A3 Haber

Rusya-Ukrayna savaşında bir hafta geride kaldı: Sekizinci günde dakika dakika gelişmeler canlı blogta…

Rusya-Ukrayna savaşında bir hafta geride kaldı: Sekizinci günde dakika dakika gelişmeler canlı blogta…

Rusya-Ukrayna savaşında bir hafta geride kaldı: Sekizinci günde dakika dakika gelişmeler canlı blogta…
Mart 03
08:20 2022

Rusya-Ukrayna savaşında sekizinci güne girilirken, gözler tarafların bugün gerçekleştireceği ikinci tur müzakerelerde… Kremlin, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart sabahı Belarus sınırındaki Brest’te gerçekleştirileceğini bildirmişti.

Sıcak bölgeden dakika dakika gelişmeler şöyle:

23.40 – Çavuşoğlu: Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 9 bin 653… Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’dan Türkiye’ye getirilen vatandaşlarla ilgili olarak, “Bugün Ukrayna’dan 406 kardeşimiz daha yola çıktı. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 9653 oldu” ifadelerini kullandı

22.05 – Beyaz Saray: Uçuşa yasak bölge adımını atmayacağız… Beyaz Saray, (Zelenskiy’nin çağrısına karşılık) Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

Beyaz Saray, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ile bazı Rus oligarkları yaptırım listesine aldıklarını ve bu kişilere vize yasağı getirdiklerini duyurdu.

21.24 – Ukrayna: Rus güçleri nükleer tesise girdi… Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Vadym Denysenko, Rus Ordusu’nun Zaporijya Nükleer Tesisi etrafında ateş açtığını ve santrale girdiğini açıkladı.

20.42 – Rusya-Ukrayna arasındaki ikinci tur görüşmeleri sona erdi… Rusya ile Ukrayna arasında Belarus sınırında yapılan ikinci tur müzakereler son buldu. Taraflar üçüncü defa bir araya gelmek konusunda anlaşırken, Ukrayna tarafı sivillerin tahliye edilmesi için insani koridorlar oluşturulması konusunda mutabakata varıldığı duyurdu.

20.00 – Putin: Rusya ve Ukrayna tek halktır… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna kriziyle ilgili yaptığı açıklamada, “Operasyonlarımız devam ediyor. Rusya ve Ukrayna tek halktır” dedi.

Zelenskiy’nin ardından konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rus ve Ukraynalıların tek halk olduğu kararımdan vazgeçmeyeceğim” dedi.

Putin, Ukrayna’da hayatını kaybeden askerlerin ailelerine 5 milyon ruble tazminat alacaklarını açıkladı.

Putin, “Biz şu an Neonaziler ile savaşıyoruz. Sivilleri insan kalkanı olarak kullanıyorlar. Her türlü zırhlı aracı yerleşim yerlerinde kullanıyorlar. Rusya ve Ukrayna tek halktır. Harkiv’de binlerce öğrenci var hepsini tren istasyonunda tutuyorlar. Neonaziler Çinli öğrencileri de esir alıyor. 2 tanesi yaralandı. Kendi sivillerini canlı kalkan olarak kullanıyorlar. Elimizde ses kayıtları var. Ordumuz halkımız için, Rusya için savaşıyor. Yakınlarını kaybedenlere sesleniyorum. Hayatını kaybeden aileleririne hepsine tazminat ödenecek” dedi.

Putin şöyle devam etti:

  • 300’den fazla etnik grup var Rusya’da. Bu son derece büyük. Çeşitli etnik kökenden gelen insanları barındırmaktan gurur duyuyorum. Ancak biz tek bir halkız.
  • Yerleşim bölgelerinde ağır mühimmat tuttuklarını biliyoruz. Bu şekilde haydutların davranışını görüyoruz. Bu silahları yerleşim bölgelerinden, ortadan kaldırma noktasındaki taahhütlerine uymadılar. Daha fazla bomba koyuyorlar, yüzlerce insanı esir alıyorlar. Ukrayna’daki, üniversitedeki öğrenciler dahil.
  • Harkov’da 3 binden fazla Hindistan’dan gelen öğrenci mahsur kaldı. Bu naziler Çinli öğrencilere karşı ateş açtılar. Bunlar tahliye olmak üzere harekete geçmiş öğrencilerdi. Yüzlerce kişi esir alınmış durumda. Polonya’ya gitmeleri isteniyor. Bu noktada ülkenin öteki tarafında olduğu için hayatlarını riske atacaklar. Transfer ediyorlar. Siviller ve yabancı yurttaşlar daha güvenli bölgelere gitsin istiyoruz. Ancak buradaki Naziler bunlara izin vermiyorlar.
  • Buradaki yetkililer Ukrayna Dışişleri Bakanına baskı kurmalı. Neonaziler kendi halklarına bunları yapıyorlar. İnsan kalkanı olarak onları kullanıyorlar. Donesk’te, Luhansk’ta diğer şehirlerde bunları görüyoruz. Makineli tüfekleri, tankları yerleştiriyorlar. Sadece faşistler bu tür askeri taktikleri uygular. Sovyet Birlikleri de bu noktada zaten benzer davranışlarda bulunmuşlardı. Bizim görevimiz burada ölen insanların ailelerine yardımcı olmak. Rus halkının güvenliği için savaşanların ailelerine yardımcı olma görevimiz var. Özel harekatta hayatlarını kaybeden insanların aileleri 7 milyondan fazla ruble tazminat alacak. Ekstra ödeme yapmamız gerektiğini düşünüyorum hayatını kaybedenlerin ailelerine.
  • Savunma Bakanlığımız 5 milyon ruble tazminat ödeyecek. Sigorta da alacaklar bu özel harekata katılanlar ve yaralananlar, zarar görenler de aynı şekilde. 2 milyon 960 bin ruble alacaklar ve eğer engelli durumuna düşerlerse aynı şekilde tazminat alacaklar. Aynı zamanda Savunma Bakanlığını da korumak üzere diğer emniyet kuvvetlerinden katılan memurlarımıza destek olacağız.
  • Ukrayna’da askerlerimiz Rusya için savaşıyorlar. Ukrayna’nın silahını bırakması için bunu yapıyorlar. Bizim sınırlarımızda, komşularımızda bir tehdit olmasın Rusya’ya diye savaşıyorlar. Biz her zaman hayatını kaybeden askerlerimizi hatırlıyor olacağız. Onların ailelerini, çocuklarını, yakınlarını, sevdiklerini korumak adına elimizden geleni yapacağız. Şunu ifade etmem lazım, özel harekat devam ediyor programa göre. Bütün tespit ettiğimiz hedeflere ulaşıldı. Savunma Bakanlığımız daha haberler verecektir.

18. 50 – Zelenski’den “kremasyon odası” iddiası: 2022’de bu tür eylemlere tanıklık ediyoruz... Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Ukrayna’nın güvenlik garantilerine ihtiyacı olduğunu söyledi. “Biz her şeye hazırız. Bizim başka topraklarda gözümüz yok. Ben kendi topraklarımı savunuyorum,” diyen Zelenskiy, “Bu gerçekten bir kabus. Orada ölen çocukların benim çocuklarım olabileceğini hayal edemiyorum. Burada çok fazla çocuk öldü. Tanrı birdir. Buraya seni öldürmek için gönderemezler. Anneler lütfen gelip çocuklarınızı alın. Ölen çocukları saymak istemiyorum. Bu benim işim vatamını savunmalıyım. Rus ordusu bizden güçlü. Buraya bizi öldürmeye geldiler. Biz bugün topraklarımızı, NATO ise kendi birliklerini savunuyor” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarına karşı Ukrayna üzerinde uçuşu yasak bölge çağrısını yineledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın durdurulmaması halinde Berlin’e kadar ilerleyebileceğini ifade etti.

Zelenskiy şunları söyledi:

  • Rus ordusu çok daha büyük. İki ya da üç kat değil beş kat daha fazla güçleri. Ruslar hayatlarını kaybediyor. Kendileri naaşları yakmak için özel araçlar getirdiler biliyor musunuz? Aileler çocuklarının naaşlarını alamayacaklar. Onlar bizi öldürmeye geliyorlar. Biz onları öldürmek istemiyoruz. Dün doktorlarımız onların yaralılarını da tedavi ediyor. İntikamla hareket etmez doktorlar. Yanlarında ceset yakmak araçları getirenlerle aramızdaki fark bu. Bu korkunç bir şey. Bir insan bunu nasıl planlar? Ben çok utanıyorum. 21. yüzyıldayız.
  • İnsanlara kıyameti unutun diyorlar, asıl dünyanın sonu bu diyorlar. Mesele şu biz şu anda sınırdayız. Onlar ve medeniyet arasındaki sınır biziz. Sıradan Ruslara bir şey demiyorum ama sokağa çıkmaya korkuyorlar. Beni beğenmeyenler geliyorlar buraya ve taleplerini iletiyorlar. Bana diyorlar ki sen bir zorba değilsin. Sen yöneticisin idareten oradasın ve elinden geleni yapmak zorundasın diyor. Biz şu anda kendi halkımızı koruyoruz. Başkan olmasaydım sivil savunma birliklerine katılırdım. Ben anayasanın değil halkımın da koruyucusuyum. Ne yapmam gerekiyorsa onu yapardım. Biri bana ültimatom verse silahları bırak dese bırakmazdım. Biz burada kendi toprağımızı savunuyoruz. Kimsenin elinden bir şey almıyoruz. Rus annelerine sesleniyorum; 18-19 yaşındaki çocukları gönderiyorlar. Benim kızım onların yaşında. Bu insanlar benim çocuklarım olsa diyordum, anlayamıyorum.

Zelenski, “Putin’in şahsen sizi hedef aldığına dair bir iddia var korkuyor musunuz? Avrupa ne yapacak?” sorusuna yanıt vererek devam etti:

  • Ben de insanım tıpkı her insan gibi yaşamak istiyoruz. Bence ölmekten korkmayan biri yoktur, öyle biri varsa bu sağlıklı bir davranış değildir. Eğer birini savaşa yolluyorsanız, bu insanların öleceğini bilip korkmuyorsanız bu insani bir durum değildir. Ben ailemin hayatından kendi hayatımdan endişe duyuyorum. Başkan olduğum için ölüm korkusu gibi bir lüksüm yok. Çünkü ailemiz ve sevdiklerimiz için korkuyoruz endişeliyiz.
  • Nereli olduğum sorulduğunda bu ülke artık yok demek istemiyorum. Dünya için endişeliyim. Mesele liderler değil. Buradaki sorun şu; Ukrayna’nın güvenlik garantilerine ihtiyacı var. Bunu en başından söylüyorum. Eğer güçlü bir şekilde birlik olmazsanız o zaman aynı değerleri savunduğumuz şüpheye düşer. Şu anki dünyada birlik olmak çok önemli. NATO’da daha önce de söyledim. Eğer ülkelerini savunmak istiyorlarsa eğer burada yaptırımlarla kazanmak istiyorlarsa; çünkü ittifak üzerinde baskı var… Belarus meselesinde de gördük. İttifak ne yaptı; bekle gör dediler. Ben savaşa girin demiyorum ama bu ittifakların gücü savaşı engellemekte yatar.
  • Buraya Litvanya’dan destek geldi. Dikenli tel gönderdiler. Biz kuzey akım iki projesinden bahsederken şunu söyledik; burada bir pazar olmayacak fiyatlar artacak çünkü, tekel olmak için Ukrayna’yı aradan çıkarmak istiyorlar dedim. Bu da silah olarak bu durumu kullanmak demektir. Bize silahınızı bırakın diyorlar, ordu diz çöksün diyorlar… Bu daha başlangıç dahası da var. Bize geç de olsa silah geldi ama binlerce Ukraynalı öldü.
  • Eğer tanrı konusun eğer biz yok olursak Moldova, Polonya, Letonya, Gürcistan var. Berlin Duvarı’na kadar gider bu iş. Eğer savaşmazsak insanları kaybetmeye devam edeceğiz. Burada bizim için en önemli konu Ukrayna hava sahasının kapatılması. Yalan söylüyorlar sivilleri değil askeri hedefleri vuruyoruz dediler. Harkiv’de kiliseyi vurdular. Bir Rus bombası Moskova patriğine bağlı bir kiliseyi vurdu. Koruduğu kiliseleri nasıl vurduğunu görün.
  • Hava sahasının kapatılması için Başkan Biden’a çağrı yaptım. Avrupa liderlerine de söyledim. Onlara şunları söyledim; ne zaman hava sahasını kapatacağınıza ilişkin tarih verin dedim. Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor? Bize bir tarih veremiyorsunuz. Savaş başlamadan yaptırım çağrısı yaptık ama şimdi yaptılar. Eğer hava sahasını kapatamayacaksanız bana uçaklar verin. O zaman da bir sorunumuz var diyorlar vermiyorlar. Yeni ve pahalı uçaklar var bunlar insan hayatından daha pahalıymış demek ki! Modern dünyada ordunun görevi savunmaktır saldırmak değildir. Dünya çok geç kaldı savunmada. Dünyadaki her meydanda insanlar çıktı bize destek verdiler. Ve liderlerine baskı kurdular onlara çağrı yaptılar. Tüm dünya şunu çok iyi bilmeli çok geç kaldılar. Hava sahasının tamamen kapatılmasını istiyorum çünkü sadece Rusya’dan değil Belarus’tan da füzeler atılıyor, İskender füzesi atılıyor
  • Ukrayna halkı benden bu davranışı bekliyordu. Ben de onu yapıyorum. En fazla faydalı olabileceğim konumdayım. Halkın desteğini alıyorum. Bir çok liderle yakın arkadaşlarız, dostuz, birbirimizle konuşuyoruz ve liderlerle Whatsapp’tan konuşmak çok önemli. Şu anda farklı bir dönemdeyiz. Bu destek bizim için çok önemli. Destek vermeye devam edin. Çünkü bu bize çok güven veriyor. Putin ile konuşmalıyım. Tüm dünya Putin’le konuşmalı, başka yol yok bu savaşı durdurmak için. Ben Putin’le konuşmak zorundayım. Şu an çok dürüst ve şeffaf davranıyorum. Başkan Putin’in dile getirdiği endişelerin farkındayım, bence biz konuşmalıyız, ön koşul olmadan erkek erkeğe konuşmak mecburiyetindeyiz. Onunla her şeyi konuşmaya hazırım. Donbas’ı işgal ettiler, halkı ve sokakları biliyorum. Ben başkan olmadan önce çok popüler biriydim. Ukrayna’nın her yerinde, Rusya’da, Kazakistan’da ve Belarus’ta herkes beni tanıyordu. Ne konularda mutabık kalabiliriz biliyorum. Bunun için önce barış istenmeli, biz buna hazırız, barış istiyoruz. Biz insan olarak irtibat kurmak ve eşit seviyede konuşmak istiyoruz. Tüm bu sorunları çözebiliriz, tüm mesajım bu Putin’e.

18.00 – Rusya ile Ukrayna arasındaki ikinci tur müzakereler başladı… Rus heyeti ile Ukrayna heyeti arasındaki görüşmelerin ikinci turu başladı. Görüşme, Polonya sınırındaki Brest kentinde gerçekleştiriliyor.

17.15 – Ukrayna’da Rusların mal varlıklarına el konuldu… Ukrayna’da Rusların varlıklarına el konulması sağlayan yasa onaylandı. Bu yasa, Rus devletinin veya Ukrayna’daki Rus vatandaşlarının sahip olduğu varlıkları etkileyecek.

17.08 – Ukrayna heyeti, müzakere görüşmesi için Belarus’a ulaştı… Ukrayna heyetinin, Rusya ile görüşmelerinin ikinci turunun gerçekleştirileceği yere vardığı bildirildi. Brest’e varan müzakere heyetinden ve Ukrayna Parlamentosu Üyesi David Arakhamia (solda), Facebook hesabından helikopterden indikten sonraki ana ilişkin bir fotoğraf paylaştı.

17.00 – Ukrayna Savunma Bakanlığı güncel duruma ilişkin harita paylaştı… Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Ukrayna’ya yönelik harekâtına ilişkin harita güncellemesi paylaştı. Haritada, Rusların başkent Kiev’e indiğini ve ülkenin kuzeydoğusu ve güneyindeki toprakları kontrol altına aldığını gösteriyor.

15.20 –  Ukrayna heyeti, müzakerenin yapılacağı noktaya varmak için helikopterle yola çıktı… Zelenskiy’nin ofisi tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rusya ile yapılacak müzakereler için helikopterlerle hareket ettiği belirtildi. Ukrayna heyeti, Rusya ile “birkaç saat içinde” müzakerelere başlayacağını belirtti. Görüşme Brest’te yapılacak.

14.14 – IKEA, Rusya ve Belarus’taki faaliyetlerini askıya aldı.

14.10 – Formula 1, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle, Rusya Grand Prix’si ile olan sözleşmesini tamamen feshetti.

13.55 – Mariupol kuşatma altında: Su, ısınma ve elektrik yok… Mariupol kenti yetkilileri, şehrin yoğun bir bombardımana maruz kaldığını ve ‘yok edildiğini’ açıkladı. Yetkililer, Rusya’nın kritik altyapı noktalarını vurduğunu ve kentin su, ısınma ve elektrik sistemlerinden yoksun kaldığını belirtti. Yapılan açıklamada, “Kasten yedi gündür şehrin kritik yaşam destek altyapısını yok ediyorlar. Yine ışığımız, suyumuz ve ısımız yok” denildi. Ukrayna içişleri bakanının danışmanı Anton Herashchenko da Mariupol’un Rus birlikleri tarafından kuşatıldığını yineledi. Rus ordusunun Ukrayna’da ilerlemeye devam ettiğini aktaran Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise Mariupol kenti etrafındaki kuşatma çemberinin daraldığını söyledi. Karadeniz kıyısındaki Mariupol, güneydeki Harkov ve Herson kentleriyle birlikte, sekizinci gününe giren savaşta Rusya’nın en önemli hedeflerinden biri oldu.

13.42 – Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov: “Belli ki aceleleri yok”… Rusya heyetinin bugün gerçekleşecek müzakere görüşmesi için Ukrayna heyetini beklediğini söyledi. Peskov, “Belli ki aceleleri yok” dedi. Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada “Biliyorsunuz ki heyetimiz dün akşamdan verdi orada. Ukrayna müzakerelerinin dün akşam gerçekleşmesini bekliyorlardı. Sabah da bekliyorlardı. Doğrusu hâlâ bekliyorlar. Biliyorsunuz ki müzakereler başlamadı. Ukraynalı heyetin acelesi yok gibi görünüyor. Umarız bugün gelirler” dedi.

13.00 – Zelenskiy: 16 bin yabancı asker gelecek… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 16 bin yabancı paralı askerin Kiev güçlerinin yanında savaşmak için ülkeye gelecek söyledi. Zelenski ayrıca, Rus ordusunun Odessa kentini ‘yerle bir etmeyi amaçladığını’ ifade etti.

12.50 – Müzakerelerde Rus heyetinin başkanlığını yürüten Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Medinski, Belarus’un Brest kentinde yapılacak Rusya-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turunun, bugün saat 15:00’te başlayabileceğini söyledi.

12.30 –  Lavrov’dan “nükleer silah” açıklaması… Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, basın açıklaması gerçekleştirdi. Yabancı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lavrov’un sözlerinden satır başları şu şekilde:

  • (Müzakereler) Ukrayna’daki durumla ilgili olarak] bir çözüm bulunacaktır, hiç şüphem yok.
  • Batı nasıl kendi başına bizim güvenliğimizi belirleyebilir. Batılılar nasıl enerji konusunda belirleyici olabilir Batı bizi duyuyor ama anlamıyor.
  • (Nükleer silah kullanacak mısınız?) Batılı siyasetçiler hep bunu söylüyor. Lütfen Batı’nın neler söylediğine bakın. Kendi başkanınız (Biden), ‘Yaptırımlardan başka bir alternatif var mı?’ sorusuna ‘3. Dünya Savaşı, nükleer savaş’ cevabı verdi. Önce buna bakın.
  • (Rusya’nın sivilleri öldürdüğüyle ilgili soru) Neonazi askerlerin neler yaptığını bilmiyor dünya. Donbas’tan dünyaya yeterince bilgi akmıyor.
  • (Zelenski bir Nazi mi?) Aksi halde nasıl bu kadar Neonazinin olduğu toplumda başkan olduğunu açıklayamazdık. Başkan Zelenski kendi kişisel korumalarını devreye soktu. Bu kişiler sürekli sabotaj eğitimi alıyor. Büyükbabasının da kim olduğunu biliyoruz. Zelenski’nin savunduğu yasalara bakın. Yerli Ruslara ve Ukrayna’nın etnisitesine ilişkin açıklamalarına bakın. Ruslardan bahsetmiyor bile. Rus dilini yasaklıyor, günlük hayattan Rusçayı silmeye çalışıyor. Ruslar kendi dillerini kullanamıyor.

11.40 – Fransa, vatandaşlarından eğer kalmaları hayati değilse Rusya’yı terk etmelerini istedi. İngiltere ve ABD de vatandaşlarına Rusya’ya seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

11.15 – Almanya, Rus milyarderin yatına el koydu… Almanya, Rus milyarder Alisher Usmanov’un Hamburg tersanesinde bulunan 600 milyon dolarlık yatına el koydu. Forbes dergisinin haberine göre Usmanov’un Dilbar adı yatına el konulması, Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarının bir parçası. Usmanov, madencilik, metal ve telekomünikasyon alanında faaliyet yürütüyor.

11.00 – Macaristan Başbakanı Orban: AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını veto etmeyeceğiz… Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı getirdiği yaptırımları ülkesinin veto etmeyeceğini söyledi. Ukrayna savaşına karşı AB’nin 27 üyesinin birlik içinde hareket etmesinin önemli olduğunu belirten Orban, Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı kesinlikle kınadıklarını ifade etti.

10.40 – Rusya Savunma Bakanlığı: Rus güçleri Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdi… Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdiklerini belirtti. Rusya ordusunun başkent Kiev’in Lısaya Gora bölgesinde bulunan bir yedek radyo-televizyon kulesini de vurup devre dışı bıraktıkları kaydedildi. Rus savunma yetkilileri, Kiev’in Lısaya Gora bölgesinde vurulan radyo-televizyon kulesinin Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından Rusya karşıtı psikolojik operasyonlarda kullanıldığı için hedef alındığını söyledi. Kuleye düzenlenen saldırı nedeniyle hayatını kaybeden insanlar ya da tahrip olan konutlar olmadığı belirtildi.

10.20 – Almanya Ekonomi Bakanlığı, Ukrayna’ya 2 bin 700 uçaksavar füze tedarikini onayladı… Alman DPA ajansı, Ekonomi Bakanlığı’nın Ukrayna’ya 2 bin 700 uçaksavar füzesi tedarikini onayladığını duyurdu. Haberde, tedarikin Arrow tipi anti-balistik füzeleri de içereceği bilgisini paylaştı.

09.30 – BM: Ukrayna’dan 1 milyon kişi ayrıldı… BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna’daki mevcut kriz nedeniyle sadece bir haftada ülkeden ayrılanların sayısının 1 milyona ulaştığını söyledi. Grandi, “Ukrayna içinde kalan milyonlarca başka kişiye hayati önemdeki insani yardımın verilebilmesi için silahların susmasının vakti geldi” dedi.

08.30 – Ukrayna, ülkeyi terk etmek isteyen yabancı öğrenciler için telefon hattı açtı… Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’yı terk etmek isteyen öğrenciler için bir telefon hattı açtıklarını duyurdu. Son günlerde özellikle Afrikalı ve Asyalı öğrencilerin ülkeyi terk etmekte zorlandığına dair haberler basında yer almıştı. Kuleba tüm sınırlarda işlemlerin 7/24 sürdüğünü de ekledi.

07:16 – Ukrayna lideri Zelenski: Düşmanın planlarını bir haftada bozduk, onları durdurduk… Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Facebook hesabından yayınladığı videoda “Düşmanın planlarını bir haftada bozduk, onları durdurduk” dedi. Rus ordusunun neden Ukrayna’da olduklarını anlamadığını ve bir kısmının ülkelerine geri kaçtığını söyleyen Zelenskiy, Rus askerlerini “Moskova’daki liderleri tarafından kullanılan aklı karışmış çocuklara” benzetti.

Ukrayna lideri Konotop, Baştanka, Energodar ve Melitopol kentlerinde Rus ordusunun ilerleyişine engel olan sivillere de teşekkür etti.

03.00 – Harkov’daki bombardımanda bir AGİT personeli öldü… Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Harkov’a düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı.

02.45- Dünya Bankası, Rusya ve Belarus’ta tüm programlarını durdurdu… Dünya Bankası, Rusya ve Belarus’taki tüm programlarını durdurduğunu açıkladı. Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, 2014’ten bu yana Rusya’ya yönelik yeni kredi veya yatırımların onaylanmadığı, 2020 ortasından bu yana Belarus için de onaylanan yeni bir kredi bulunmadığı aktarıldı. Açıklamada “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ve Ukrayna halkına yönelik düşmanlıkların ardından Dünya Bankası Grubu, Rusya ve Belarus’taki tüm programlarını derhal durdurmuştur” denildi.

02.00 – “ABD Ukrayna’ya yüzlerce Stinger füzesi verdi”… Amerikan medyasına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kongre kaynakları, ABD yönetiminin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri yardım olarak yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığını ifade etti. Kaynaklar, sadece 200 adet Stinger füzesinin bu hafta içinde teslim edildiğini belirtti.

01.30 – BM: Ukrayna’da en az 227 sivil öldü… Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın saldırı başlattığı Ukrayna’da 227 sivilin öldüğünü, 525 sivilin yaralandığını, gerçek rakamın ise oldukça yüksek olduğuna inanıldığını duyurdu. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ukrayna’ya saldırının başladığı 24 Şubat saat 04.00’ten 1 Mart gece yarısı 12.00’ye kadar 31 erkek, 25 kadın, altı erkek çocuk, üç kız çocuk ve cinsiyeti henüz bilinmeyen altı çocuk ile 156 yetişkin olmak üzere toplam 227 sivil hayatını kaybetti, 525 sivil de yaralandı. Açıklamada, “Bu kayıpların çoğu, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden gelen bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanımından kaynaklandı. OHCHR, gerçek rakamların oldukça yüksek olduğuna inanıyor” denildi.

00.45 – ABD Temsilciler Meclisi’nde Rusya’ya kınama… ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle Rusya’yı kınayan ve Ukrayna’yı destekleyen karar tasarını onayladı. Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylanan tasarıya, 426 “evet” oyu kullanılırken 3 Cumhuriyetçi vekil de “hayır” oyu verdi. “Hayır” oyu kullanan vekillerin Arizona Temsilcisi Paul Gosar, Kentucky Temsilcisi Thomas Massie ve Montana Temsilcisi Matt Rosendale olduğu bildirildi. Ayrıca tasarıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de acil “ateşkese” çağırıldı. Herhangi bir bağlayıcılığı olmayan tasarı “tavsiye” niteliği taşıyor.

00.30 – ABD Ukrayna’ya tanksavar ve uçaksavar gönderecek… ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER