına gelirken, buğday fiyatları bushel başına 11 doları aşarak 14 yılın zirvesine çıktı. Buğday fiyatları Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Reuters’ın aktardığına göre buğday vadeli kontratları, Karadeniz’den sevkiyatlarda aksama görülebileceği kaygısıyla bu hafta yüzde 25 arttı. Yine aynı endişelerle mısır fiyatları yüzde 1,8, soya fasulyesi de yüzde 0,8 yükseldi.

Rusya ve Ukrayna küresel hububat arzındaki payı yüzde 29’u buluyor. Mısırın da yüzde 19’u iki ülke kaynaklı.

Bölgedeki savaş, ABD ve Avrupa’nın Rusya’ya yönelik yaptırımları Karadeniz bölgesinde arzda sıkıntılara yol açıyor. Rusya ve Ukrayna küresel buğday ihracatının yüzde 25’ten fazlasını gerçekleştiriyor. İki ülke arasındaki savaş ve bazı limanların kapatılması gibi etkenler ulaşım ve lojistiği durma noktasına getirdi.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın aktardığına göre Türkiye’de 2016 yılında 22.6 milyon ton kaydedilen buğday üretimi, geçen yıl 19 milyon tona kadar geriledi. Aynı dönemde buğday ithalatı 4.1 milyon tondan 10.8 milyon tona çıktı. Türkiye şu an buğday ihtiyacının yaklaşık yarısını ithalat ediyor. Ancak Türkiye aldığı buğdayın bir kısmıyla un, makarna ve bisküvi ihracatı da yapıyor ve bu alanda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER