A3 Haber

Gürcistan ve Moldova Avrupa Birliği’ne üyelik için başvurdu

Gürcistan ve Moldova Avrupa Birliği’ne üyelik için başvurdu

Gürcistan ve Moldova Avrupa Birliği’ne üyelik için başvurdu
Mart 03
22:01 2022

Gürcistan ve Moldova Avrupa Birliği’ne üyelik başvurusu yaptı. Ukrayna’nın ardından Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ardından AB’ye üyelik başvurusu yapan ülke sayısı 3 oldu.

Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili ve Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik başvurusunu imzaladı. Resmi belge kısa sürede ilgili AB makamlarına teslim edilecek.

Moldova’nın Transdinyester adlı bölgesi de Rusya’nın etkisiyle Moldova’dan ayrılmıştı. Rusya’nın etkisiyle Gürcistan’dan ayrılan Güney Osetya ve Abhazya haricinde hiçbir devletin tanımadığı Transdinyester’de halk pasaport istediği zaman ülkedeki Rusya makamlarına başvuruyor.

Gürcistan da başvurdu

Rusya’nın işgaline karşı mücadele eden Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılım için resmi başvuru yapmasının ardından Gürcistan’dan da benzer bir adım gelmişti.

Canlı yayında halka hitap eden Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, ülkesi için bugünü tarihi bir gün olarak nitelendirdi. “Bu başvuru dilekçemiz Gürcistan’ın Avrupa entegrasyonuna yönelik bir sonraki önemli adımdır” diyen Garibaşvili şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Gürcistan için tarihi bir gün. Gürcistan adına AB üyeliği başvurusu belgesini imzalıyorum. AB üyeliğine başvurmak, Gürcistan’ın Avrupa entegrasyonu yolunda atılan bir diğer önemli adımdır. AB üyeliğine başvurmak, Gürcistan’ın Avrupa entegrasyonu yolunda bir diğer önemli adımdır.

Tarihimizde yeni bir sayfa açan ve atalarımızın tek bir Avrupa ailesinde birleşmeyi amaçlayan çabalarını sürdüren bir aşamadır. Gürcistan bir Avrupa devletidir. Ülkemiz, uzun tarihi boyunca her zaman Avrupa kültür ve medeniyet alanına ait olmuştur ve bugün bile bunun korunmasına ve gelişmesine değerli katkılarda bulunmaktayız.”

Moldova ve Gürcistan ile Rusya’nın işgal girişiminin ardından AB’ye üyelik başvurusu yapan ülke sayısı 3 oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER