A3 Haber

Rusya-Ukrayna savaşında onuncu gün: Zelenskiy’den NATO’ya sert sözler…

Rusya-Ukrayna savaşında onuncu gün: Zelenskiy’den NATO’ya sert sözler…

Rusya-Ukrayna savaşında onuncu gün: Zelenskiy’den NATO’ya sert sözler…
Mart 05
09:38 2022

Dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında onuncu güne girildi. Bölgede tansiyon her geçen gün artarken Batı da Rusya’ya yönelik yaptırımlarını sıklaştırıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy’in yaptığı açıklamayla NATO’ya ateş püskürmesi dikkat çekti.

Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunda onuncu güne girildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, NATO’ya sert tepki göstererek “Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna’nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!” dedi.

Öte yandan ABD, Rusya’nın nükleer konuşlanmasını günlük olarak takip ettiklerini, bir değişiklik olmadığını duyurdu.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler…

20:45 – Kremlin, Putin ve Erdoğan’ın telefonda görüşme planlarını doğruladı… Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin planladığını doğruladı. Kremlin Sözcüsü, Sputnik haber ajansına açıklamasında, “Böyle bir görüşme planı var” dedi. Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın yarın Putin ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi yapmasının planlandığını belirtmişti.

20:10 – Müzakerelerin üçüncü turu için tarih belirlendi… Ukrayna ve Rusya arasındaki üçüncü tur müzakerenin Pazartesi günü yapılacağı açıklandı.

19:53  – Rus ordusu Ukrayna’da Herson bölgesinde bir askeri üssü ele geçirdi… Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Herson bölgesindeki bir askeri üssün kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus askerlerinin Herson bölgesinde bulunan Radensk köyü yakınlarındaki Ukrayna askeri üssünün kontrolünü aldığı bildirildi. Açıklamada, “Ukrayna askerleri üste, askeri teknik araçlar ve silahlarla bırakarak hızla pozisyonlarını terk etti” ifadeleri kullanıldı. Ukrayna’nın askeri üssünde “T-64” ve “T-80” model tankların da bulunduğu belirtildi.

BM: 1 milyon 368 bin 864 mülteci Ukrayna’dan komşu ülkelere geçti… Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı. Açıklamada, 24 Şubat-4 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere 1 milyon 368 bin 864 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi. Polonya’ya 756 bin 303, Macaristan’a 157 bin 4, Moldova’ya 103 bin 254, Slovakya’ya 101 bin 529, Romanya’ya 63 bin 192, Rusya’ya 53 bin 300, Belarus’a 406 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 133 bin 876 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat’ta 96 bin kişinin de Rusya’ya geçtiği kaydedildi.

16.50 – Putin: Bize uygulanan yaptırımlar Rusya’ya savaş ilan etmek gibidir… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki askeri altyapıyı yok etme çalışmalarının neredeyse tamamlandığını bildirdi. Putin, Rusya’da sıkıyönetim veya olağanüstü hal uygulama planları olmadığını söyledi. Putin, başka bir ülkeden uçuşa yasak bölge koyma girişiminin askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirileceğini belirtti. Yaptırımlara değinen Putin, “Bize uygulanan yaptırımlar Rusya’ya savaş ilan etmek gibidir” ifadelerini kullandı.

15. 15 – Lavrov: Zelenski çatışmayı kışkırtma eğiliminde… Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in NATO ile Rusya arasında bir çatışmayı kışkırtmaya çalıştığını söyledi. “Sayın Zelenskiy’in sürekli kızgınlık dolu açıklamaları iyimserlik katmıyor” diyen Lavrov, Ukrayna liderinin NATO’nun uçuşa kapalı bölgeye istekli olmaması üzerine yaptığı son açıklamayı şöyle yorumladı:

“Hamilerine biraz kaba davrandı ve onları eylemsizlikle suçladı. Ve şöyle bir soru ortaya çıkıyor. Onun umduğu gibi NATO’nun onu savunmamasına çok üzüldüyse, demek ki çatışmanın müzakereler yoluyla değil, bu hikayeye NATO’yu dahil ederek çözülmesini umuyordu. Demek ki hala çatışmayı kışkırtma eğiliminde.”

14. 54 – “Ukrayna’dan göç edenlerin sayısı 1,5 milyona yaklaşmak üzere”… Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) şefi Filippo Grandi, Ukraynalı göçmenlerin sayısının bu hafta sonu 1,5 milyona ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Grandi, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada “Ukrayna’daki durumun vahim olduğunu” belirterek, “Bu, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana Avrupa’da gördüğümüz en hızlı ilerleyen mülteci krizidir” diye konuştu.

14.12 – Ukrayna Dışişleri Bakanı: NATO, Rus baskısına boyun eğiyor… NATO’nun Ukrayna hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi talebini reddetmesine yönelik Ukrayna yönetiminden tepkiler devam ediyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “NATO ittifakını Rus baskısına boyun eğmek” ile suçladı; NATO’nun “Ukraynalıların daha önce hayal ettiği güç olmadığını” söyledi. Kuleba, Rus mevkidaşı Sergei Lavrov’la görüşüp görüşmeyeceğine ilişkin bir soruya ise “Müzakerelerin ‘anlamlı’ olması halinde görüşmelere açık olduğunu” ifade etti.

12. 30 – “Mariuopol’da patlamanın ardından bir apartman çöktü, yüzlerce kişi enkaz altında”… Rus haber ajansı Interfax, Donbass bölgesinin güney kenti Mariupol’da bir patlama olduğu, bir apartmanın çöktüğü ve yüzlerce kişinin enkaz altında kaldığı yönünde bir haber yayımladı.

Haberde, “Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) yönetimi Mariupol’da bir patlamanın ardından sivillerin kaldığı bir apartmanın çöktüğünü açıkladı. Yaklaşık 200 kişi enkaz altında. DPR patlamadan Azov Tugayı’nı sorumlu tutuyor” denildi.

Mariupol’da bugün sivillerin kentten çıkarılması için insani koridor açılmıştı.

10.30- Rusya: Ukrayna’da 2 bin 37 askeri altyapı tesisi imha edildi… Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, ‘Ukrayna’da 2037 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini’ söyledi.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Rus ordusunun Jitomir’de NLAW ve Javelin tanksavar sistemlerinin bulunduğu bir depoyu imha ettiğini belirtti.

Ukrayna’ya ait askeri altyapı tesislerine yönelik saldırılara devam ettiklerini aktaran Konaşenkov, şu bilgileri verdi:

  • Operasyonun başlangıcından bu yana toplam 2037 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında Ukrayna ordusuna ait 71 komuta ve iletişim merkezi, 98 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, Osa ve 61 radar istasyonu bulunuyor. Ukrayna ordusuna ait 66 uçak, 708 tank ve zırhlı araç, 74 çok namlulu roketatar, 261 havan topu ve 56 insansız hava aracının imha edildi.

09.25 – Rusya geçici ateşkes ilan etti… Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bugün Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren Rus tarafı sessizlik rejimi ilan ediyor ve Mariupol ve Volnovakha’dan sivillerin çıkışı için insani koridorlar açıyor” denildi.

Açıklamada ayrıca insani koridorlar ve çıkış güzergahları konusunda Ukrayna tarafı ile mutabakata varıldığı da ifade edildi.

09.00 – BBC, CNN ve Bloomberg gibi büyük haber kurumları, Rusya’daki faaliyetleri askıya aldı… ABD Merkezli yayın kuruluşları CNN ve Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşa ilişkin “sahte bilgi yayanlara” 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusya’daki faaliyetleri askıya aldıklarını duyurdu.

03.52 Ukrayna Dışişleri Bakanı: Nükleer santral patlarsa, Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak… Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Zaporojskaya Nükleer Santrali’nde çıkan yangına dair açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

  • Rus ordusu Avrupa’nın en büyük nükleer güç santrali Zaporojskaya Nükleer Santrali’ne dört bir yandan ateş açıyor. Yangın çıktı bile. Patlarsa, Çernobil’in 10 katı büyüklükte olacak. Ruslar derhal ateşi kesmeli, itfaiye ekiplerine izin verip güvenlik alanı oluşturmalı.

03.31 – Zaporojskaya Nükleer Santrali’nde yangın… Ukrayna’nın güneyinde bulunan Zaporojskaya Nükleer Santrali’nde (NPP), yangın çıktığı bildirildi.

Enerhodar şehrinde yer alan nükleer santral Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olarak biliniyor.

01.00 – Pentagon’dan Rusya’nın nükleer konuşlanmasına yakın takip… ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer güçlerin de dahil olduğu stratejik kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatından bu yana Rusya’nın nükleer kuvvetlerinin konuşlanmasında değişiklik görmediklerini belirtti.

00.15 – Zelenskiy’den NATO’ya sert tepki: Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölüyor… Ukrayna Devet Başkanı Zelenskiy, NATO’ya sert bir tepki göstererek, “İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna’ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu’nu yakalım ki daha iyi yansın diye” ifadelerini kullandı. Zelenskiy: “Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna’nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!” dedi.

Zelenskiy, yaptığı açıklamada, bugün düzenlenen NATO zirvesini, “zayıf ve kafaları karıştıran bir zirve” olarak niteledi. “Herkesin Avrupa için özgürlük mücadelesini bir numaralı hedef olarak görmediğinin açık olduğu bir zirve gerçekleştirildiğini” belirten Zelenski, şöyle devam etti:

  • NATO ülkelerinin tüm istihbarat teşkilatları düşmanın planlarını, Rusya’nın taarruza devam etmek istediğini çok iyi biliyor. Dokuz gündür acımasız bir savaş görüyoruz; şehirlerimizi yok ediyorlar, insanlarımızı, çocuklarımızı bombalıyorlar. Yeni saldırılar ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilerek NATO kasıtlı olarak Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmamaya karar verdi.
  • İttifakın bugün yapabildiği tek şey, Ukrayna için tedarik sisteminden 50 ton dizel yakıt göndermekti. (Yakıt) Muhtemelen Budapeşte Memorandumu’nu yakıp daha iyi yanmasını sağlamamız için ama o (memorandum), bizim için zaten Rus birliklerinin ateşinde yandı.

“NATO bugün uçuşa yasak bölge oluşturmayı reddederek Ukrayna şehirlerinin ve köylerinin daha fazla bombalanması için yeşil ışık yaktı” diyen Zelenskiy, şunları kaydetti:

  • Ama kimi koruyabileceğinizi ve Kuzey Atlantik İttifakı ülkelerini koruyabilip koruyamayacağınızı bilmiyorum. Ortak Avrupa’mız için özgürlüğümüz için ortak özgürlüğümüz için dökülen litrelerce kanımız için litrelerce yakıtla kendinizi bizden koruyamazsınız.
  • NATO ülkelerinin, güya Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmakla Rusya’nın NATO’ya karşı doğrudan saldırganlığını kışkırtacağı yönünde bir masal oluşturduklarına inanıyoruz. Bu, kendi kendine hipnoz. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölüyor.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER