A3 Haber

Montrö’nün önemini vurgulayıp sarıklı amirale tepki gösterdikleri için yargılanan emekli amiraller savunma verdi

Montrö’nün önemini vurgulayıp sarıklı amirale tepki gösterdikleri için yargılanan emekli amiraller savunma verdi

Montrö’nün önemini vurgulayıp sarıklı amirale tepki gösterdikleri için yargılanan emekli amiraller savunma verdi
Mart 07
17:34 2022

Montrö Anlaşması konusunda ve sarıklı amiral hakkında yazılı açıklamada bulunan 103 emekli amiral hakkında dava açılmıştı. Dava kapsamında eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiraller Emin Murat Bilgel ve Eşref Uğur Yiğit’in de aralarında bulunduğu dokuz emekli amiral talimat yoluyla savunmalarını verdi.

103 emekli amiral hakkında 21 Mart’ta Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak dava öncesinde Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan bazı amirallerin, bulundukları yerde talimat yoluyla ifadelerinin alınmasına devam ediliyor.

Montrö Anlaşması’nı anımsatan ve sarıklı amirale tepki gösteren açıklamaları nedeniyle “anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan üç yıldan 12 yıla kadar hapis istenen 103 emekli amirallerden eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiraller Emin Murat Bilgel ve Eşref Uğur Yiğit’in de aralarında bulunduğu dokuz emekli amiral, Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na gelerek farklı ağır ceza mahkemelerinde talimat duruşmalarına katıldı.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Emin Murat Bilgel suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “Duyuru metni Whatsapp platformunda yer alan ‘ADMEK-2’ isimli Emekli Amiraller Grubu’nda 02 Nisan 2021 tarihinde paylaşılmıştır. ‘ADMEK-2’ isimli grup, tarafımca aktif kullanılmayan ve fakat emekli amiraller arasında sosyal iletişim sağlanması amacıyla 10 yıl kadar önce kurulan bir gruptur. Tarafımca okunan tek taslak metin bu grupta görülmüş ve herhangi bir suç unsuru içermediği, mesleki uzmanlık alanımıza giren konulara temas ettiği fark edilerek onay verilmiştir. Kamuoyu menfaatini öngören ilgili duyurunun gerek okumuş olduğum taslak metinlerde gerekse kamuoyu ile paylaşılan son halinde herhangi bir şiddet söylemi, suç unsuru veya iddia edilenin aksine iktidar aleyhine kalkışmaya ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs olarak yorumlanabilecek bir ifade de mevcut değildir. Beraatımı ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep ediyorum” dedi.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Eşref Uğur Yiğit savunmasında, “Yargılamaya konu kamuoyu duyurusunda iki temel husus söz konusudur. Bunlar duyurunun paylaşıldığı 2021 yılı Nisan ayında ülke gündeminde yer alan Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılabileceği ve üniformalı muvazzaf bir amiralin tarikat evindeki sarıklı ve cübbeli fotoğrafının basına yansımasıdır. Söz konusu duyuruda, muvazzaf olduğumuz dönemde uygulayıcısı olduğumuz Montrö Sözleşmesi’nin önemine ve 15 Temmuz kalkışmasının temel sebeplerinden biri olan askeri disiplinin gerekliliğine vurgu yapılmıştır. Bu hususlarda biz emekli amirallerin söz hakkına sahip olması hayatın olağan akışı ile uyumlu olup, ifade hürriyetinin bir gereğidir. Suçlamaları kabul etmiyorum beraatımı ve adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

Suçlamaları kabul etmediler

Emekli amirallerden Aydın Canel, Turgut Tufan, Serdar Dürgel, İskender Yıldırım, Ahmet Aksoy, Alaettin Sevim ve Kadir Nazif Özdağdeviren savunmalarında suçlamaları kabul etmediğini söyleyerek beraatlarını ve haklarındaki adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep ettiler.

Davanın geçmişi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 Nisan 2021’de bir grup emekli amiralin yayımladığı açıklamaya ilişkin soruşturma başlatmış ve 103 sanık hakkında, “devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan üç yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talebiyle iddianame düzenlemişti. Davanın ilk duruşması, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 21 Mart 2022’de yapılacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER