A3 Haber

Kürt seçmenleri hedefleyen yeni bir parti kuruluyor: Tutum belgesi yayımladılar

Kürt seçmenleri hedefleyen yeni bir parti kuruluyor: Tutum belgesi yayımladılar

Kürt seçmenleri hedefleyen yeni bir parti kuruluyor: Tutum belgesi yayımladılar
Mart 09
11:59 2022

Kürt siyasi hareketine yeni bir parti daha ekleniyor. “Yeni Başlangıç” adıyla görüşmelerini sürdüren parti hazırlık komitesi, bir tutum belgesi de yayımladı. Bilgi veren Ramazan Tuncer, “Hiçbir partinin devamı veya temsilcisi değiliz” dedi

Independent Türkçe’de Abdulhakim Günaydın imzasıyla yayımlanan habere göre Kürt seçmenleri hedefleyen yeni bir parti kuruluyor. Türkiye’de Kürt siyasi hareketi içerisinde HDP ile birlikte faaliyet gösteren 10’a yakın partiye bir yenisi ekleniyor. Aralarında hukukçu, iş insanı, mimar, doktor ve mühendislerin yer aldığı bir grup Kürt bir araya gelerek yeni siyasi oluşum için kolları sıvadı.

Tutum belgesi açıkladılar

“Yeni Başlangıç” (Destpêka Nû) adı verilen ekipte avukatlar Ramazan Tuncer, Şehmus Ülek, Mahmut Koyuncu ve mimar Enes Atilla Pay gibi adlar yer alıyor. Siyasi parti için henüz bir isim belirlemeyen ekip, yakın gelecekte partileşeceklerine dair bir tutum belgesi yayımladılar. Parti hazırlık komitesi imzasıyla yayımlanan tutum belgesinde siyasi oluşuma ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Türkiye’de toplumsal barışı, kalkınmayı ve özgürlükleri tehdit eden temel sorunun; tekçi, inkarcı ve asimilasyoncu mevcut anayasal sistemden kaynaklandığı ifade edilen tutum belgesinde, “Bu anayasal sistemin ruhu, Kürt halkına karşı antidemokratik politikaların dayatılmasına neden olmaktadır” denildi.

“Hiçbir oluşumun devamı veya temsilcisi değiliz”

Belgede şunlar kaydedildi: “Talep ve sorunları sürekli olarak ötelemekte, öteledikçe de sorunları daha da derinleştirmektedir. Derinleşen sorunlara karşı oluşan tepkileri de zaman zaman şiddet kullanarak bastırmaya yönelmekte, bu şiddet de karşı şiddeti doğurarak kangrenleşmiş bir kısır döngüye neden olmaktadır. Bu nedenle, Türkiye’ deki sorunların çözümü, Türklük esasına dayalı mevcut anayasal sistemin tasfiyesi; tüm toplumsal kesimlerin kurucu unsur olarak yer alacağı, mümkün olan en geniş mutabakat ile yeni bir toplumsal sözleşmeyi (anayasa) inşa etmekten geçmektedir. Türkiye siyaset sahnesinde, bu vazgeçilmez hayati ihtiyacı net olarak dillendiren, paradigmayı sorgulayan ve toplumda umut yaratan bir siyasi hareket ne yazık ki mevcut değildir. Siyasetlerinin odağına Kürtleri ve sorunlarını alan siyasi hareketlerin de mevcut pratikleriyle Kürt milletinin derinleşen sorunlarına çözüm üretmede yetersiz kaldıkları ortadadır.”

Her türlü şiddeti reddettikleri ve hiçbir şekilde vesayetin kabul edilmeyeceğinin altının çizildiği belgede, “Geçmiş ve mevcut hiçbir hareketin, ideolojinin ya da siyasi oluşumun devamı ya da temsilcisi değiliz. Tabuları, statik düşünceyi ve dayatmacı hiçbir ideolojiyi kabul etmediğimiz gibi; değişime açık, katılımcı bir halk hareketi olacağız. Halkımıza, sivil ve demokratik zeminde, şiddetten uzak, şeffaf, açık, anlaşılır yeni bir siyaset dilinin yolunu açıyoruz” denildi.

“Eylül 2022’de resmi başvuruyu yapmayı planlıyoruz”

Destpêka Nû hareketinin çalışmalarını devam ettirdiğini belirten Ramazan Tuncer, en geç bir ay içinde resmi olarak kendilerini kamuoyuna deklare ederek Haziran’da düzenleyecekleri bölgesel bazı konferanslar ile Eylül 2022’de partinin resmi başvurusunu yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’de 123 parti bulunuyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verilerine göre Türkiye’de 123 siyasi parti bulunuyor. En son kuruluşunu tamamlayarak resmi kayıtlara geçen parti ise Şahlanış oldu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER