A3 Haber

“Visa ve Mastercard da Rusya’dan çekiliyor” iddiasına Rusya’dan açıklama: Devam edecek

“Visa ve Mastercard da Rusya’dan çekiliyor” iddiasına Rusya’dan açıklama: Devam edecek

“Visa ve Mastercard da Rusya’dan çekiliyor” iddiasına Rusya’dan açıklama: Devam edecek
Mart 06
10:07 2022

Dünyanın önde gelen ödeme sistemlerinden Visa ve Mastercard Rusya’dan çekilme kararı aldı. Visa ve Mastercard, aldıkları kararın nedenini Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonu olarak açıkladı.

Online ödeme platformu PayPal’in, Ukrayna’daki savaş gerekçesiyle Rusya’daki hizmetlerini durdurmasının ardından dünyanın önde gelen uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard da Rusya’daki faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu. Rus bankalarının da bundan böyle MasterCard ve Visa sistemleri tarafından desteklenmeyeceği ve ülke dışında çıkarılan kartların da Rusya’da kullanılamayacağı belirtildi.

Rusya, Visa ve Mastercard sistemlerine benzer şekilde banka havaleleri için SPFS sistemi ve kart ödemeleri için 2018 yılında Mir sistemini kurmuştu ancak mevcut finansal altyapı, MasterCard ve Visa gibi köklü sistemlere alternatif olarak görülmüyor.

Rusya Merkez Bankası’ndan açıklama

Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, ülkede Visa ve Mastercard’la yapılan işlemlerin, Ulusal Ödeme Kartı Sistemi ile gerçekleştirildiği ve yaptırımlardan etkilenmediği belirtildi.

Söz konusu kartlarla, Rusya’da ATM’ler, ödemeler ve para transferleriyle ilgili işlemlerin yapılmaya devam edileceğine işaret edilen açıklamada, “Rus bankaları tarafından verilen Visa ve Mastercard kartları, son kullanma tarihlerine kadar Rusya’da normal bir şekilde çalışmaya devam edecek.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Visa ile Mastercard ile yurt dışına yönelik para transferlerinin ise artık yapılamayacağı, bu nedenle yurt dışındaki internet alışveriş sitelerine de ödeme yapılamayacağı kaydedildi.

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’tan yapılan açıklamada ise ülkenin ulusal ödeme sistemi Mir’in Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam ve Orta Asya ülkelerinde kullanılabileceği vurgulandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER